Tyv av Sven Petter Næss

Tittel-Tyv-Forfatter: Sven Petter Næss-Format:Innbundet-Sideantall:191-Utgitt:2023-Kilde: Reklame / leseeksemplar fra VB-forlaget

EN SKIKKELIG PAGETURNER

Dette er mitt aller første møte med forfatterskapet til Sven Petter Næss, og om de andre bøkene hans er like godt skrevet som dette så er det ingen tvil om at dette er en forfatter jeg må se litt nærmere på for dette var bra. Tyv er en krimbok basert forfatterens tolkning av budet «Du skal ikke stjele» og er den syvende boken i Vigmostad & Bjørkes serie basert på de ti bud. Et av premissene for denne serien er at det skal være korte bøker, altså på under 200 sider, og den oppgaven klarte Sven Petter Næss med glans for denne fortellingen passet godt til det korte formatet.
Jeg har lest alle bøkene i serien så langt og dette er en av de bøkene jeg har likt aller best, i tillegg til Geir Tangen og Agnes Matre sine bøker. De andre bøkene har ikke nådd helt opp hos meg.

Aller først møter vi en Robert som tydeligvis er en løgner og bedrager, jeg kalte ham i hvert fall dust ganske tidlig i notatene mine og jeg kan ikke si at inntrykket endret seg underveis. Vel, et eller annet går galt med en svindel han er i ferd med å utføre, så han stikker fra åstedet og søker ly på et bortgjemt motell på vei fra Sverige til Oslo.

Deretter møter vi Marianne Krohn som er bokens hovedperson, og det finnes ikke mange lysglimt i livet hennes om dagen. Hun ble sveket av mannen hun trodde hun var lykkelig gift med, har gjeld til langt oppover ørene og den eneste som vil gi henne en jobb er hennes egen far, en tyrann av en mann. Hun prøver etter beste evne å få driften av motellet til å gå rundt.
Men ting har ikke alltid vært som dette, for hun var en dyktig regnskapsfører med et nystartet firma sammen med en venninne, og levde et såkalt vellykket liv. Helt til en hendelse på et julebord skulle endre absolutt alt.

Marianne er på jobb i resepsjonen når kveldens siste gjest kommer inn dørene og det er et ansikt hun sent vil glemme, og det går ikke langt tid før hun klekker ut en utspekulert plan..

Deretter tas vi fem år tilbake i tid og får ta del i det som skjedde som skulle endre alt. Og gjennom boken får vi vekselvis handlingen fra nåtid og fortid før til vi til slutt får nøstet opp alle trådene ved bokens slutt. Den forholdsvis hyppige skiftingen mellom fortid og nåtid fungerte veldig godt, og gjorde at det ikke fantes mye dødtid.

Denne boken likte jeg! Det er sjelden jeg blir sugd inn i handlingen på den måten jeg ble her, og det til tross for at jeg ikke likte noen av karakterene noe særlig. Næss har et godt og effektivt språk, og det er et godt driv gjennom hele boken. Korte og handlingsmettede kapitler og flere uventede vendinger underveis gjorde at det ble vanskelig å legge boken, vanligvis prøver jeg å unngå å skrive slike klisjeèr i omtalene mine men akkurat her er det den mest passende beskrivelsen. Skjønt jeg forstod når det gjenstod ca 50 sider sånn noenlunde hvordan ting hang sammen uten at jeg følte at det ødela noe for den videre lesingen, og forfatteren klarte likevel å lure meg litt helt på slutten der for denjeg ikke helt komme.
Når det er sagt og uten å gå noe nærmere inn på det så ble jeg ikke overbegeistret for slutten,vet ikke helt om jeg kjøpte det og det virket kanskje litt «lettvint» eller «søkt»? Siden resten av boken og plottet ikke minst var såpass godt skrevet og snekret sammen, var det litt synd at ikke slutten ble løst på en litt bedre måte.

Jeg liker godt psykologiske thrillere, nå er ikke dette en thriller men den har så absolutt det psykologiske inne og mye av spenningen ligger nettopp der. Ingredienser som identitetstyveri,cyperangrep, svindel og planer om den ultimate hevn er med på å gjøre dette til en spennende lesestund. Litt artig at noe av handlingen er lagt til Bergen og at både Birkelandsskiftet og bybanen blir nevnt,siden det er en del av nabolaget mitt. Og så Joachim da.

Boken gir grunnlag for ettertanke for man hører stadig om folk som blir svindlet og lurt på ulike måter, og senest i sommer ble en frivillig organisasjon en venninne av meg tilhører svindlet for hundre tusen kroner gjennom at vedkommende sendte mail «fra min venninne» til organisasjonens regnskapsavdeling. De fikk heldigvis pengene tilbake fra banken, men det er skummelt og det gjelder å være forsiktig.

Det gjenstår tre bøker til i denne serien og jeg ser frem til å lese dem også, og ikke minst hvem forfatterne er. Dette var ikke en perfekt bok, men ikke så veldig langt unna heller så jeg har ingen problemer med å anbefale den videre.

Andre bøker i de ti bud serien:
Sannheten av Knut Nærum (Ikke blogget om)
Min sønn av Arne Svingen (Ikke blogget om)
Andre guder av Jørgen Brekke (Ikke blogget om)
Til døden av Agnes Louise Matre
La alt håp fare av Geir Tangen (Ikke blogget om)
Som vi forlater våre skyldnere av Levi Henriksen
Tyv av Sven Petter Næss



BOKEN ANBEFALES!



Forfatter

Sven Petter Næss er født i 1973 og er en norsk kriminalforfatter. Til daglig jobber han med IKT for høyere utdanning og forskning. Han debuterte som forfatter i 2019 med boken Den stille uke som er den første boken i serien om Kripos-etterforsker Harinder Singh. Serien teller i dag fire bøker. Forfatteren fikk Rivertonprisen for sin andre bok i serien, Skjebnesteinen, i 2020.



HILSEN BEATHE

9 kommentarer om “Tyv av Sven Petter Næss

  1. Fin omtale Beathe – enig med deg. Var mye spenning i denne. Det var den tredje romanen jeg leste av Næss, dette var den beste.

    Liker

    1. Takk for det, Randi🙂 Slutten likte jeg ikke helt,den kunne kanskje vært løst på en annen måte for slik den er så reiser det seg noen spørsmål hos meg…men ellers veldig bra.
      Kunne tenke meg å lese mer av ham,men du syntes denne var bedre enn de andre?

      Liker

  2. Jeg likte denne , som jeg skrev på fb. Har også lest nr 4 , Passasjeren, i serien han som Harindher Sing. Likte den også, litt roligere den i grunn.
    Men har de tre første tilgode..i hylla.

    Liker

  3. Ser det skurrer, men så har jo du et skarpt blikk inn i litteraturen 🙂 Jeg likte boken godt, måtte sjekke min egen omtale og så at jeg var begeistret og hadde ingen innvendinger.
    Hilsen Tine

    Liker

    1. Tusen takk, kjekt at du syntes det! Altså jeg likte boken veldig godt! Men jeg syntes ikke løsningen hang helt på greip og derfor ble det en svak femmer fra meg. Virket som forfatteren la inn en ekstra «vri» men boken hadde klart seg helt fint uten, for nå «ødela» det mer enn det gangnet, i hvertfall hos meg.

      Liker

  4. Glemte å si: Jeg har lett etter et søkefelt eller innholdsliste i bloggen din Beathe – mulig jeg overser det. Men du har omtalt så mange bøker, at jeg ofte ser i bloggen din om jeg finner en bok omtalt som jeg holder på med selv.

    Liker

    1. Kjekt å høre at du titter innom for å se om jeg har skrevet om en bok,Randi! Det settes stor pris på. Jeg så nå at søkefunksjonen var litt bortgjemt langt nede på siden og jeg har nå flyttet den til like under den blå «følger-knappen» og skal være lettere å finne. Tusen takk for at du gav beskjed 🙂

      Liker

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..