Sigd av Ruth Lillegraven

untitled
Etter både Manilahallen og ikke minst Urd som stakk av med både bokbloggerprisen og Brageprisen i 2013 har Ruth Lillegraven blitt en av mine favoritt forfattere, og derfor var det med en viss spenning jeg satte i gang med denne diktsamlingen.

Sigd  ble hun inspirert til å skrive etter å ha lest dagboken til Ole T Kjerland(1822-1881) en ung og sterk odelsgutt som ble syk og måtte selge farsgården, i likhet med Endre som vi får møte i denne boken.Dette er noe som står bakpå boken så jeg røper ingenting med å opplyse om det.

 

Handlingen finner sted på en gård på vestlandet på 1800-tallet. Endre bor med foreldrene og søsknene sine hjemme på gården, siden han er eldst av ni søsken så forventes det at han skal overta gården når den tid kommer og faren er ivrig og viser ham hvordan ting skal gjøres allerede fra han var veldig liten.
Moren er noe «bekymret» fordi Endre ikke er helt som alle andre gutter, han er mer rolig og stille av seg enn sine brødre som farer rundt og skriker og småsloss.

DET MOR MI SEIER

endre er noko for seg, høyrer
eg ein dag mor mi seie til mor si
Knut og John, dei er glade og ville som
små gutar skal vere, seier ho, og veit ikkje
at eg sit ute på trammen, høyrer kvart eit ord
ja, Knut og John, dei er høgt og lågt og overalt
bit og slåst og luggar, er som små gutar skal vere
seier ho, mens endre, han er så rar,går mest for seg
sjølv,pratar med konglene sine,likevel snakker svein
til han som han vaksen var,sidan han er eldst og skal ha
garden, medan Knut og John, dei som rullar rundt og ler og
ler, utan ei einaste sorg i livet,dei som berre er ein stor fryd
dei lyt ein gong ut i verda og freiste lukka, ja, om berre han
endre var meir som dei, seier ho, og ikkje kan eg seie noko
men ein dag skal eg vise henne, vise at også eg alt kan
gjere, alt kan bere og alt kan vere.

S.17

Vi følger Endres liv gjennom gleder og sorger, og får ta del i både bjørnejakt og driften av gården. Det er mye hverdagsliv men også noen drømmer. Flere av søsknene hans reiser til amerika for å søke lykken der borte mens han og et par andre gjenlevende søsken blir igjen. Han møter Abelone som han gifter seg med, og når han blir syk med revmatisme og må selge gården blir han nødt til å finne andre ting i livet å bruke tiden sin på. Han blir stille av seg slik han hadde vært som liten gutt og  tankene går tilbake til den gang han var liten. Etter hvert begynner han å lese bøker, og etter at han fikk tilsendt en ordbok fra den ene broren begynner han å snakke engelsk, noe Abelone og de andre ikke forstår så mye av.  Her skulle jeg vel strengt tatt hatt med en liten smakebit som viste det todelte språket men jeg syntes at denne strofen av diktet Morning Glory var så fint og valgte det i stedet.

under open himmel
der regn og snø kan
vatne meg, der vil
eg vere

til små grøne fingrar
byrjar strekkje seg opp
mot lyset

til spira vert
den finaste, blåaste
blom blum tiare

S.128

 

På den tiden kunne man ikke redde så mange små barn når de ble syke slik de kan i dag, og et av diktene,Besten og båten, er basert på en sann historie fra 1753 hvor 5 personer forsvant på vei hjem fra en begravelse for et lite barn. Tre av mennene ble drept og to av dem forsvant og ble aldri sett igjen. Det vil si at i følge slektsforsker Aamund K. Bu (1872–1944)  så har begge senere blitt observert på Tyskebryggen i Bergen. En av de som ble drept var i slekt med Ruth Lillegraven. Dette er en historie jeg kunne tenkt meg å lese mer om.

Det er alltid litt «skummelt» å skulle skrive om diktsamlinger fordi jeg ikke er skikkelig kjent med de ulike måtene å utforme diktene på og kan derfor ikke si noe om det. Ei heller har jeg lest så veldig mange diktsamlinger i mitt liv til at jeg kan si at jeg er vel bevandret i «diktenes verden».
Likevel opplever jeg Lillegraven sine dikt som «tilgjengelige» og jeg liker at det går en rød tråd gjennom samlingen slik det også ble gjort i de to andre diktsamlingene jeg har lest av henne. I Sigd er det Endre som er fortellerstemmen men innimellom gir han ordet til både faren, broren Knut og ikke minst konen Abelone som blant annet forteller hvordan hun opplever  å leve sammen med Endre, også etter at han nærmest  ble invalidisert av revmatisme.

Det lyriske språket er aldeles nydelig og det er en fryd å lese nynorsk tekst når den er skrevet så vakkert som den er her. Litt artig når hun blandet norsk og engelsk som liksom ble Endre og Abelones språk til slutt.
Nå er det vel stort sett slik at forfattere plukker opp ting fra sitt eget liv eller fra folk rundt dem når de skriver bøker, men det er alltid litt mer fascinerende når noe er hentet fra virkeligheten og da blir det automatisk slik at man har lyst til å finne ut mer om de personene en karakter er inspirert av eller basert på. Nå forstår jeg det slik at det er lite av Ole T Kjerland i disse diktene og at Lillegraven har gitt mer følelsesliv til Endre enn det som kanskje kom ut av de dagboknotatene hun har lest. Likevel fikk jeg lyst til å lese mer om ham, og det er så kjekt å lese slike bøker som engasjerer og får en til å lete etter mer informasjon i etterkant.

Diktsamlingen er delt inn i fire deler med en liten epilog til slutt, og jeg kan ikke snakke om denne boken uten å nevne et ord om det utrolig fine coveret boken har, en fryd for øyet akkurat som innholdet i boken. Det er flere sterke dikt i samlingen men det som kanskje gjorde sterkest inntrykk på meg var det som er kalt Syrin og Epleblom og handler om det å miste et barn.
Lillegraven leverer igjen og for meg var denne diktsamlingen helt på høyde med Urd og selv om det er for tidlig å tenke på kandidater til bokbloggerprisen 2016 så vil jeg si at denne ligger godt an for min del.En av de bedre norske bøkene jeg har lest i år.

Anbefales varmt og inderlig!

 

 


Forlag: Tiden
Tittel: Sigd
Forfatter: Ruth Lillegraven
Format: Innbundet
Sideantall: 144
Utgitt: 2016
Kilde: Leseeksemplar

 

Forfatter

ruth lillegraven

Ruth Lillegraven fra Granvin er født i 1978 og er en norsk forfatter. Hun debuterte som forfatter med diktsamlingen Store stygge dikt i 2005. Hun har deretter skrevet flere barnebøker, samt romanen Mellom oss(2011), diktsamlingen Urd (2013) som hun mottok både Brageprisen og Bokbloggerprisen for. I 2014 kom diktsamlingen Manilahallen ut. Sigd er hennes 4 diktsamling.

 

HILSEN BEATHE

13 kommentarer om “Sigd av Ruth Lillegraven

      1. Jeg må bare si det: Jeg er så enig med deg, denne var veldig fin. Jeg ble rørt av historien, og måten den ble skrevet på. Nydelig! Bedre enn Urd og Manilahallen synes jeg, i alle fall bedre enn Urd.

        Liker

  1. Var spent på omtalen din, siden jeg så at vi leste denne boken samtidig. Som deg, var jeg allerede en fan, så forventningene var, om ikke skyhøy så i alle fall over gjennomsnittet. Veldig kjekt at du likte den så godt 🙂

    Liker

    1. Jeg prøver alltid å ikke ha for høye forventninger selv om forfatteren «har levert varene» før, men det var ingen grunn til bekymring. Artig at vi begge har lest de samme bøkene( Denne og Aubert sin) på kort tid og jeg ser at du har gitt motsatt terningkast enn det jeg har. Spent på omtalene dine av disse!

      Liker

Kommentarer er stengt.