Stoisk uro og andre filosofiske smular av Agnes Ravatn

NY FULLTREFFER FRA RAVATN

stoisk uroDet er litt over ett år siden Verda er ein skandale men nå er altså Ravatn ute med en ny essay-samling og denne gangen skal hun se om hun kan lære seg filosofi og ikke minst om hun kan få et bedre liv ved hjelp av denne. I Stoisk uro og andre filosofiske smular går vi noe tilbake i tid, til tidsrommet 2010-2012 og hvor Ravatn er ansatt i ukeavisen Dag & tid.

Hun fikk det blant annet for seg at hun skulle ta Søren Kierkegaards stadielære bokstavelig. Den læren er som vi vet delt i tre stadier,det estetiske, det etiske og det religiøse stadiet.

Men hun hoppet galant av den karusellen omtrent midt i en setning, men likevel ble hun inspirert til å gjøre noen konkrete endringer i livet sitt.Hun ville blant annet ta et oppgjør med sin manglende evne til å gjøre ting skikkelig. Det resulterte blant annet i at hun skrev ferdig Operasjon Sjølvdisiplin. Det andre var at hun ville fullføre ting hun hadde begynt på og ikke gi opp på oppløet, den gangen holdt hun på med romanen Fugletribunalet som jeg er kjempeglad for at hun skrev ferdig og gav ut. Det tredje var å gifte seg og her må jeg bare sitere noe morsomt som skjedde en av gangene hun ble lurefridd til av han som i dag er ektmannen hennes.

Eg hugsar ikkje kor ideeen kom frå, eller nøyaktig kva tid ha oppstod. Kanskje var det hemn for alle dei gongene eg hadde blitt lurefridd til, ein sjanger i same kategori som Dostojevskijs lureavretting, berre kanskje ikkje like opprørande. Førre gongen det skjedde, seint i haust, kom han heim frå arbeid, var rar i ansiktet og gjekk ned på kne utan å ta av seg jakka først. Han heldt fram ei lita, vakkert innpakka eske-livet mitt passerte i revy for mitt indre, eg tenkte at dette ville vere ein dødeleg injeksjon for forholdet- og eg tok imot, reiv sakte av papiret og opna boksen: Der låg det ein knagg jeg hadde etterlyst til å henge kjøkkenhandkle på.

S.74

Hehe…livet passerte i revy faktisk! Hehe….og kanskje minst like morsomt var hennes frieri til mannen noe senere i Disneyland som ikke ble helt som planlagt kan du si.

Men det er slett ikke bare Kierkegaards filosofi hun tar for seg for hun går helt tilbake til antikken og til Aristoteles,Platon og Sokrates. Eller hva med Kants kategoriske imperativ, eller Senecas stoisisme? Det er mye bra her,  men kanskje aller best likte jeg sekvensene med Epikur. Men kan man overføre filosofi fra det antikke Hellas til det morderne samfunnet?

Igjen har Ravatn skrevet med skarp observasjonsevne og hun byr på seg selv slik hun alltid gjør i tekstene sine.Jeg digger jo Ravatn og dette var veldig «Ravatnsk».
Jeg digger humoren hennes og hvordan hun skriver om dagliglivet på som vi alle kan kjenne igjen, men bare hun kan skrive det på denne måten. Det blir morsomt uten å bli at det blir for mye liksom. Litt morsomt å tenke på at hunikke alltid klarer å gjennomføre ting hun har begynt på. Der kjenner jeg meg litt igjen,og da særlig når det gjelder å lage lister over ting jeg skal gjøre, eller lese, men det er sjelden jeg faktisk klarer å gjennomføre planene.

Jeg har bare tatt med en brøkdel av de gullkornene boken er fylt med, for det er mye å ta av men kanskje aller best å lese denne uten å vite altfor mye på forhånd.

Anbefales!

 


Forlag: Samlaget
Tittel: Stoisk uro og andre filosofiske smular
Forfatter: Agnes Ravatn
Format:Innbundet
Sideantall:118
Utgitt:2018
Kilde:Leseeks

 

Forfatter

agnes-ravatn1
Agnes Ravatn er født i 1983 og er en norsk forfatter, journalist og Skribent. Ravatn debuterte som forfatter i 2007 med romanen Veke 53. Hun har i alt skrevet åtte bøker. Hun har vunnet en rekke priser for sitt arbeid, og for romanen Fugletribunalet som kom ut i 2013 vant hun hele tre priser for, Bokbloggerprisen, P2-lytternes romanpris og Ungdommens kritikerpris.

HILSEN BEATHE

 

6 kommentarer om “Stoisk uro og andre filosofiske smular av Agnes Ravatn

 1. Skummet fort her, fordi jeg har den i leseflyten min, dvs den er med i veska mi, men jeg har enda ikke startet lesingen. I helga blir det vel diktlesing imellom andre ting.
  Ravatn er herlig, og jeg ser at denne også holde mål.

  Ha en fin helg Beathe.:) Oss dinos imellom.;)

  Liker

  1. Hehe….herlig, The dinos, det er oss det! ❤ Jeg har skrevet veldig lite om handlingen og har nesten ikke tatt med noe denne gangen. Men, ja , hun innfrir som alltid. Kos deg med lesingen når du kommer så langt!

   Jeg skal ta diktlesingen i neste uke tenkte jeg, både den fra mai og den nå fra nov.

   En god helg til deg også, Anita! 🙂

   Likt av 1 person

 2. Jeg digger Agnes Ravatn sine tanker, hun er så god på å få dem ut på papiret. Denne tror jeg at jeg skal ønske meg til jul 🙂

  Liker

Kommentarer er stengt.