Bokanmeldelse: Stjerner over, mørke under av Ingebjørg Berg Holm

stjerner over, mørke underForlag: Schibsted
Tittel: Stjerner over, mørke under
Forfatter: Ingebjørg Berg Holm
Format: Innbundet
Sideantall: 234
Utgitt: 2015
Utfordring: 150 bøker på 1 år
Kilde: Leseeksemplar

 

 
 
 
 
 

Forfatter

ingebjørg berg holmIngebjørg Berg Holm er født i 1980 og bor i Bergen sammen med mann og to barn. Hun er utdannet interiørarkitekt. Stjerner over, mørke under er hennes første roman.

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

Da jeg leste Kari sitt innlegg om denne boken så lå den allerede i hyllen her hos meg og det var jeg veldig takknemlig for  fordi dette var veldig, veldig bra.

Handlingen i Stjerner over, mørke under er lagt til Hurumlandet og året er 1875.  En mann blir funnet død i skogen under et bjørketre, tilsynelatende fredfullt men bakhodet er knust og klærne  er gjennomtrukket av blod.Måten liket er dandert på tyder på at det er noen som er glad i ham som har lagt han slik. Mannen blir ganske snart identifisert som Lars Holthe, bror av Ole Holthe fra Holthe gård. Lars reiste fra kone og barn tolv år tidligere og dro avgårde til Canada men var tydeligvis på vei hjem når han ble drept. Hvem var det som ønsket livet av ham og hvorfor?

Bortenfor engene, et stykke bakenfor tjernet, dypt inne i skogen, lå en død mann under et bjørketre.

S.6

Det er dette lensmannen i bygda, jurist Thomas Tinnvik skal finne ut av. Ikke at jeg har lest så uhorvelig mye krim, men selv jeg fant ut at dette ikke er en vanlig krim i så måte for her får du mange flere  og ikke minst andre type ingredienser enn jeg vil tro du finner i en vanlig krimroman.
Ole Holthe er leder for kvekerne på gården, dette er et lukket samfunn som ikke å slippe fremmede folk innpå seg, og det går rykter på bygda om at han Ole aldri slipper folk inn i gårdshuset.
Konen hans døde i barsel når sønnen Jørgen ble født 10 år tidligere, Jørgen har på mystisk vis blitt syk  på kropp og sjel, og det blir sagt at de underjordiske var og hentet ham og la igjen en bytting.
Her får du altså en liten porsjon folketro og myter i tillegg til selve krimgåten.

«Å, folk snakker så mye, og mange kommer opp til meg for å slå av en prat.Og når en lensmann  begynner å spørre etter en, får man fort høre det.» Hun åpnet øynene og så lattermildt på meg. «Men du trodde kanskje jeg hadde sett det i klarsynet mitt?»
Jeg visste ikke hva jeg skulle svare, men det passet visst kjerringen utmerket, hun fortsatte ufortrødent.
«Å,nei,far, man kommer langt med sunn fornuft. Som med den ungen der. Det er eggeskall og tran og urter han trenger, det hjelper for svekken. Alt dette andre, med støping og vasking og slikt, er nok mest for syns skyld, det er det folk vil ha av meg,Og» hun åpnet neven og viste meg skillingene sine med et lurt smil, «det er det de betaler meg for.»

S. 197

 Men det stopper ikke her for i tillegg er dette en roman om  brødreforhold som blir satt på prøve, om hvordan man ser på sykdom og ikke minst galskap. Om det å be om tilgivelse og bære på skyld, og nettopp disse tingene er det Thomas tar opp i sitt brev til broren Tobias. Det er altså Thomas som er bokens hovedperson og romanens forteller, gjennom brevet sitt til broren får vi ta del i disse andre menneskenes liv og fore. Et noe uvant fortellerknep men det fungerer som bare det her. Dette med underjordiske syntes jeg er veldig fascinerende og tildels dette Kvekersamfunnet men samtidig virker slike lukkede samfunn og sekter litt skremmende på meg.

Med få og gode personskildringer, fine naturbeskrivelser ispedd med overtro har Berg Holm skrevet en utrolig god roman som etter mitt syn er helt på høyde med Riiser-Larsen sin roman ( Et sted skinner det) som jeg leste tidligere i år, uten noen sammenligning forøvrig.
Dette er en bok jeg håper mange kommer til å lese og forhåpentligvis trykke til sitt bryst slik som jeg har gjort,og jeg krysser fingrene for at hun har flere bøker på lager. Jeg vet at det er tidlig på året ennå men denne er sammen med Et sted skinner det soleklare favoritter for meg til å stemme på Bokbloggerprisen 2015. Så jeg har tre ord til deg som leser dette, les,les,les!

Andre som har blogget om denne: Heartart,Medbokogpalett

HILSEN BEATHE

12 kommentarer om “Bokanmeldelse: Stjerner over, mørke under av Ingebjørg Berg Holm

 1. Nå ble jeg veldig nysgjerrig på Et sted skinner det. Fant anmeldelsen din etter litt om og men, det er noen http-er for mye her så de virker ikke. Fin anmeldelse av ei flott bok 🙂

  Liker

  1. Så bra at du ble nysgjerrig på den, jeg håper du kommer til å lese den. Ok, linken må jeg få ordnet så tusen takk for at du gav beskjed. Selv om jeg har stor tro på wordpress så må jeg si at jeg sliter litt med overgangen fra blogspot. Selv den enkleste ting som å lage et innlegg er en utfordring og et slit fordi forhåndsvisningen og det publiserte innlegget ser ofte veldig forskjellig ut i fra slik det ser ut når jeg skriver det og vil ha det. Og når man trykker enter så går tasten to linjer ned i stedet for ett. Har du alltid hatt wordpress eller opplevde du også slike utfordringer når du begynte å bruke wordpress?

   Liker

   1. Jeg har alltid hatt WordPress så jeg vet ikke bedre. Det irriterer meg litt med de linjeavstandene, men det er mulig at det finnes ei løsning som man må betale et par kroner for..

    Likt av 1 person

   2. Nå har jeg sjekket hvordan du fjerner dobbelt mellomrom. Endre fra visuell visning til tekst oppe til høyre mens du skriver og fjern mellomrommet der. Litt kronglete. Men det virker.

    Liker

    1. Ok, tusen takk for det. Kan være greit å vite om jeg glemmer å trykke » shift og Enter» i farta 🙂 Lurer på om det er noe der som gjør at jeg strever med innleggene mine også, For jeg må alltid inn i tekst å trykke inn en kode for å få den avstanden jeg vil ha i de ulike delene av innlegget. Jaja, det er kjekt med utfordringer selv om jeg holder på å rive av meg håret innimellom 😉 Så tusen takk for tips 🙂

     Liker

 2. Flott anmeldelse! Dette er nok helt sikkert en «Anette»-bok, og boken skal jeg være på utkikk etter. Kanskje jeg rett og slett bestiller den når jeg kommer på jobb i dag 🙂 Blir mer og mer fortrolig med WordPress, og i dag klarte jeg til og med å sperre en innpåsliten spammer. Hurra for google 🙂

  -Anette
  http://www.anettesbokboble.com

  Liker

  1. Tusen takk for det, Anette og Ja, denne tror jeg du vil like! Kjekt å høre at du blir mer og mer fortrolig med WP, det gjør i grunnen jeg også, med unntak av innleggene som tuller seg,du opplever ikke dette du altså? jeg undrer meg på hva det kan være for noe….jeg finner vel ut av det også for jeg finner ut av nye ting hver eneste dag. Kjekt at du fikk sperret en innpåsliten spammer for de vil vi ikke ha. Klem fra Beathe

   Liker

   1. Nei, jeg har ikke opplevd at innleggene tuller seg. Kanskje du har en liten «bug» en plass som gjør at det av og til blir feil? Har du ordnet hele bloggen din selv? Jeg fikk den satt opp og skreddersydd av Mariell på bloggen Hjartesmil, så jeg har liksom gått til dekket bord, jeg da 🙂 De tingene jeg har lurt på har jeg funnet via google 🙂 Håper det ordner seg 🙂

    Liker

 3. (Tviler på om dette er en bok for meg, men jeg vil egentlig bare si:) så fin bloggen din har blitt! Bra jobba, Beathe! Etter min pause var det godt å komme inn her og varme meg litt og bli inspirert til å fortsette 🙂

  Liker

Kommentarer er stengt.