Bok & kulturhjørnet #1

bok og kulturhjørnet ok

VELKOMMEN til min nye spalte, Bok & kulturhjørnet! Jeg har lenge hatt lyst til å gjøre noe annet på bloggen min enn kun å skrive omtaler av bøker jeg leser, både fordi det av og til dukker opp nyheter som jeg har lyst til å dele med mine lesere og fordi det er kjekt med litt variasjon på bloggen. Når jeg nevner nyheter så tenker jeg selvfølgelig på noe som har med bøker, film og andre kulturelle ting å gjøre – både her hjemme og ute i den store verden.

Jeg har hentet inspirasjon fra andre bloggere som for eksempel Kvardagsbiblioteket som har spalten Interessant i bokverden, og Julies bokbabbels spalte boknyheter. Men forhåpentligvis klarer jeg å skape min egen lille vri på deres allerede eksisterende spalte.

Om dette blir en ukentlig spalte gjenstår å se, det kommer jo an på hvor mye jeg selv har på hjertet eller hvor mye av interesse som skjer ute i den store verden som jeg føler for å dele.

 •   De fleste som har fulgt meg en stund  har fått med seg at jeg digger langrennsløperen Petter Northug, og det passet jo bra at han valgte akkurat i dag å komme med nyheten om at han skal skrive biografi, de fleste har vel fått med seg at trønderen ofte har mye på hjertet. Boken kommer til høsten og skal gis ut på Pilar forlag, som er et av Stordalens forlag. Jeg skal selvfølgelig lese boken og gleder meg allerede!
 • Det blir litt mer skisport for det er trist at også skiskytter Emil Hegle Svendsen annonserte at han gir seg som toppidrettsutøver,tidligere ble det kjent at både Ole Einar Bjørndalen og Marit Bjørgen har bestemt seg for å legge skiene på hyllen. Det blir et tomrom etter disse tre, men da er det kjekt å tenke på at det er yngre krefter som står klare til å ta over stafettpinnen. Det er ikke bekreftet ennå men etter all sannsynlighet blir Petter Northug å finne på sprintlandslaget fra neste sesong og jeg tror det kan gi mye motivasjon for ham å få trene med blant andre Johannes Høstflot Klæbo, jeg gleder meg allerede til VM neste år hvor de to (forhåpentligvis) går lagsprinten sammen. Mye å glede seg til neste sesong.
 • For et par år siden leste jeg boken «En vakker dag» av Colleen Hoover, en bok jeg falt pladask for selv om det var en såkalt feelgood. Hun laget musikk til boken sammen med Griffin Peterson, og både musikk og bok satt lenge i her hos meg. Jeg følger forfatteren inne på Goodreads og hun har til stor glede for meg (og alle andre som likte fortellingen) begynt på en oppfølger og du kan faktisk lese flere kapitler av den nye boken her om du vil. Jeg har ikke lest noe ennå for jeg har lyst til å vente på det ferdige resultatet. Forfatteren har skrevet en rekke bøker i sjangeren Young adult.
 • I fjor leste jeg boken «Bare du» av svenske Anna Ahlund, en ungdomsbok om homofil kjærlighet, en bok jeg også falt pladask for blant annet fordi det ikke var «en komme ut»-historie men en kjærlighetshistorie om John som ble forelsket i søsterens kjæreste.  I går kunne jeg lese på forfatterens insta-konto at boken skal bli film! YES!! Og ikke nok med det, hennes andre bok «Det ingen ser» kommer ut på norsk om en knapp måned og jeg fikk manus på mail for bare få minutter siden.
 • Vi holder oss i den «skeive» verden en liten stund til og selv om jeg har nevnt dette før så tåler det å bli sagt èn gang til, det skal det komme en oppfølger av Call me by your name- filmen som er basert på Andrè Acimans bok med samme navn. Nå har jeg ikke lest boken ennå,men som forfatteren sier i intervjuet under så er det mer som må skje mellom Elio og Olivier. Angrer på at jeg ikke så filmen flere ganger når den gikk på kino og jeg kan nesten ikke vente til den kommer på DVD og jeg ser allerede frem til neste film om disse to♥ Jeg er håpløs romantiker når det gjelder romantikk i bøker og filmer, men i det virkelige liv? Not so much….

 • Vet ikke om noen har sett den nye serien «Heimebane» med blant annet  tidligere fotballspiller John Carew og Ane Dahl Torp? Jeg var ikke tenkt til å se den men så skrev de i VG at dette var Skam for voksne og da blir jeg ikke vond å be altså, så jeg skal sette med ned å se første episode i kveld. Spent!
 • «Han heter ikke William» med selveste Skam-Thomas( Hayes) i en av hovedrollene begynte på tv3 forrige uke, jeg så første episode og vet ikke helt hva jeg syntes om den serien egentlig. Det er korte episoder så kanskje jeg skal gi det en liten sjanse til før jeg avskriver den helt.
 • Kristin Bortolotti er kanskje aller mest kjent som Charlotte i Hotel Cæsar, men hun har nettopp kommet ut med en barnebok som heter «Den magiske pappesken» og  hun ble inspirert av sønnens autisme når hun skrev boken. Den er på vei hjem til meg og jeg ser frem til å lese den selv om den har fått noe blandet tilbakemelding.
 • Dette skulle jeg egentlig ikke snakket så høyt om for det blir så skummelt å annonsere planer som kanskje ikke blir noe av likevel, men jeg vurderer å ta for meg forfatterskapet til Virginia Woolf, jeg prøvde meg på Bølgene for et par år siden men jeg gav opp før jeg var ferdig med forordet. Jeg kom over en video  hos australske Sophie Carlon  som jeg følger på Youtube og der fikk jeg litt råd på veien om hvordan jeg skal gå frem når  jeg skal lese bøkene hennes, altså Woolfs bøker ikke Carlons skjønt hun holder visstnok på å skrive bok hun også. Jeg har to biografier om henne så kanskje jeg rett og slett skulle begynt med de? Men mer om dette når( og om) jeg faktisk kommer i gang med prosjektet.

 

 

 

HILSEN BEATHE

 

10 kommentarer om “Bok & kulturhjørnet #1

 1. Interessant spalte, Beathe, eg kjem til å følge godt med 🙂

  Eg har ein kollega som har grått sine modige tårer over dei tre skiløperne som har lagt opp, og trøstekjøpt romaner i bokhandelen. Eg sa som så var at det er ofte betre med trøstehandling enn trøstespising og støtter heilhjerta valet om å gå i bokhandelen etter trøst 😉 For meg har fotballsesongen begynt, og eg kan ikkje bry meg mindre enn det eg gjer over skiløpere som legger opp. Fotballspillere får sjelden slik oppvartning når dei slutter (som tv-programmer i det uendelige) og eg er så lei av snø og skisport. Gi meg ein fotballkamp! Godt me er ulike!

  Heimebane har eg sett eit par episoder av. Mi farmor på 84 år anbefalte serien heilhjerta (kan du tenke deg å få serietips av ei 84 år gammel dame), men har dotte litt av dessverre. Grunnen til at farmor anbefaler den er nok at dottera hennar/mi faster har vore fotballspiller sjølv i toppserien, og var i lokalradioen og snakka før serien begynte på TV. Det er gøy!

  Eg er usikker på om eg støtter Woolf-valet ditt. Eg har lest eit par bøker, men finner ikkje roen med dei. Mrs Dalloway var faktisk veldig fin, Til fyret og Bølgene skjønte eg fint lite av, men for all del du kan ha heilt andre oppfatninger av bøkene.

  Ha ein fin kveld, Beathe!

  Liker

  1. Så kjekt å høre at du vil følge med! 🙂 Fotball syntes jeg er kjedelig, det samme med skøyter. Kom jo på at det var et par andre som også har gitt seg, men men. Jeg vet ikke om alle skiløpere klarer å skyve gullrekka vekk, det var vel noe spesielt med både Marit og Ole Einar som har holdt på i en en mannsalder omtrent! Morsomt med hun kollegaen din, og bøker er bedre enn snop, alltid!

   Artig med familie som har vært fotballspiller på høyt nivå, da er det ikke rart hun ville følge med. Jeg har ikke sett på den ennå, men det forsvinner vel ikke med det samme så jeg har vel god tid. Det er jo mange tv-serier å velge mellom om en ikke vil lese, jeg syntes det er fint med litt variasjon.

   Ja, vi får jo se hvordan det går, om det blir noe av prosjektet, har nettopp kjøpt to bøker så lese de må jeg vel uansett. Blir spennende å se om jeg får det til med henne, det er en forfatter jeg er nysgjerrig på og så er det fint å lese gamle bøker også og ikke bare nytt – der er du flinkere enn meg!

   En fin kveld/ god natt til deg også, Elida! 🙂

   Liker

 2. Så gøy med ny spalte på bloggen! også så spennende at du vil lese Virginia Woolf da, henne har jeg også bare prøvd meg på. Kan anbefale Hilde Hagerups bok som heter Virginia Woolf, den ga jeg en 6`er 🙂

  Liker

  1. Oj, såpass, ja. Jeg måtte sjekke det er den til Hagerup jeg har pluss en annen. Blir jo spennende å se om jeg får det til, men det er ingen bråhast og ingen tidsfrist.

   Liker

 3. Kjekt å lese. Jeg har visst både mistet bokleseevne og skrivelyst, så trøster meg med andres innlegg jeg gjerne skulle skrevet selv 🙂 Lo høyt av Woolf-avbrudd under lesing av forord, kjenner meg igjen så det holder i lange baner. Har ikke tall på alle gangene jeg har forsøkt å begynne på Til fyret. Det vil seg bare ikke.

  Ellers: Trofast seer av Heimebane. Jeg er kanskje ikke helt overbegeistret som i terningkast 6, men det er kjekk vinkling, dels gode skuespillerprestasjoner og flust av gode deltema med god timing. Håper virkelig det lages flere sesonger.

  Liker

  1. Nei, det var kjedelige greier! Håper at lese og skrivelysten snart kommer tilbake, kanskje det tar seg opp i takt med at det blir varmere i luften? (Ikke at de tingene nødvendigvis har en sammenheng) Jeg er skikkelig i siget for tiden og nyter det så lenge det varer.

   Hehe….ja, meg og Tine prøvde oss på Bølgen og ingen av oss kom særlig langt, mulig hun leste forordet ferdig.

   Syntes å lese at det skulle komme en sesong 2 av Heimebane, det går jo an å se det selv om det ikke er type terningkast 6 liksom, Jeg får se å komme i gang med den, og jeg trenger jo ikke binge hele tiden heller slik at jeg bare ser på tv og ingen lesing.

   Liker

 4. Ja! Så gøy at Anna Ahlund sin bok blir film – den gleder jeg meg til å se. Gleder meg også til å få lest den nye, det har jeg ikke rotet meg til enda…

  Liker

  1. JA, ikke sant det var kjekt? Jeg holdt nesten på å dette av stolen når jeg så det – gleder meg skikkelig! Skal begynne på den nye boken i dag og ser frem til den 🙂

   Liker

 5. […] Tidligere denne måneden startet jeg opp denne spalten for å ha et sted hvor jeg kan plassere ting & tang som rører seg i litteratur og kulturverden, og for å formidle mine tanker om ulike ting som har med nettopp dette å gjøre. Den første utgaven av spalten finner du her. […]

  Liker

 6. […] Tidligere denne måneden startet jeg opp denne spalten for å ha et sted hvor jeg kan plassere ting & tang som rører seg i litteratur og kulturverden, og for å formidle mine tanker om ulike ting som har med nettopp dette å gjøre. Den første utgaven av spalten finner du her. […]

  Liker

Kommentarer er stengt.