Forlag: Cappelen Damm
Original tittel: Catfish alley
Norsk tittel: Livet i Catfish alley
Forfatter: Lynne Bryant
Oversetter: Ann Kristin Hermundstad
Format: Pocket
Sideantall: 336
Utgitt: 2012
Min utgave: 2014
Utfordring: 150 bøker på 1 år
Kilde: Kjøpt
Forfatter
Lynne Bryant er født i 1959 og er en amerikansk forfatter bosatt i Colorado. Hun har tidligere gitt ut Alligatorvannet og holder nå på med sin tredje roman.
Husker godt når hun ga ut Alligatorvannet og at jeg hadde så lyst til å lese den men av en eller annen grunn ble det glemt, så dette er mitt aller første møte med forfatteren.
Det var det fine coveret som fikk meg til å bli oppmerksom på boken og når den hadde handling fra sørstatene så var jeg solgt.
Livet i Catfish alley handler om den hvite kvinnen Roxanne Reeves som får en heller uønsket oppgave fra komiteen hun er med i når hun blir bedt om å gi en omvisning i det tidligere afroamerikanske samfunnet. De skal arrangere en byvandring i Clarksville, Mississippi. Og siden hun er helt ny i komiteen så går hun noe motvillig med på det, og slik blir hun kjent med den gamle lærerinnen ved den svarte grunnskolen Grace Clark, som nå er nærmere 90 år gammel. Den eldre kvinnen skal være guide for Roxanne for å finne ut hvilke hus som kan egne seg for denne byvandringen. Grace Clark som er negresse er en av svært få svarte som bor i et stort herskapshus som tidligere tilhørte en plantasje, og Roxanne kan ikke la være å undre seg over hvordan det har gått til.
«Grace, det er noe jeg har ønsket å spøøre deg om lenge,»sier jeg. Vi sitter på verandaen med myggnetting rundt i Pecan Cottage og nyter den sene ettermiddagsbrisen mens vi går gjennom detaljene i omvisningen. Jeg har laget et foreløpig utkast til et program og tatt det med så hun kan se på det.
«Hva er det, vennen min?» spør Grace og fortsetter å studere programmet gjennom de tykke brilleglassene.
«Hvordan har det seg at du eier Pecan Cottage? Jeg mener, jeg vet at du vil forstå når jeg sier at jeg ikke kjenner noen svarte kvinner i dette området som eier hus fra før borgerkrigen….ja, i hvert fall ikke slike som dette…..eller i hvert fall ikke fordi de arvet det av familien,ehm…. en hvit famile…..mener jeg….»
Jeg vet simpelt hen ikke hvordan jeg skal spørre om dette, og jeg blir frustrert.
Heldigvis avbryter Grace meg.
S. 202
På sine turer rundt i det afrikanske området av byen får Roxanne etter hvert et innblikk i en verden så nær men likevel så fjern fra hennes egen, gjennom fortellingene som Grace og vennene hennes forteller.
Og selv om det er herlig å lese om hvordan vennskap oppstår mellom ulike raser og klasser i samfunnet, så er det hjerteskjærende og grusomme hendelser vi blir vitne til når Grace og Adelle forteller sine historier fra fortiden. Disse tilbakeblikkene blir fortalt i kursiv og var med på å gi boken en ekstra dybde. På denne måten var dette en roman som inneholder flere historier og skjebner, men også ulike sider av de samme hendelsene. Selv om det er Roxanne og Grace som er bokens hovedpersoner så har forfatteren gitt andre karakterer vel så mye kjøtt på beina,og da tenker jeg særlig på «junior» og «Zero», derfor står det hele som meget troverdig for meg. Noe av dette er ting vi har hørt om før og som sikkert har skjedd i virkeligheten også. dessverre.Men det gjør det bare enda verre å lese om og det var ikke fritt for at tårene kom frem.
Dette er en bok som jeg skulle ønske det kunne blitt laget film av, anbefales varmt!
Andre som har blogget om boken: Anette
HILSEN BEATHE
Så utrolig fin omtale, og kjempekoselig at du har linket til meg 🙂 Jeg likte denne boken kjempegodt og har veldig lyst til å lese «Allligatorvannet» av samme forfatter. Håper du har fine påskedager, klem fra Anette 🙂
http://www.anettesbokboble.com
LikerLiker
Tusen takk for det, Anette og i like måte! Selvsagt linker jeg om det er noen omtaler av boken der ute, skulle bare mangle.
LikerLiker