Fuglene under himmelen av Karl Ove Knausgård

POETISK OG VAKKERT KAMMERPSILL

Det er nesten en skam å si det men jeg hadde ikke lest et eneste ord av Knausgård før jeg tok fatt på denne og i etterkant må jeg si at det frister å ta fatt på forfatterskapet hans for dette var veldig bra.

Knausgård ble forespurt av festspillene om han kunne skrive sin versjon av den moderne Solveig og slik ble denne boken til.
Dette er en liten fortelling eller novelle om du vil på drøye 60 sider og teksten danner utgangspunktet for teaterforestillingen Venter som hadde urpremiere under festspillene her i Bergen for en drøy måned siden.

Teaterstykket handler om en moderne versjon Peer Gynts Solveig og det er den katalonske Calixto Bieito som hadde regien på stykket.

 

fuglene under himmelenKnausgårds Solveig er en middelaldrende dame som har flyttet tilbake til barndomshjemmet i hjembygden for å ta seg av sin pleietrengende mor.

Solveig jobber som sykepleier på sykehuset i bygden og bruker dermed store deler av døgnet med å være til stede for andre, pleie andre.

Hun har også to voksne barn som hun føler en omsorg for. Den moderne Solveig har med andre ord ingen Peer hun bruker store deler av livet sitt for å vente på. Likevel disponerer hun ikke tiden sin helt selv siden hun har personer som i ulik grad er avhengig av henne, så på en måte venter hun også. Kanskje på en større frihet?

En dag kommer datteren Line uventet på besøk og mitt aller første inntrykk er at Solveig og Line kanskje ikke er så veldig nære. Og i mine øyne kan det virke som Solveig er så opptatt med moren at hun ikke «ser» at det er en spesiell grunn for at datteren har dukket opp. En grunn som den eldre kvinnen ganske snart fanger opp til tross for at hun for det aller meste virker noe fraværende.
Det Solveig ser av Line tolker hun som «negativt», i hvert fall til å begynne med.
Det mest interessante med boken er så være vitne til samspillet mellom disse tre generasjonene kvinner og hvordan de på ulike måter går og venter.

Personlig likte jeg tittelen på boken veldig godt og sitatet under viser hvor tittelen er hentet fra:

 

Gresset var fuktig av dogg, og i skyggene var luften fortsatt skarp. Bøen lyste friskt grønt mot det blå havet av luft.
Jeg klødde meg på leggen og lukket øynene mot sola. Da jeg åpnet dem igjen, så jeg en liten spurv gli gjennom luften fra den høye bjørka og ned på en av greinene i epletreet. Den gjorde en liten ekstra sving før den landet, som om den frydet seg.
Noen gamle ord dukket opp i bevissheten.
Liljen på marken og fuglen under himmelen.
Lenge hadde jeg trodd at setningen stod i Bibelen, i fjellpreken. Men det gjorde den ikke . Liljen fantes der, og fuglen fantes der, men det var  Kierkegaard som førte dem sammen.
Det var en av de fineste setningene jeg visste om.

S.32

 

Her skildes både dyreliv, fugleliv og natur på en aldeles nydelig og poetisk måte og nettopp dette frydet jeg meg veldig over mens jeg leste. Og har Knausgård bare en brøkdel av disse skildringene i de andre bøkene sine så er det ingen tvil om at jeg har gått glipp av noe.

Det er naturligvis Solveig som er den mest fremtredende karakteren her men likevel føler jeg at man blir nok kjent med de to andre kvinnene også. Det ligger en slags sårhet over det hele og Knausgård formidler dette på en helt utmerket måte.

Det er en stillferdig og vakker skrevet fortelling om tre kvinners liv og død, skildringer på godt og vondt nettopp slik livet er for oss alle. Når jeg var ferdig hadde jeg aller mest lyst til å snu boken og begynne forfra igjen,så nydelig var den!

 

BOKEN ANBEFALES PÅ DET ALLER STERKESTE!

 

 


Forlag:Oktober
Tittel:Fuglene under himmelen
Forfatter: Karl Ove Knausgård
Format:Innbundet
Sideantall:63
Utgitt:2019
Kilde: Jeg har mottatt leseeks fra forlaget

 

Forfatter

Knausgaard-Karl-Ove
Foto: Thomas Vågström

Karl-Ove Knausgård er født i 1968 og er en norsk forfatter og forelegger. Han debuterte i 1998 med romanen Ute i verden og har siden skrevet en rekke romaner og Essays, og særlig kjent er han for Min Kamp– bøkene. Han har vunnet en rekke priser for sitt arbeide som forfatter, blant annet for den aller første Min Kamp-boken som han fikk både Brageprisen og P2- lytternes romanpris for i 2009.  Han har også vært nominert til en rekke utenlandske priser.

 

 

HILSEN BEATHE

14 kommentarer om “Fuglene under himmelen av Karl Ove Knausgård

  1. Denne har jeg ikke hørt om, selv om jeg prøvde å få billetter til «noe Knausgård-greier» (muligens teaterforestillingen…) ved Festspillene. Siden jeg har sluttet å bestille leseeks, må jeg lage meg en liste over fristende bøker, og ta dem sånn pø om pø.

    Liker

    1. Har du sluttet helt med leseeks? Hvorfor?

      Det er nok sikkert «Venter» du har forsøkt å få billetter til da. Kan tenke meg at det ble fort utsolgt.

      Har du lest noe av Knausgård?

      Liker

  2. Knausgård skriver aldeles nydelig. Denne har jeg ikke lest, men 6 av Kampene, samt Vår i årstidskavalkaden og En tid for alt. Har de andre årstidene i hylla, samt MK6 og Stor lengsel på liten flate tilgode.
    Du har mye å glede deg til:=)

    Liker

    1. Jeg ble veldig fascinert så jeg skal definitivt lese mer fra denne kanten! Får begynne å hamstre MK1-6 og annet han har skrevet. Noterer meg de du nevner.
      Jeg er glad jeg leste denne for å få en forsmak for ellers er det ikke sikkert jeg hadde «oppdaget» forfatterskapet.

      Liker

  3. Har lest alle kampene, men ingenting av det andre.
    Under kamplesinga synes jeg utdragene han la ved fra annen skriving (mk5) virket så pompøst og bestemte meg for å slutte etter seksern, men det var sikkert bare ungdomskribleriet (kan være det var fra engelboka, husker ikke). Ihvertfall, lenge siden jeg ombestemte meg, har bare ikke rukket over resten av forfatterskapet ennå. Blir vel sesongene når jeg tar fatt. Eller kanskje denne, som høres nydelig ut..

    Liker

    1. Litt usikker på om jeg skal gå for årstidene eller gå rett på Kamp bøkene, jeg drev og siklet inne på en nettbokhandel i går men kjøpte ingenting. Tenkte jeg skulle spare meg litt til bookbøkene som er rett rundt hjørnet. Men Knausgård er sirlig skrevet ned bak øret for dette forfatterskapet skal jeg tar for meg.

      Jeg likte denne i hvert fall veldig godt, vet flere har reagert på at den var så kort, den er jo det, men så lenge jeg ikke satt med en følelse av at det manglet noe og jeg hadde en topp leseopplevelse underveis var jeg strålende fornøyd. Håper at du leser denne, spent på hva du syntes.

      Liker

  4. Jeg har lest/lyttet til alle hans kamp bøker, den siste var tung. De om årstidene er vakre og sier mer om han som mann og en omtenksom far, en det som kommer frem i Min kamp bøkene. Denne må jeg lese!

    Liker

  5. Knausgård er en av mine favoritter! Begynte med Min Kamp da første boka kom ut for 10 år siden, og har faktisk lest alle bøkene 2 ganger. Nå som jeg er 30 og ikke 20 ser jeg noe sjåvinisme i han, men jeg syns fremdeles han skriver så glitrende og elsker de fotografiske beskrivelsene. En tid for alt er også en veldig god bok, men en del går igjen i denne ene Min Kamp. Ville begynt med Min Kamp og tatt årstidene etter det.

    Liker

    1. Så bra; Miriam! Imponert av at du har lest de bøkene to ganger, og jeg vil tro at du kanskje så de litt annerledes når du var ti år eldre enn forrige gang. Etter hvert som folk beskriver opplevelsene de har hatt med bøkene hans ser jeg mer og mer frem til å lese mer. Skjønner ikke hvorfor jeg ikke har lest noe av ham før men det er jo heldigvis ikke for seint 🙂

      Liker

Kommentarer er stengt.