Oppsummering: september 2019

FALL AND BOOKS 2019.jpg

I år har det vært få oppsummeringsinnlegg her hos meg og det henger nok sammen med dårlig lese- og bloggelyst i lengre tid selv om  jeg har glimtet litt til de siste dagene. Jeg ser at antall innlegg generelt er halvert sammenlignet med fjoråret. Årets bokmøter har nok hatt noe med  den økende leselysten å gjøre, det er mye som frister denne høsten i hvert fall.

 

BØKER LEST

 1. Ulmebrann av Monika N Yndestad-krim-norsk2019-Leseeks
 2. Heartstopper- Volume 1 av Alice Oseman-Grafisk ungdomsroman-Engelsk-Kjøpt
 3. Morten og Madhi av Kim Fupz Aakeson-Tegneserie-Leseeks
 4. Kom og sett meg i orden av Kristian Bergquist-Dikt-norsk2019-Leseeks
 5. Heartstopper –Volume 2 av Alice Oseman-Grafisk ungdomsroman-Engelsk-Kjøpt
 6. Blodhest av Gerdur Kristny-Dikt-oversatt-Lånt på biblioteket
 7. Jeg skal passe på deg av Ane Ramm-Biografisk roman-norsk2019-Leseeks
 8. I morgen av Caterina Cattaneo-ungdomsroman-norsk2019-Leseeks
 9. De siste kjærtegn av Kjersti Anfinnsen-roman-norsk2019-Leseeks
 10. 7078 Saupstad av Anne Kristina Knudsen-dikt-norsk2019- Leseeks
 11. Vintertonar av Anders Totland-roman-norsk2019-Leseeks

 

 11 bøker

1 krim / 3 grafiske ungdomsromaner / 1 ungdomsroman / 3 diktsamlinger / 2 romaner / 1 biografisk roman.

8 Leseeks / 2 kjøpte / 1 lånt på biblioteket

7 norske av året / 2 engelske / 2 oversatte bøker, 1 tegneserie og 1 diktbok.

 

Jeg har skrevet fire omtaler og kommer nok til å skrive omtale på flere av de andre  for både Ulmebrann( som ikke er dårlig men samtidig ikke den pageturneren som de andre bøkene i serien har vært), Jeg skal passe på deg, 7078 Saupstad og Vintertonar skal alle få noen ord. De to siste skal jeg forøvrig lese ferdig før sept blir okt.

 

  FRA BOK TIL FILM / TV-SERIE

Ble veldig god venn med Netflix og Sumo nå i vår og har sett en hel rekke tv-serier og filmer.  Jeg har ikke sett filmer basert på bøker men på lørdag fikk jeg endelig sett filmatiseringen av boken Battle skrevet av Maja Lunde som jeg leste for noen år siden og jeg må si det ble en skuffende opplevelse.

 

Når jeg leste boken var det ting som manglet for å nå helt opp hos meg men siden boken  handlet en  god del om dansing har jeg hele tiden tenkt at boken hadde gjort seg godt på film. Vel, dansescenene var for det meste veldig bra men ellers ble dette en heller platt og kjedelig affære.
Ikke hadde skuespillerne noe særlig kjemi og ikke var skuespillet noe bra fra noen sin side. Mulig jeg hadde for høye forventninger til Skam-skuespiller Lisa Teige etter rollen hun gjorde som Eva for dette ble skuffende. Hun hadde sekvenser hvor hun glimtet til men ikke nok til å dra opp inntrykket jeg fikk.

I boken ble romansen mellom Amalie og Mikael bygget opp på en noe saktere og mer troverdig måte, og jeg hadde sett frem til å se disse sekvensene på lerretet. I filmen var det bare rett på med det samme og det mistet helt troverdighet, og når ikke kjemien mellom dem stemmer heller så tror jeg rett og slett ikke på den såkalte «store kjærligheten» som skulle være mellom dem.

De aller fleste dansescenene var det godt med futt i uten at de dermed kunne konkurrert med Step up filmene anytime soon, men andre sekvenser som  krevde litt temperatur forble tafatt og platt, som om skuespillerne allerede var dritlei hverandre.

 ORANGE IS THE NEW GREY.… Jepp, i vår binget jeg hele 15 sesonger av Greys anatomy og fredag var det tid for premiere for sesong 16 og jeg satt klistert til skjermen!

 

 

 

LITTERÆRE ARRANGEMENTER

 

Det merkes godt at bokhøsten er sparket i gang med litterære arrangement og forlagenes  bokmøter som nærmest har stått i kø denne måneden og det fortsetter med noe i neste måned også.

Danske Dorthe Nors besøkte Litteraturhuset i begynnelsen av måneden  og det var nesten pinlig å se hvor få som hadde møtt opp for vi var en liten gjeng på knappe 10 mennesker tilstede. Det er tydelig at det er mange som ikke har fått øynene opp for denne danske humoristiske forfatteren ennå men jeg skal gjøre mitt for at hun skal bli noe bedre kjent. Jeg følger henne på insta og hun er veldig glad i katten sin, så mye kan jeg si.

hauge og norsFoto: Beathe Solberg

Her er hun i samtale med forfatter Eivind Riise Hauge.

Deretter var det Kagge som hadde sitt bokmøte på Ole Bull huset her i Bergen, det er alltid like kjekt. God mat og drikke var det også og goodiebag som seg hør og bør. Jeg har ikke skrevet om disse bokmøtene i år men tok  noen bilder underveis.

kristin valla
Foto: Beathe Solberg

Kristin Valla var på plass og snakket om den nye boken sin Ut av det blå som jeg skrev om tidligere i sommer.

En uke etter var det Gyldendal sin tur på samme tid og samme sted men med litt annen mat. Denne gangen var Mona B Riise byttet ut med Hilde Sandvik og jeg må være såpass ærlig å si at Riise var savnet. Det ble ikke helt det samme engasjementet å spore verken i salen eller på scenen så jeg håper at hun er på plass igjen neste år.

emilie schepp
Foto: Beathe Solberg

Den svenske krimforfatteren Emelie Schepp var en av flere forfattere som hadde tatt turen til Bergen for å snakke om sin nyeste krimbok Broder Jakob og jeg må si jeg ble veldig fristet til å ta fatt på serien om statsadvokaten Jana Berzelius.

Så var turen kommet til Cappelen Damm og Ole Bull huset ble byttet ut med Litteraturhuset. Mulig jeg tråkker på noen tær her men jeg føler at det ikke er rette stedet for et slikt arrangement fordi man må stå og spise og det er det samme som blir servert hver gang, så kanskje tiden er inne for å fornye seg litt. Det å sitte i et auditorium hvor det er trangt om plassen og man gjerne skal ta litt bilder, drikke og notere litt underveis er alt annet enn enkelt å få til.
Men det er en engasjert gjeng på tre stykker som bytter på å informere oss om noen av høstens bøker i tillegg til at de også hadde forfattere på besøk. Blant dem var vår egen krimforfatter Monika N Yndestad som var der for å fortelle om sin nyeste krimbok Ulmebrann.

monika yndestad knut gørvell
Foto: Beathe Solberg

Her er hun i samtale med Knut Gørvell og jeg skulle få en noe spesiell opplevelse like etter. Det er veldig kjekt når forfattere gir noe tilbake til leserne sine for å vise at de setter pris på at man leser og denne gangen rettet hun blikket mot oss bokbloggere og hun ville gjerne få takke en person som var tilstede denne kvelden og som var med  i boken hennes og navnet mitt ble ropt opp like etter, jeg måtte reise meg og fikk applaus fra salen. Litt morsomt å få sine 5 seconds in fame and glory, men aller mest kleint! Er ikke veldig glad i oppmerksomhet altså men det gikk greit og regner med at jeg må være med på signeringsferd utover høsten.

Om du har lyst til å lese mer utfyllende innlegg om disse bokmøtene henviser jeg til Anita sine innlegg som du finner her, her og her selv om hun deltok i Trondheim og jeg i Bergen.

 

SER FREMOVER MOT OKTOBER

Når det gjelder bokmøter så gjenstår Aschehoug sitt i midten av oktober, men allerede på torsdag skal Agnes Ravatn på Litteraturhuset men jeg har ikke helt bestemt meg om jeg skal dit ennå.
Det stopper ikke der for vinneren av årets Bookerpris skal også kåres og hele to vinnere av årets Nobelspris i litteratur skal offentliggjøres og jeg krysser fingrene for at minst èn av dem er en kvinne. (Atwood,Atwood, please, please) Jeg ligger langt etter på mitt eget nobelprosjekt men har bestemt meg for å fullføre prosjektet selv om det blir på overtid.

 

Jeg ser frem til å begynne på oktober og krysser fingrene for at leselysten blir værende lenge. På YT finnes det et leseprosjekt som heter Victober som er et månedslangt lesemaraton og går ut på å lese viktorianske romaner. Jeg deltar ikke selv men kommer til å følge med hos flere booktubere i måneden som kommer.

 

HA EN FIN LESEMÅNED I OKTOBER!

 

 

HILSEN BEATHE

 

 

 

 

 

12 kommentarer om “Oppsummering: september 2019

 1. Kjære Beathe! Eg liker månedsoppsummeringane dine så please fortsett med dei utover hausten! ❤

  Du må få med deg Agnes Ravatn på litteraturhuset. Eg høyrte ho og snakka med ho forrige helg, og ho er så bra. Det hviskes i gangene at Atwood kjem antakelig til å motta Booker-prisen fordi dei angrer på at ho ikkje fekk den i 1986 for The Handmaid’s Tale, men at ho burde få Nobelprisen er og noko som er langt på overtid.

  Eg er typen til å lese viktorianske romaner, og må finne ut kva dette går ut på 🙂 Har du tips til youtubere eg bør sjå for å få dette med meg?

  God lese-oktober, Beathe!

  Liker

  1. Åh, så kjekt å høre Elida! ❤

   Når det gjelder Ravatn så digger jeg jo dama og har ikke hørt henne «live» før som jeg kan erindre, så godt mulig jeg bare må snu meg rundt og komme meg avgårde.

   Tenk om hun hadde vunnet Booker òg fått nobelprisen uken etter, hvor kult og ikke minst velfortjent hadde ikke det vært!

   Når det gjelder Victober så har jeg foreløpig kun sett Eric sin video,

   der hadde han link til fire ulike booktubere som hoster Victober. Så sjekk ut videoen hans eller søk på victober tbr 2019 inne på YT og da kom det frem flere videoer.
   Man skal lese en bok utgitt av en Irsk eller britisk forfatter eller forfattere som holdt til enten i Irland eller England i perioden 1837- 1901.

   Liker

   1. Eg måtte sjekke når Nobelprisen i litteratur blir delt ut, og det kan hende eg ikkje greier å sitte stille den dagen 😉 Når det gjelder Victober så såg eg både Eric sin og ei som heiter The Novel Nomad sin. Interessant konsept som eg kjem til å kikke meir på og lage meg ein TBR. Eg digger jo viktorianske romaner så her er det mykje å hente frå blant anna 1001 bøker.

    Ha ein fin mandag!

    Liker

    1. Det blir utrolig spennende og jeg kommer nok ikke til å sitte helt rolig jeg heller den dagen! Håper at minst èn kvinne får pris.
     Gleder meg til å se hva du plukker ut og kjekt at du fant konseptet interessant, godt mulig jeg blir med til neste år.

     En fin mandag til deg også, Elida! 🙂

     Liker

 2. Så bra at du har tatt opp igjen måneds-oppsummeringene dine. Jeg liker å lese dem.:)
  Bøker har du jaggu lest en del av på tross av litt lese-og-skrive-dump, men det virker som det er på vei opp igjen nå.
  Spent på hvordan du likte/likte 7078 Saupstad. Ut fra det jeg har hørt henne lese, så er det sterke rett-frem-dikt. Ikke akkurat pusete poesi.
  Og Ravatn er artig, virkelig. Har hørt og sett henne flere ganger.
  Artig med bokmøter og takk for linking.:)
  Ja, vi får si tvi-tvi ang Atwood.:)
  God leseoktober til deg Beathe:)

  Liker

  1. Ja,det ble noen. Det hjalp på at flere var grafiske samt at det var for det meste korte romaner som ble lest på et par timer. Men bøker er bøker 😜 Fant i hvert fall litt gleden igjen nå u helgen og måtte det vare.

   Liker 7078 så langt, litt over halvveis nå. Syntes det er fint med litt sterke dikt som er litt rett frem, ikke alt trenger å være vakkert poetisk alltid.

   JA til Atwood 🙌

   Liker

 3. Jeg også digger oppdateringene dine (du har fans! 🙂 )
  Ble inspirert av innlegget til å oppleve forfattere live. Jeg er så dårlig på det. Redd for at jeg skal endre inntrykk av forfatteren kanskje. Men jeg bor i Oslo, for pokker, og burde klare å møte opp på et av alle de flottelitteratur arrangementene i byen. Takk for inspirasjonen, Beathe 🙂
  Spent på din omatle av Jeg skal passe på deg

  Liker

  1. Så bra,Marianne Augusta! Kjekt å vite at jeg har some fans out there, jeg må tydeligvis vurdere om det skal gjeninnføres for fullt.

   Jeg har aldri opplevd å endre mitt syn på forfatteren, kanskje med unntak av èn gang og jeg har vært på «et par arrangement» så jeg tror det vil gå bra. Syntes det blir noe eget når forfatteren selv forteller om boken eller forfatterskapet sitt enn om man bare leser om det, det er min oppfatning i hvert fall. Du som bor i Oslo, det kryr jo av ting du kan bli med på! Kom deg avgårde på noe! 🙂

   Bare hyggelig å kunne gi andre inspirasjon, det er kjekt å nå ut til folk og litt av grunnen for at jeg holder på med det jeg gjør. Det er fint at vi inspirerer hverandre tenker jeg!

   Ja, omtalen av Jeg skal passe på deg kommer enten i morgen eller onsdag! 🙂

   Liker

 4. Fint å lese oppsummering! Battle husker jeg som en ganske enkel bok, så hvis filmen er enda mer platt frister ikke det så veldig.

  Jeg har falt litt av med både lesing og blogg selv, men håper å få til noe snart. 🙂

  Liker

  1. Ja,det var i grunnen flere ting som manglet i boken for å nå helt til topps og den var en god del bedre enn filmen,den kunne de nesten spart seg for. Glad jeg så den på netflix så jeg slapp å betale for den. Bøkene er som oftest bedre enn filmene uansett men dette var ikke noe å bruke tid på, og når èn av karakterene du nesten ikke så var den beste skuespilleren så sier det litt.

   Ja,det går litt i bølgedaler dette, så jeg håper du finner tilbake igjen. Selv er jeg på høgget om dagene 🙂

   Liker

 5. Så flott oppsummering, og tenk ingen av dine bøker har jeg heller lest.
  Jeg har vårt slapp til å møte på forlags møter, men skal på et i Oslo den 10 okt. Gleder meg!
  Ha en fin oktober

  Liker

  1. Jeg fikk med meg alle heldigvis, det er utrolig gøy å være med på men det er jo ikke alltdi det klaffer. Ja, Aschehoug kommer til oss den 16 og jeg ser virkelig frem til det jeg også.
   Takk i like måte, Ingun! 🙂

   Liker

Kommentarer er stengt.