En bokhandlers dagbok av Shaun Bythell

EN KOSELIG BOK OM BØKER!

en bokhandlers dagbok.jpeg

Forlaget om boken: I den idylliske skotske småbyen Wigtown driver Shaun Bythell bokhandelen The Bookshop. Hyllene er fulle av glemte mesterverk fra litteraturhistorien. Spørsmålet er om noen vil betale for dem?  

En bokhandlers dagbok er en skarp og morsom skildring av en bokhandlers prøvelser i vår tid. Samtidig er det en hyllest til den viktige samfunnsrollen som bokhandelen har – og et lidenskapelig forsvar for verdien av å lese bøker.

Som bokelsker og bokblogger digger jeg bøker og filmer/tv-serier som på en eller annen måte handler om bøker. For eksempel så er en av grunnene til at jeg ser tv-serien «Younger» at hovedpersonen jobber på et forlag.

Denne boken handler om forfatteren selv og det at han for mange år siden endte opp med å kjøpe et antikvariat. Det er egentlig en litt artig historie fordi mange år før han kjøpte den sa han til en kamerat at denne butikken kom til å bli lagt ned innen et års tid. Når han flyttet hjem igjen til Wigtown tolv år senere og var innom antikvariatet for å spørre etter en bok og kom han til å fortelle eieren at hadde han problemer med å finne en jobb han virkelig likte. Eieren hadde planer om å pensjonere seg og gav ham tilbudet om å kjøpe butikken og sånn gikk det.

Som tittelen på boken tilsier så er dette forfatterens dagbok og vi får servert mange historier om kundene som er innom butikken og disse sekvensene kan minne litt om Jen Campbells bøker om Weird Things Customer Say in Bookstores,han fører regnskap over hvor mange nettbestillinger han har og hvor mange av dem han har funnet i butikken. Han fører også oversikt over hvor mange kunder som er innom og hvor mye de legger igjen. Noe som forteller oss mye om hvordan det ligger an med butikken og viser oss hvor viktig det faktisk er å ta vare på nærbutikker av alle slag. Her synder jeg veldig for de aller fleste bøkene kjøper jeg faktisk på nettet, men det hender jeg bestiller fra et antikvariat også men langtifra i samme skala. Men jeg ser jo den at små butikker ikke har sjanse til å holde samme prisnivå som de store kjedene, og det er viktig for et nærmiljø å kunne beholde butikkene. I denne boken holder forfatteren til tider en ganske skarp tone og særlig kommer  «feidene» med nettbokhandlere som Amazon frem.

Av og til kjøper han opp bøker fra dødsbo, og han driver også en slags bokklubb kalt  The Random Book Club hvor en av oppgavene er å sende månedens bok til medlemmene.

Jeg har lyst til å dele et lite sitat som kanskje er til å kjenne igjen for de som jobber i bokhandel.

Onsdag 11.juni

Nettbestillinger: 2
Bøker funnet:2

Laurie var i butikken i dag.
I Lunsjpausen hennes begynte en kunde å romestere i en kasse med bøker som ennå ikke var prissatt og fant en Penguin.utgave av The day of the Triffids, som det sto 12p på med blyant(formodentlig fra en brukthandel i 1970-årene) Da jeg fortalte at vår pris var 1 pund og 50 pence, mente hun at det var en «uhyrlig» pris, og hvis det var sånn det var,»gikk hun heller til biblioteket og lånte den». Jeg har en følelse av at «uhyrlig» kunne være fabrikkinnstillingene hennes.

S.146

Shaun Bythell skriver godt og har en litt tørrvittig humor som jeg likte. Dette er en koselig og til tider morsom bok om både bøker i seg selv men også hvordan lesingen kan bringe folk sammen. I denne romanen følger vi forfatteren gjennom et år og hver eneste måned blir innledet av et sitat fra George Orwells essays fra 1936 Bookshop Memories,noe som fikk meg nysgjerrig på akkurat den boken for det viser seg at Orwell selv for en periode var bokhandler og disse sitatene beskriver ofte Orwells motvilje mot å være bokhandler.

Jeg vet ikke om jeg vil si at boken er et absolutt «must» for alle bokelskere, den passer kanskje aller best  for de som selv jobber i bokhandel, i det minste er det de som kan kjenne igjen situasjonene. Samtidig syntes jeg det var morsomt å få et lite innblikk i hvordan det kan være å jobbe i et antikvariat. Det var koselig lesing og det blir aldri feil med bøker om bøker heller. Helt til slutt må jeg si at jeg likte coveret veldig godt, skikkelig koselig.


Forlag: Gursliberg
Original tittel: The diary of a Bookseller
Norsk tittel: En bokhandlers dagbok
Forfatter: Shaun Bythell
Oversetter:Nina Aspen,MNO
Format:Innbundet
Sideantall: 367
Utgitt:2017
Min utgave: 2018
Kilde: Leseeks

Forfatter

shaun bythell
Foto: Youtube

 

HILSEN BEATHE

 

2 kommentarer om “En bokhandlers dagbok av Shaun Bythell

  1. Denne har jeg også lest, ser at du likte den litt bedre enn meg. Den er koselig men selv om jeg er veldig glad i litteratur, så følte jeg ikke denne historien traff meg 🙂

    Liker

Kommentarer er stengt.