Avsporingar av Gaute M Sortland

Tittel: Avsporingar-Forfatter:Gaute M Sortland-Format:Innbundet-Sideantall:111-Utgitt:2021-Kilde: Leseeksemplar tilsendt fra Samlaget.

TANKEVEKKENDE OM MENN I KRISE

Avsporingar med undertittelen pre-og postapokalyptiske noveller består av ni noveller hvor alle hovedpersonene befinner seg i en eller annen krise. Det være seg trusselen om at verden slik vi kjenner den går under eller andre mer trivielle ting som skrivesperre for en forfatter( som sikkert kan være alvorlig nok det)

Og i den første novellen,Gabriels obo, treffer vi faktisk en forfatter med skrivesperre og som i stedet vandrer gatelangs til han treffer en frisør og bestemmer seg for å ta seg en hårklipp. Nevnte frisør har «preppa» en stund og har en hel kjeller fullt av nødvendig utstyr i tilfelle han skulle få behov for det. Og forfatteren? Han finner etter hvert ut av dette med skrivesperren.

Samlingens andre novelle,En sånn beskjed, handler om et ektepar som er ute på et kjøpesenter og spiser på McDonalds. De har nettopp fått en heller trist beskjed om et kjært familiemedlem og faren i denne familien ser for seg hvordan livet deres vil bli om denne personen går bort. Kontrastene blir stor når de på parkeringsplassen møter på en fyr i en gammel BMV som krever erstatning fordi fortellerens datter har vært uheldig å laget et lite hakk i døren til denne. En hauggammel bil som knapt henger sammen liksom. Denne var en av de jeg likte best i samlingen.

Et par av novellene tar for seg eldre menn som av ulike grunner har valgt å tilbringe livet alene, som han i Litt av en runde som ikke har vært utenfor døren på ett år. Han har heller ikke sett tv og ikke fått med seg pandemien vi er midt i. Når han en dag bestemmer seg for å ta seg en tur ut merker han at verden er ikke lenger den samme og finner det rart at alle går med munnbind. Denne novellen var en av favorittene mine.

Flere noveller tar for seg dette med prepping, gjøre seg klar til verdens undergang og noen tar preppingen til helt nye høyder som paret i Sjukt dårleg stemning som bygger en hel bunkers på tomten ved siden av huset.

I mange av novellene går man og venter på jordens undergang mens i den aller siste novellen, Noko nytt skal stige foram, har katastrofen allerede inntruffet og to naboer som aldri har likt hverandre noe særlig blir tvunget til å samarbeide og bo sammen for i det hele tatt å overleve.

Bøkene til Sortland blir ofte beskrevet som humoristiske uten at jeg ved noen anledninger har fanget dette opp, ikke i den grad at jeg tenker at denne boken er utrolig morsom og beskriver den som det i etterkant. Det skjedde både med Fotturar i Norge og Korte Meisterverk, og årets utgivelse ble intet unntak, eller det vil si at denne gangen fanget jeg faktisk opp noe som fikk meg til å trekke på smilebåndet,èn gang. Det er da noe, tenker jeg,samtidig om jeg undrer meg på hvem som har en sær form for humor,meg eller «alle» andre som syntes bøkene er så morsomme og artige. Vel,nå skal jeg ikke spore helt av her for jeg tror nemlig ikke at humoren er det viktigste i verken denne eller de andre bøkene hans.

Avsporingar er skrevet i et enkelt og godt språk og mange av novellene har et vemod over seg og på den måten er de mer triste enn morsomme. Men ikke trist som i at tårene piplet frem og det hele ble en heller tåredryppende affære. Tankevekkende er et godt ord for denne samlingen for alle mennene (og de andre karakterene) i disse fortellingene står ovenfor ulike krisesituasjoner som de på en eller annen måte er nødt til å håndtere, og gitt det som har skjedd de siste par årene er det ikke lenger utenkelig å skulle havne i lignende kriser som de vi møter.

Sortland skriver med en lett tone og på den måten blir det aldri helt bekmørkt eller tungt å lese selv om det er alvorlige underliggende tema som blir tatt opp.
Ikke alle novellene i samlingen som gjorde like godt inntrykk på meg men samlet sett var dette en god novellesamling som jeg likte veldig godt og anbefaler den videre.

BOKEN ANBEFALES!

Andre bøker av Sortland:
Fotturar i Norge
Korte Meisterverk


Gaute M. Sortland er født i 1980 og er en norsk forfatter, låtskrivar og vokalist i country- og bluegrassbandet Bergen Mandolinband. Sortland har mastergrad i nordisk litteraturvitenskap.Han debuterte som forfatter i 2009 med romanen Johan. Han har etter den tid gitt ut bøker som  Du er her igjen og alt er forandra, Fotturar i Norge (2015) og Korte meisterverk (2017) Du er ikkje normal (2019) for å nevne noen.

HILSEN BEATHE