Kan jeg bli med deg hjem av Marie Aubert

Kan jeg bli med deg hjem
I går dukket denne boken helt overraskende opp i postkassen og siden jeg trengte en ørliten pause fra de engelske booker-bøkene så tok jeg fatt på denne med det samme.

Litt artig at forfatteren bak denne novellsamlingen har nesten samme navn som den franske skiskytteren Marie Dorin Habert, i hvert fall i når man uttaler det.

Dette er forfatterens debutbok og den består av ni noveller som alle på en eller annen måte tar for seg mennesker i oppbrudd, enten relasjonen er vennskap, et kjæresteforhold eller ekteskap. Og alle novellene viser vel at vi alle en eller annen gang gjør noe vi skammer oss over, eller klamrer oss til en forestilling om at det er noe bedre for oss der ute et sted.

Første novelle ut er Bare gjør det som forfatteren vant første premien for når Litteratur på blå arrangerte en novellekonkurranse sammen med Vinduet i 2013. Novellen handler om en navnløs kvinne som ser tilbake på tiden da hun var singel og var i et «friends with benefits» forhold med en fyr til tross for at det ikke var en typisk ting for henne å gjøre. Kanskje hun håpet at det skulle bli noe mer? Nå,flere år senere – kunne hun gått tilbake til et slikt liv igjen?

Neste novelle ut er Carla og handler om ekteparet Johan og Maria som reiser til sør-amerika for å adoptere en liten gutt som heter Angelo. Når de kommer til dette barnehjemmet  og besøker han som skal bli deres sønn så knytter Johan seg til flere av de andre barna som bor der, og  da særlig til en litt større jente som heter Carla. Han skammer seg litt fordi for ham så var det det samme hvilket barn de tok med seg hjem, mens konen kun knytter seg til barnet de er for å hente. Vel, han får etter hvert litt mer å skamme seg over…

Du skulle skamme deg er tredje novelle ut og handler om en kjendis som av grunner vi ikke får vite har sittet i fengsel. Hun har tidligere vært rik og har kunne kjøpe det hun ønsket seg mens hun nå må spare på det meste. Men det er ikke det som er hovedtema i novellen, det er hvordan hun takler og ikke minst håndterer at alle rundt henne vet hva hun tidligere har gjort, og hvordan de rundt henne takler hennes nærvær.

Hjemme handler om skilsmisse og hvordan barn og ungdommer takler at foreldrene går fra hverandre.Fortellerstemmen i denne novellen er en 16 år gammel jente som ender opp med å låse seg inn i et hus moren passer på for eierne mens de er på ferie.

Et gammel ektepar er en novelle om to venninner, Mina og Ellen, hvor sistnevnte er i et forhold  og det kan virke som venninnen er misunnelig på henne. Hun føler seg alene etter at venninnen flyttet ut for å bo med kjæresten og en dag gjør hun noe hun så absolutt ikke burde gjort…

Storebror er neste novelle ut og den handler om Henrik som jobber som sykepleier på premature-avdelingen.Etter hvert som novellen skrider frem får vi historien om hvorfor han valgte nettopp dette yrket. En noe sår novelle om savn etter å ha mistet en bror.

Henrik vippet på stolen og sølte med maten så hun skulle bli sint i stedet for trist. En gang slapp han et egg i gulvet. Da han ble større, prøvde han å fortelle vitser, pappa lo av dem, men mamma hørte ikke ordentlig etter. Han passet på å ikke snakke om babyer hjemme, eller om folk som døde. Etter at han begynte på skolen og lærte å lese, sto han opp før mamma og pappa og tok inn avisen, og hvis det sto noe om små barn eller gravide damer der, kastet han den.

S.71

 

Unnskyld,unnskyld,unnskyld er neste novelle ut og igjen så er temaet brudd mellom ektefeller og hvordan dette påvirker både de voksne og ikke minst barna opp i det hele. Og av og til er det slik at man gjør noe man absolutt ikke burde! Her kommer familiefaren til å slå sin lille datter og vil gjøre alt for å dekke over dette.

Utrolig kul dame er neste novelle ut og igjen så er det en navnløs kvinne som er fortellerstemmen. Hun er i et forhold til en fyr som nettopp er separert og etter hennes mening bruker ikke han nok til på henne, og hun syntes han bruker for mye tid på barna sine. Det kan virke som hun er sjalu, og hun bekymrer seg for å miste ham. Vel, det hun gjør får henne ikke akkurat til å fremstå som en utrolig kul dame…. just saying.

Siste novelle ut er Hvis det skulle skje noe  og i likhet med flere av de andre novellene handler denne ikke  overraskende om ekteskapsbrudd  men denne gangen er det henne som har brutt ut.Og hun er noe usikker på om hun har gjort det rette og kommer den nye typen til å bry seg om barna hennes?

 

Forfatteren har et godt og enkelt språk, og de aller fleste novellene engasjerer på en eller annen måte. I noen av novellene er det noe å kjenne seg igjen i, hvert fall delvis.
Her finner vi familiefaren som kjøper seg en hore og har seg med henne i en bakgate mens konen sitter igjen på hotellrommet, og vi finner kvinnen som lyver om at hun er gravid fordi hun er desperat etter å beholde kjæresten.

Den siste novellen var vel den jeg fikk minst «taket på» av disse og jeg forstod ikke helt bekymringene hennes, mens novellen Storebror var vel den som gjorde aller mest inntrykk på meg og som jeg likte aller best i samlingen, en noe sår novelle. De novellene som tar for seg ekteskapsbrudd og nye kjærester, og hva med barna opp i det hele,skyldfølelsen som de voksne gjerne sitter med ovenfor dem var for så vidt helt greie noveller. Men ikke noe jeg ikke har lest om før, og kanskje ble noen av disse novellene litt for like? Bare snudd litt om på rollene?

Jeg vil også trekke frem novellen Hjemme som på en fin måte tar opp hvor sårbar ungdommer er, og hvordan hun kanskje fremstår som en rebell som uten skrupler tar seg inn i andre sitt hus og tar seg til rette, men som også til slutt viser hvor sårbar hun egentlig er. Det er hennes måte å takle foreldrenes skilsmisse på, viktig å ikke glemme barna i en slik situasjon.

Jeg ble veldig nysgjerrig på om novellen Du burde skamme deg som handler om  denne kjendisen som har sittet i fengsel og som Jon Almaas fortalte om på Nytt på Nytt virkelig finnes og hvem det måtte være.
Noen av bipersonene blir nevnt i flere av novellene uten at man kom noe nærmere inn på hvilken relasjon de hadde til hovedkarakteren, men jeg sitter med en følelse at flere av karakterene kjenner hverandre og at de bor i nærheten av hverandre.Men bortsett fra det så virker det ikke som om novellene er knyttet sammen på noen måte.
En fin debutbok dette og jeg ser frem til å lese mer av henne i fremtiden.

 

Anita har også lest og skrevet om boken her.

 


Forlag: Oktober
Tittel: Kan jeg bli med deg hjem
Forfatter: Marie Aubert
Format: Innbundet
Sideantall: 117
Utgitt: 2016
Kilde: Leseeksemplar

Forfatter

Marie-Aubert-Foto-Anna-Aubert-svarthvitt

Marie Aubert er født i 1979 og er en norsk forfatter. Til daglig jobber hun i Kagge forlag. Kan jeg bli med deg hjem er som sagt hennes debutbok.

HILSEN BEATHE

10 kommentarer om “Kan jeg bli med deg hjem av Marie Aubert

 1. Jeg skjønte ingenting da jeg så navnet på forfatteren og at boken er hennes debut, for navnet var så kjent for meg. Ikke ser jeg skiskyting heller, så den koblingen gjorde jeg ikke. Det var hennes arbeidssted som fikk bitene på plass, og en kapp titt på mailboksen min viste at jeg har mailet med henne flere ganger.
  Etter å ha lest (skummet) dine tanker om boken ser jeg frem til å lese den selv. Må bare bli ferdig med vikingtiden, og litt gammel Varg Veum, så er jeg i gang 🙂

  Liker

  1. Hehe….ja, har mailet litt med henne jeg også, men navnet assosierer jeg først og fremst med den franske skiskytteren! Artig det der. Blir spennende å se hvordan du liker denne. En fin debutbok og absolutt leseverdig. Kos deg med Varg og vikingtiden, Tine. Her blir det en ny bok og videre med The Many.

   Liker

 2. Godt tips til novellelesing mellom Booker-øktene. Jeg har noen liggende, på norsk. Denne samlingen din har jeg ikke lest, ei heller kjenner jeg til verken forfatter eller skiskytter. Jeg kjenner bare, at etter to Booker-bøker med dysfunksjonelle mor/datter-forhold så er jeg glad for at jeg har et utmerket forhold til min datter. Jepp – finne novellesamling. God idé! 🙂

  Liker

  1. Ja, jeg har heldigvis også et godt forhold til min datter! 🙂 Jeg er godt i gang med «The Many» på ebok og skal begynne på Tjenerinnens beretning i Lines lesesirkel.

   Novellesamling er helt topp innimellom!

   Liker

 3. Jeg ble akkurat ferdig med denne selv. Den var såpass engasjerende med godt driv, og ikke var de for lange, så det gikk unna porsjonsvis mellom slagene fra i går kveld til nå. Jeg synes også det var en god debut, og jeg ser vi ratet den likt på bokelskere. Mye ubehag i ettersmaken av flere av novellene som jeg måtte la synke inn litt.
  Jeg får blogge om den i morgen.
  Lurer på hva du mente med det som du fikk bakoversveis av når det gjelder Storebror. Var det det han gjorde med Eirik, eller noe med det siste avsnittet der han er på kuvøseavdelingen som sykepleier? ( i tilfelle sistnevnte må jeg ha tolket noe annerledes)
  Jeg lurer også på hva hovedpersonen i den siste novellen egentlig ville..kanskje visste hun det ikke selv når det kom til stykket, og at hun fant ut at gresset ikke nødvendigvis er så mye grønnere på den andre siden?
  Aubert har jeg også møtt gjennom Kagges krimkveld her oppe i vinter hvor hun var bokbader.

  Liker

  1. Jeg leste den nesten i sin helhet og da ble opplevelsen av likheten mellom noen av novellene kanskje noe «forsterket», når det gjelder bakoversveis så var det kanskje ikke riktig ord å bruke, var vel mer et «heve øyenbryn» moment. Men, ja, jeg tenkte på det med Eirik, samtidig så ser jeg den at han sitter med et savn etter broren og han er vokst opp med den sorgen av tapet i familien.
   Når det gjelder den siste novellen så kom jeg til samme konklusjon som deg, hun oppdaget kanskje at det slett ikke er grønnere på andre siden..

   Absolutt en lovende og fin debut dette.

   Liker

Kommentarer er stengt.