Boken på vent: Lidelsens tolk & Navnebroren av Jhumpa Lahiri

Ny boken på vent logo

I denne tirsdagspalten  setter jeg fokus på bøker jeg skal lese, dette kan være bøker som har blitt stående i bokhyllen en god stund uten å ha blitt lest eller det kan være bøker jeg nettopp har oppdaget. Har du bøker du vil børste støv av eller har du nettopp oppdaget en bok du har lyst til å snakke om så må du gjerne være med du også.

Påskeferien er over og hverdagen er her igjen, og det er i grunnen veldig godt. Leselysten er på vei opp igjen og i løpet av april har jeg tenkt å ta opp igjen noen av de prosjektene som har lagt brakk siden i fjor. Jeg skal også prøve å lese annet enn de helt nyeste bøkene og derfor har jeg planer om å lese to bøker av Jhumpa Lahiri i nærmeste fremtid. Den ene boken er en novellesamling bestående av ni noveller og den andre er en roman.

LAHIRI COLL

Lidelsens tolk:  De ni novellene handler alle om indere, de fleste i eksil, mennesker som daglig opplever hvor vanskelig det kan være å forene arven fra gamle og sterke tradisjoner med et moderne liv i en ny verden. Opplevelsen av å føle seg fremmed, misforstått og, selv som annengenerasjons innvandrer, å lengte ‘hjem’ til noe man ikke engang vet hva er. I flere av novellene skildres ekteskap arrangert av foreldrene. I tittelnovellen er det en legeassistent som oversetter pasientenes lidelser fra én indisk dialekt til en annen. Fortellingene viser den unge, indiskættede forfatterens skarpe blikk og sterke evne til å omsette det hun ser, til klar og ren prosa, så gjennomskinnelig at man knapt merker at man leser.

 Navnebroren: Dette er en familiesaga om en indisk-amerikansk familie som prøver å finne seg til rette i USA. Sønnen til Ashoke og Ashima blir oppkalt etter den russiske forfatteren Gogol. Med dette navnet, som ikke engang er et fornavn, snubler han av gårde i foreldrenes fotspor. Romanen beveger seg over tre tiår og flere kontinenter.
 

 Jeg har tidligere lest romanen Våtmarken og novellesamlingen Fremmed jord av samme forfatter og i disse blir noen av de samme temaene tatt opp.

 Dessverre så har det ikke lyktes meg å finne ut av hvordan jeg kan få  link til kodene inn i selve innlegget her så enn så lenge må dere trykke på den blå knappen under for å komme inn til siden hvor selve linkefunksjonen er.


Her ser du hvordan du kan delta på «Boken på vent»!

 • Lag et innlegg om boken på bloggen din, har du ikke egen blogg så fortell gjerne om boken i kommentarfeltet under her.
 • Link innlegget ditt i linkefunksjonen over her.
 • Besøk de andre bloggene og se hvilken bok de har på vent, kanskje du kan plukke opp et boktips eller to?
 • Inspirasjon til denne spalten har jeg funnet på den engelske bloggen Books for Company

Hilsen Beathe

13 kommentarer om “Boken på vent: Lidelsens tolk & Navnebroren av Jhumpa Lahiri

 1. Hei Beathe! Og god natt må jeg si… Tror jeg skriver innlegg her i morra.. Kom brått på i kveld dette..Ellers ser bøkene du har her spennende ut. 🙂

  Liker

 2. Da jeg logget på tenkte jeg at nå skal jeg lage et bok på vent innlegg til i morgen. Først nå gikk det opp for meg at det er tirsdag i dag! Ja, ja. jeg er med neste gang, for nå skal jeg på trening. Boken ble sendt tidlig i dag, så kanskje du får en overraskelse i posten i morgen 🙂
  Forfatteren du skal lese har jeg ikke hørt om en gang, er spent på å høre mer om ham og om hvordan bøkene falt i smak.

  Liker

  1. Oj du er kjapp! 🙂 Gleder meg til å lese! Jeg har lest to bøker av henne og de har jeg likt, og som Elida nevner under her så vant hun Pulitzerprisen for novellesamlingen «Lidelsens tolk».

   Liker

 3. Tirsdag kom også litt brått på meg, men slenger med et innlegg. Ukjent forfatter for meg. Bøkene tar opp et int. tema. så kanskje jeg skal lese disse etter hvert

  Liker

 4. Eg har kun lest «Våtmarken» av Lahiri, men nå har eg funnet min utgåve av «Lidelsens tolk» frå bokhylla. Den har stått der ulest sidan nitten-pil-og-bue (minst 5 år) og fortener å bli lest. Takk for inspirasjon! Visste du at Lahiri vant Pulitzerprisen for «Lidelsens tolk»?

  Liker

  1. Så kjekt at du hadde den og fikk lyst til å lese den også. Ja jeg leste det et sted men glemte å få det med i innlegget her. Jeg ha planer om å lese den nå i april så kanskje vi skulle hatt en liten samlesing?

   Liker

Kommentarer er stengt.