Bok & kulturhjørnet#7: Med tips til norske bøker anno 2018.

bok-og-kulturhjc3b8rnet-ok

Når vi nå nærmer oss midten av november er det ikke lenge igjen av året og i de siste fem årene har dette vært en tid hvor man så smått har begynt å tenke på hva man skal nominere til bokbloggerprisen. Slik blir det kanskje ikke lenger om krefter får det som de vil og man skal utvide hva begrepet bokblogging er for noe, eller i det minste så blir det ikke slik for meg lenger. For jeg kjenner at om det skal bli så mange endringer blir det ikke aktuelt for meg å være delaktig i verken bokbloggerpris eller i «miljøet» lenger uten at det får noen praktisk betydning for bloggen min. Jeg kommer til å fortsette så lenge jeg syntes det er kjekt og meningsfylt å holde på med. Formidle litteratur ut til andre er veldig givende og bloggen hjelper meg samtidig til å ha en oversikt over hva som er lest og hva jeg syntes om de ulike bøkene, og nettopp disse tingene er det viktigste for meg. Om det kommer til det at jeg ikke lenger nominerer bøker til en bokbloggerpris så kan jeg finne andre måter å hedre de jeg syntes fortjener det på.

Enn så lenge er hjernen min innstilt på at det skal nomineres like over nyttår slik det alltid har blitt gjort og derfor har jeg lyst til å komme med noen tips til bøker jeg har lest men som få eller ingen andre har. Jeg har valgt å fremheve 4 i hver klasse og dette er ikke nødvendigvis bøker jeg kommer til å nominere men bøker jeg mener fortjener å bli lest av flere nettopp med tanke på at de er (etter mitt syn)nominèrbar om mange nok velger å lese dem før fristen. Noen av dem kom tidlig i år mens andre nettopp har kommet ut og av den grunn ikke er lest av så mange ennå.

Romaner

 • Bjørnejegerskens bekjennelser av Berit Hedemann- En fin roman om kjærlighet i godt voksen alder.
 • Huset på prærien av Tora Seljebø- En sterk og poetisk skrevet roman som slo meg rett i bakken, anbefales sterkt!
 • Min ulydige mor av Therese Lund Stathatos- En fin debut hvor vi følger hovedpersonen gjennom over tredve år. Fint komponert og fortjener flere lesere.
 • Rase av Monika Isakstuen – En slags oppfølger til «Vær snill med dyrene», og denne kommer sikkert til å bli snakket om en del, men jeg tok den med likevel.

 

Åpen klasse

 • Russlands hemmelige krig mot vesten av Øystein Bogen-Sakprosa- En skremmende «thriller» fra virkeligheten, hans skriver godt og jeg er litt forundret over at ikke det har vært mer snakket om denne siden den kom ut i vår.
 • Frihetens mødre av Magnus E. Marsdal-Sakprosa (Denne har jeg ikke skrevet om ennå selv, men anbefales)- Fascinerende fortelling om frihet og vestens politiske kultur, basert på forfatterens egen forhistorie hvor en av formødrene flyttet til USA.
 • Hvis av Tine Jarmila Sir- Dikt- Sterke dikt om overgrep
 • Det gule bladet, den svarte pupillen av Katrine Heiberg-Dikt- En sterk og fin debut som flere «bør» lese.

Jeg vil også anbefale bøkene Kinderwhore av Maria Kjos Fonn,Boken om sorg(Fortellingen om Nils i skogen) av Maria Navarro Skaranger,Dagen før halv tre av Per Schreiner, m.fl, og listen over leste norske bøker finner du her!

TBR BBP 2018

Jeg har lest 68 norske bøker anno 2018, av disse er 33 romaner og 35 i åpen klasse, hvor av hele 18 er diktsamlinger,så jeg kommer ikke helt utenom å stemme på en eller flere diktsamlinger. Jeg ser imidlertid at jeg ikke har lest en eneste novellesamling i år, jeg har èn på vent i TBR-bunken min over her som rommer noen av de bøkene jeg har planer om å lese før første uken i januar er omme.

Derfor trenger jeg DIN hjelp til å finne en novellesamling som er verd tiden å lese, her må det prioriteres knallhardt fremover fordi jeg kommer ikke til å rekke over alle de norske bøkene jeg har liggende men jeg vil gjerne lese en novellesamling eller to utenom den jeg har liggende. Kom gjerne med tips!

 

Her i hjemmet har julevaskingen startet og til helgen spennes skisesongen i gang igjen! Det er mye å glede seg over fremover og mitt juleønske måtte være at det ikke tukles for mye med bokbloggmiljøet eller prisen, jeg liker det (stort sett) som det er!

 

christmaskeep

 

 

HILSEN BEATHE

18 kommentarer om “Bok & kulturhjørnet#7: Med tips til norske bøker anno 2018.

 1. Hei Beathe! Jeg er også en av de som trives med blogging slik den er i dag. Er så absolutt ikke redd endringer, men ikke endringer for endringenes skyld! Jeg har ikke hatt tanker for å prioritere bøkene fra året enda, men ser at det er mange av dine jeg ikke har lest. Må se om jeg finner ro denne uka. Skal ha akvarellutstilling i desember, og diverse reising før den tid, så her blir juleforberedelsene avkortet i år. (Tror jeg!) Takk for mange fine boktips fra deg!

  Liker

  1. Hei, Åslaug! beklager seint svar! Av en eller annen grunn hadde kommentarene dine havnet i søppelfilteret. Det er nettopp det, ingen poeng i å «fikse» noe som tross alt fungerer selv om jeg også skulle ønske å ha det litt livligere i Blogglandia så tror jeg ikke løsningen er å slippe inn flere plattformer. Så spennende med akvarellutstilling da! 🙂 Du er kjempeflink!

   Bare hyggelig å kunne komme med tips! 🙂

   Liker

 2. Skal si du har lest mange norske forfattere i år. Veldig artig at jeg ikke har lest noen av de du trekker frem, det skal jeg gjøre noe med!
  Håper diskusjonen roer seg ang. bokbloggere og bokbloggprisen, det har jo vært så bra det vi har fått til til nå. Hvis ikke får vi finne på noe alternativt, tur til Kapittel skal jeg i alle fall ha meg til høsten, og håper at du og mange flere hiver seg med, selv om det ikke blir noe pris eller tradisjonelt bokbloggtreff.

  Likt av 1 person

  1. Du har jo lest like mye! 🙂 Tenkte det kunne være bra med et liten vri og sette litt fokus på de jeg har lest og likt, og som fortjener litt mer oppmerksomhet enn det de har fått.

   Jeg vurderer Kapittel til høsten igjen uavhengig av det som eventuelt skjer i bloggverden, da kan jeg besøke familie i samme slengen! 🙂

   Men hadde du lest en novellesamling av året så tips meg gjerne 🙂

   Liker

 3. Tror kanskje jeg trykket på liker på Søsterklokkene, ikke meningen å fremsnakke noe jeg ikke har lest… Haha.

  Prisen er høyst frivillig og er man uenig, vel, da dropper man å stemme 🙂 Man kan jo, som du sier, alltids finne på andre måter å hedre de som hedres bør, det er ikke noe stress. Ikke ti ville hester kan få meg fra å stemme, jeg heier på prisen og har urokkelig tro på at diskusjoner om hvordan man kan gjøre det bedre, faktisk gjør det bedre. Jeg er vel ikke helt komfortabel med hva som helst av endringer, men forsøker å tvinge meg til å tenke utenfor boksen. Det har jeg nok bare godt av.

  Sånn. Men jeg blogger videre, assa, åh gjett’a! 😀

  Liker

  1. Blogge skal jeg, så får jeg se hva som skjer med nominering,ingenting er vel avgjort ennå. Utvide begreper vil nødvendigvis ikke gjøre ting bedre og det vil ikke gjøre at det blir oppsving i blogglandia heller så jeg ser ikke helt at det skal være en god idé å endre så mye.

   Men jeg håper på at vi får flere runder med samlesing eller eventuelt lage vår egen vri 🙂

   Liker

 4. Jeg har faktisk ikke lest noen av dine, men søsterklokkene, S. Stranger og Heim er innertiere hos meg. En bra novellesamling, da anbefaler jeg Jern og Metall av Levi Henriksen, Om nettene bruker mor dråpeteller, Telnes.
  Jeg fortsetter på blogg og håper på at vi bloggere kan treffes en gang i fremtiden, det kan jo like gjerne være på en av litteraturfestivalene.
  ha en fin kveld

  Liker

  1. Simon stranger blir et «must» å stemme på, det samme blir «Om nettene….»

   ja, jeg også fortsetter med bloggingen og jeg har planer om å dra til Stavanger så det hadde vært fint å møtes en gang.

   En fin kveld til deg også! 🙂

   Liker

 5. Hei Beathe!
  Håper vi treffes i Stavanger neste år.:)
  Jeg har booket hotell til Stavanger neste år og håper jo at det det blir treff der som planlagt. Vi var flere der nå i september som sa oss villige til å ta deloppgaver ifb treffet. Blogge skal jeg i alle fall gjøre videre. Hva som skjer med prisen betyr ikke så mye for meg når det kommer til stykket, men det hadde vært kjekt å fått en avklaring om nomineringsfrist ganske snart for å vite hvor mye energi jeg skal legge inn i norskelesingen.

  Hvis så fremt i fall så har jeg skrevet ned mine favoritter så langt i mitt siste blogginnlegg, som jeg limer inn her:

  Ift Bokbloggerprisen så ønsker jeg å fremheve:
  * Simon Stranger- Leksikon om lys og mørke
  * Karin Fossum- Formørkelsen
  * Unni Lindell- Dronen
  * Ferskenen av Johan Harstad (som jeg nesten har glemt, siden den kom så tidlig på året)
  * Gratis og uforpliktande verdivurdering (litt det samme med den, kom tidlig på året)
  * Om nettene brukar mor dråpeteljar av Svanhild Telnes (dikt)
  * Psykehus av Drea Karlsen (selvbiografisk)
  * Singularitet av Marita Fossum
  * Sitt hos meg av Kristian Bergquist (dikt)

  Men jeg har fortsatt en del ulest på vent her. A de du har nevnt, så er diktsamlingene interessante å kike på, samt Rase av Isakstuen. De har jeg ikke enda, så det spørs ha jeg skal prioritere. Kinderwhore har jeg på vent her, bl.a. Og så har jeg lyst til å lese Skaranger sin nye roman etter flere gode anmeldelser.

  Ha en fin kveld.:)

  Liker

  1. Ja, en avklaring om ikke så lenge hadde vært kjekt, for da vil jeg heller ta fatt på andre typer bøker i tillegg til noen norske som jeg uansett vil lese nå.

   Altså om komiteen eller andre trenger hjelp i forbindelse med noe så er jeg villig til å steppe inn om det skulle være behov for det.

   Både Stranger og «Om nettene….» blir nominert av meg og flere andre også, det blir en tøff kamp og noen som jeg har hatt som favoritt må kanskje vike.

   Drea karlsen har jeg liggende og Marita Fossum er på ønskelisten, vurderer å spørre etter den.

   Både Rase og Skaranger sin tror jeg du vil like, samt de to diktene jeg nevnte lenger oppe.

   Vurderer tur til neste år, da kan jeg flette inn et besøk hos min søster og flere tantebarn med deres familier som jeg ennå ikke har sett så jeg håper jeg får det til.

   En fin kveld til deg, Anita 🙂

   Likt av 1 person

Kommentarer er stengt.