Kom og sett meg i orden av kristian Bergquist

MØRKE DIKT OM ALT DET VANSKELIGE

 

Etter en rekke diktsamlinger for voksne er Bergquist nå klar med en diktsamling som først og fremst er beregnet for ungdom. Skjønt den passer for ungdom i alle aldre for han er tro mot seg selv og sine tidligere bøker for denne inneholder noen av de samme temaene som alltid går igjen i Bergquist sitt forfatterskap. Ensomhet, angst og depresjon er tema som ligger forfatteren nær og som preger alle bøkene hans.

 

kom og sett meg i ordenDiktsamlingen Kom og sett meg i orden inneholder 57 dikt fordelt på seks kapitler som alle har fått èn bokstav som navn og som tilsammen utgjør de to siste ordene i tittelen, i orden, noe som forteller meg at ting kanskje kommer til å bli okei til slutt likevel, at det finnes et ørlite håp om bedre tider, tross alt. Jeg velger i hvert fall å være optimistisk på jeg-personens vegne siden jeg skimter et ørlite lysglimt underveis i lesingen. Det finnes lys i alt dette mørke som utgjør denne samlingen.

Selv om dette er en diktsamling som er beregnet på ungdom kunne de kanskje ha stått i hvilken som helst av de andre samlingene forfatteren har skrevet. De er lagt opp på samme måte og innehar de samme tunge tankene og følelsene som har preget forfatterskapet til Bergquist.
Likevel føler jeg at denne skiller seg noe fra de andre samlingene fordi jeg syntes det kommer tydelig frem at dette er en ungdom som sliter med mange vonde og mørke tanker, om ikke i alle diktene så i noen av dem, og det er nok til at jeg tenker at dette er en yngre versjon av jeg-personen som har vært representert i de andre bøkene. Uten at jeg kan vite dette med sikkerhet så innbiller jeg meg at dette er en like personlig bok som de foregående bøkene hans har vært.

Det som kjennetegner diktene hans er at de er skrevet på et enkelt, lettfattelig og direkte språk som av og til slår deg rett i bakken som et knytteneveslag fordi de er så naken, så ekte og så hjerteskjærende. Det gjør til tider vondt å lese diktene hans.

Det er ikke slik at absolutt alle diktene gjør like stort inntrykk men mange av dem gjør det og jeg har tatt med et tilfeldig utvalg av dem i denne omtalen.

 

jeg tror det er sånn

du kan bare
ha det så godt
sier alle som
mobber meg

så hvorfor
er det sånn
at jeg bare har
det vondt?

 

Noen av dere undrer kanskje på om alle diktsamlingene hans blir veldig like siden de tar for seg de samme temaene hele tiden. Til det vil jeg si både ja og nei. På en måte, ja, men jeg føler samtidig at forfatteren har tatt for seg ulike deler av historien sin og har mest fokus på en bestemt del av denne i hver av samlingene sine, og derfor oppleves de ikke så veldig like selv om mange av temaene er de samme.

 

dette er vanskelig for meg

jeg har
en plan
for å
komme meg
ut i verden

og en plan
for å
komme meg
ut av verden

 

Denne samlingen har i likhet med hans forrige bok en liten touch av politikk i seg siden flyktninger som drukner blir nevnt og diktet under sier vel litt om hvordan samfunnet vårt har blitt.

vi levende

jeg hører
om en påkjørsel
på togstasjonen
og personen
er bekrefta
omkommet
og det blir
svært brysomt
sier nyhetene
i morgenrushet
med forsinkelser
stans og innstillinger

det blir altså
stort bryderi
for alle
oss som
ikke trår
ut i sporet?

fye faen for
en medfølelse

 

Naturen har ikke fått stor del i denne samlingen men han nevner hytten i skogen som alltid er med og han skriver om hvordan moren tok han med dit for aller første gang når han ble syk. Han forteller hvordan han lever der nå og hvordan han setter pris på det.

Noen av diktene går direkte på dette med selvmordstanker og om hvordan det er å ikke vil leve lenger. Og i noen av disse sekvensene syntes jeg at ungdommens sårbarhet og usikkerhet kommer godt frem. Mange av diktene handler også om mobbing og det er dessverre mange som kan kjenne seg igjen i.

Bergquist klarer på en finurlig måte og dra inn litt humor i det ellers så svarte som omgir samlingen og det tenker jeg gir et håp om at ting blir bedre som jeg skrev innledningsvis.

Selv om diktene fremstår veldig lik de diktene forfatteren har skrevet for voksne finnes det sekvenser her som er henvendt til ungdommer spesielt og det gjør dette til en litt viktig bok. Det fint at det blir skrevet bøker om disse temaene for dessverre så er dette noe mange, både ungdommer og andre kan kjenne seg igjen i. Men for ungdommen spesielt er det kanskje viktig å vite at en ikke er alene om å ha det vanskelig, og noen av diktene i samlingen kan godt brukes som trøst i en vanskelig tid.

Selv om samlingen har et enkelt, direkte og lettfattelig språk så er det ingen enkel bok å lese likevel for det er få lysglimt å spore, men jeg kjente jeg ble takknemmelig for de få som tross alt fantes.

 


Forlag:Aschehoug
Tittel: Kom og sett meg i orden
Forfatter: Kristian Bergquist
Format:Ebok
Sider i papirboken: 80
Utgitt:2019
Kilde: Leseeks på Kindle

 

Forfatter

Bergquist-Kristian
Foto: Christian Elgvin

Kristian Begquist er født i 1975 og er en norsk forfatter. Han debuterte i 2007 med diktsamlingen Hva nå, kjære? og har tilsammen gitt ut syv diktsamlinger,en ungdomsroman og to boksingler(utgitt i 2019) samt denne nye som er en diktsamling for ungdom, Kom og sett meg i orden.

 

HILSEN BEATHE

2 kommentarer om “Kom og sett meg i orden av kristian Bergquist

  1. Viktig med lysglimt og håp, ja, selv om det kan være trøstende å lese dikt når man er i samme situasjon. Lurer på hvordan det virker på ungdommer som har det veldig mørkt at de leser noe som bare blir mørkt?
    Fin omtale Beathe.:)

    Liker

    1. Godt spørsmål, Anita! Litt usikker på det egentlig,nå er det noen lysglimt å spore her men det er for det meste mørkt. Kanskje det kan slå ut på forskjellig måte, men jeg vil håpe og tro at det kan være til hjelp å se at en ikke er alene.

      Liker

Kommentarer er stengt.