Soga om Fråid av Mona Høvring

Tittel:Soga om Fråid-Forfatter:Mona Høvring-Format:Innbundet-Sideantall:125-Utgitt:2021-Kilde:Leseeksemplar tilsendt fra Samlaget.

FABELAKTIGE HØVRING

Jeg har tidligere hatt gleden av å lese Camillas lange netter og Fordi Venus passerte forbi en alpefiol den dagen jeg blei født, av Høvring før jeg satte kloa i årets utgivelse og jeg må si at jeg blir mer og mer imponert over hva forfatteren får til. Soga om Fråid, men den fantastiske undertittelen Hans meningar og livskjensle. Som også inneheld somme salige stunder er en ren fryd å lese! Undertittelen er forøvrig inspirert av den gamle klassikeren Hankatten Murr og hans liv og meninger av E.T.A Hoffmann. Og skal du bare lese en fabelfortelling denne høsten bør du vende blikket mot Høvrings nye bok. Just saying.

Dette er en familieroman hvor det er tenåringsgutten Fråid som fører ordet og med seg på laget har han storebror Terje Eddipus,lillesøster Eva og faren August Augustus Vulgaris. Moren deres dro sin vei og gir livstegn fra seg èn gang i året i form av et lite kort. De bor i Urskogen 13 hvor mesteparten av handlingen foregår.

Faren er skipper og reiser ofte ut på sjøen og da klarer barna seg hjemme alene hvor de har bestemte oppgaver de har ansvar for. Om noen skal ha behov for å være borte fra skolen, som når Eddipus går i vranglås og bare vil drive med håndarbeid og klevask er ikke Fråid sein om å forfalske en melding i meldeboken. Det kan for eksempel arte seg på følgende vis: Terje Eddipus har diverre blitt slått ut av bane av eit ukjent virus. Dokteren rår meg til å halde han heime medan smitten enno er aktiv. Inkubasjonstida kan vere opptil fleire veker. Dessutan står Terje Eddipus på venteliste for å få time både hos ny psykolog og hos ny frisør. Ærbødigst,August Vulgaris.
Ungene i Urskogen 13 er vant å bli etterlatt alene og laget etter hvert sitt eget mantra: Ikkje spørje,ikkje gråte,ikke sakne.

Familiestrukturen endrer seg når faren treffer Demona de Sjavy og hun flytter hjem til dem. Han traff henne på sykehuset hvor hun hadde vært innlagt i flere år på AFFUP(avdelinga for fælsleg uttgrunnelege plager) Hun har et mildt sagt utstabilt humør og lider innimellom av depresjon. Hun har alltid den samme vekten mens høyden kan endre seg nær sagt etter behov. Dessuten kan hun fly(for egen maskin) og stikke nåler i folk siden hun har tatt brevkurs i akupunktur. I det hele tatt kan Demona veldig mye, men hun kan ikke le.

Etter et heller mislykket foreldremøte hvor tema var Terje Eddipus sin hardnakkede insistering på å drive med håndarbeid og tankeoverføring i samfunnsfagtimene blir Demona fryktelig deprimert og Fråid ser det som sin oppgave å få henne til å le. Men som tenåringer flest drømmer han også om den store kjærligheten(gjerne i form av gymlæreren Samantha S. Johansen) og de to tingene blir hans livsoppgave her i verden.
Hvordan det går? Den som leser får vite…

Nå høres kanskje dette ut som bare tull og tøys,men jeg kan love deg at det finnes mye alvor gjemt mellom linjene og forfatterens lekenhet i denne romanen. For eksempel så er det dette med savn, for Fråid savner moren sin noe fryktelig. Og han har det ganske så mørkt enkelte ganger på grunn av det. Litt skjønt og samtidig sårt at han har gjemt små skatter i en tupperwareboks nederst i frysen(der vil ingen andre finne på å lete) og skattene kan være kortene moren sender eller andre ting som minner om henne. Savnet etter henne blir ikke mindre selv om han liker Demona veldig godt og har lyst at hun skal være hos dem. Hun hjelper han med lekser og om råd når det kommer til kjærlighet.

Et annet tema kan jo være dysfunksjonelle familier for det er tydelig at foreldrene ikke virker å ha noen grense for hvor lenge barna er overlatt til seg selv og er aller mest opptatt av sin egen frihet enn faktisk å ta seg av barna sine. Voksne som ikke er god til å ta det ansvaret som følger med det å være foreldre, de finnes det mange av og kanskje det er et aldri så lite sleivspark til dem og en mulig sak for barnevernet?
Psykisk helse er også et tema som blir berørt da flere av karakterene sliter selv om det bare er Terje Eddipus som går i behandling hos psykolog.

Jeg har latt meg imponere av både fantasien og magien i denne fortellingen og når forfatteren følger opp med å leke like mye med språket også kan det ikke bli annet enn bra. Et nydelig nynorsk språk ispedd engelske gloser og jeg kan ikke annet enn å digge det. Forfatterens lek med språket innbefatter også noen artige titler og navn på kapitler eller sykehusavdelinger,som når det ene kapittelet i boken heter,Ei unemneleg hending eg likevel nemner.

Jeg fikk assosiasjoner til (Sigmund)Freud første gang jeg leste tittelen og det var nok hensikten også. Boken har flere litterære og popkulturelle referanser og Randi Hansens, Hvis æ fikk være sola di, står sentralt. Til tross for at boken på mange måter kan virke som et eventyr så inneholder den en god dose hverdagsrealisme også.
Dette ble en leseopplevelse av de sjeldne for aldri i verden om jeg kunne klart å se dette for meg på forhånd for dette er definitivt en bok som skiller seg ut i mengden. Jeg liker at forfattere tør å leke seg på denne måten og Høvring har løst oppgaven på fabelaktig vis for denne boken er en ren fest å lese!

ROMANEN ANBEFALES PÅ DET VARMESTE!


Mona Høvring er født i 1962 og er en norsk forfatter. Hun debuterte med diktsamlingen IIK!! Ein dialog i 1998 og har siden den gang gitt ut en rekke romaner og diktsamlinger. Hun ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris i 2013 for romanen Camillas lange netter. Hun har fått flere litterære priser og ble nå i 2021 tildelt Doblougprisen for hele forfatterskapet sitt. Mona Høvring er samboer med forfatter Rune Christiansen.

HILSEN BEATHE

8 kommentarer om “Soga om Fråid av Mona Høvring

 1. Endelig kan vi kommentere igjen her Beathe:)
  Denne boka virker artig og den står på min TBR-liste, når jeg får tak i den, vel og merke.
  Så mange rare navn og det er tydelig at hun leser seg forfatteren. Ble enda mer fristet etter å ha lest din fine omtale.:) God valgvake til deg Beathe:) (hvis du skal følge med da..)

  Liker

  1. Ja,kanskje jeg trengte en litt ny kurs her inne også! Boken er artig og til tider morsom til tross for at tema er alvorlig nok, men at hun greier å balansere så bra hun gjør her er godt gjort syntes jeg.Ja,denne tror jeg du vil like så jeg håper den dukker opp hos deg også, men ser at den kanskje ikke er for alle.
   Har sett litt og følger med en stund til,godt det blir regjeringsskifte nå, det var på tide.

   Likt av 1 person

 2. Oi. Se her ja. Da jeg var tilbake fra ferie så fant jeg ikke noe kommentarfelt. Kjekt at det er tilbake 🙂
  Måtte le her. Freud og Oedipus/Ødipus i samme bok må jo bare bli bra. Dette her er så sært at det er helt i min gate.
  Kraftig notert bak øret. Og enig med deg, denne er nok ikke for alle, men den er definitivt for meg. Er nr 7 reserveringskøen på biblioteket. Den er garantert verd å vente på 🙂

  Liker

  1. Av og til må en gjemme seg litt unna selv om en skriver noen ord på bloggen i ny og ne, men litt stusselig blir det jo. Hehe,ja,det var litt av en gjeng som var samlet her og med stemoren de Sjavy som i deja vu i spissen. Denne er definitivt sær og aldeles i din gate vil jeg tro.
   Syv på vent kan gå fort det med tanke på alle de andre av høstens bøker eller booker man kan lese i mellomtiden.
   Gleder meg til du har lest og det er nesten som jeg er misunnelig på den som har den tilgode 🙂

   Liker

   1. Ja det er ihvertall ikke noe feil med TBR-lista mi, så jeg skal nok få dagene til å gå..hehe. Det er nok av seriøse romaner, krim, sakprosa og sci-fi. Derfor får de vellykkede sære en spesiell plass i TBR-lista. De har en tendens til å rykke kjapt opp i køen 🙂

    Liker

 3. Ja, nå har kommentarfeltet kommet opp igjen, det har vært litt frustrerende at det har vært vekk. Takk, for tips, denne skal jeg skaffe meg. Ha en fin onsdag 🙂

  Liker

Kommentarer er stengt.