Til døden av Agnes Lovise Matre

Tittel: Til døden-Forfatter:Agnes Lovise Matre-Format:Innbundet-Sideantall:192-Utgitt:2021-Kilde:Leseeksemplar tilsendt fra forlaget Vigmostad & Bjørke

NERVEPIRRENDE KAMMERSPILL

Dette er fjerde boken i en serie romaner som er inspirert av De ti bud og denne spiller på det sjette budet: Du skal ikke bryte ekteskapet. Og det er ekteskapet mellom Ella og Mathias vi blir vitne til i dette spennende kammerspillet, som ved første øyekast kan virke perfekt nok men som alltid når noe virker for godt til å være sant…

Ella og Mathias har ikke kjent hverandre i mer enn tre måneder når de gifter seg og hun flytter inn i den luksuriøse leiligheten hans i Barcode,Oslo. Et område som syder av skinnende overflater og perfekte fasader, men hvem vet egentlig om hva som skjuler seg bak disse kulissene?

Vi har ikke kommet langt ut i boken før den perfekte fasaden begynner å slå sprekker og det kommer frem at Mathias sliter med noe. Det hviler et mørke over ham, noe ganske så ille har skjedd i fortiden hans og han prøver fortvilet å skjule dette for Ella. Og når hun oppdager hvilke mørke hemmeligheter han bærer med seg blir hun ute av seg og redd. Hun har mest lyst til å komme seg vekk fra hele ekteskapet, men så er det dette med at Mathias er kristen og vil aldri i verden godta at de skal skilles. Ekteskapsløftet er bindene og noe som også er avgitt av Gud og dette løfte kan kun brytes om døden skiller dem ad..

Mathias på sin side blir mistenksom på Ella og hva hun gjør de dagene hun ikke makter å komme seg på jobb. Sliter hun psykisk og hva er det hun skjuler for ham? Har han grunn til å være engstelig eller er det «kun» hans egen samvittighet som får ham til å ta dristige valg? Er hun egentlig den hun har gitt seg ut for å være, og hvor godt kjenner du egentlig en person du har kjent i tre måneder?

Det er som om livet mitt står fast i en loop. Ting som ikke kan skje i virkeligheten, skjer. Mine mørkeste mareritt foregår nå. Den paranoide skrekkfølelsen av å løpe i en mørk skog uten å finne et eneste sted å gjemme seg, strammer i brystet. I drømmene kan jeg fly. Nå sitter jeg som kneblet til stolen. Ytterst på kanten. Fullstendig vingeklippet.

Det ble en nervepirrende leseopplevelse nærmest fra start til mål. Vi får både Ella og Mathias sitt perspektiv og begge parter finner ut ting om den andre som er rystende og som er (forsøkt)holdt skjult for den andre part. Dette grepet fungerte aldeles godt og gjorde det ekstra spennende for meg som leser for jeg vet egentlig ikke helt hvem av dem jeg kan stole og eller hva noen av dem er troendes til å finne på. Er de splitter pine gale begge to eller er det noen uheldige situasjoner tidligere i livet som har fått dem der de er i dag?
Den usikkerheten jeg følte på med å ikke vite hvem jeg kunne stole på var med på å forsterke det ubehaget jeg satt med og som gjorde leseopplevelsen enda mer nervepirrende.

Matre har skrevet en god psykologisk spenningsroman som falt skikkelig i smak hos meg og er en av de beste krimbøkene jeg har lest den siste tiden. Hun har et godt språk,det er lettlest og har den nødvendige nerven som skal til for å bli en god (psykologisk) spenningsroman. Dette snikende ubehaget som ganske fort dukker opp og ble værende til siste slutt er både godt og uutholdelig på samme tid og for en slutt Matre serverte oss denne gangen. Tommel opp!


Dette er en kort roman med korte kapitler og hyppig skifte av perspektiv, noe som var med på å drive historien raskt fremover og minnet veldig om hvordan et kammerspill går for seg og selv om man blir introdusert for flere bikarakterer underveis tar de ikke særlig plass fra de to i sentrum.

Jeg har lest alle bøkene i denne serien og jeg må si at dette er den desidert beste så langt! Kom også på at jeg har et par bøker av Matre jeg ikke har lest ennå, det skal jeg få gjort noe med utover bokhøsten!

BOKEN ANBEFALES STERKT!

Andre bøker av henne:

Stryk meg over håret
Kledd naken

Foto: Haakon Nordvik

Agnes Lovise Matre er født i 1966 og er en norsk forfatter. Hun arbeider som lærer i Haugesund i tillegg til å være forfatter. Hun debuterte som forfatter i 2012 med boken Stryk meg over håret og har siden den gang gitt ut fire krimromaner. Kledd naken (2015) Skinnet bedrar (2017) Iskald (2019) som hun fikk Sølvkniven for i 2020 og til slutt Uvigslet jord som kom ut tidligere i år.

HILSEN BEATHE

En kommentar om “Til døden av Agnes Lovise Matre

Kommentarer er stengt.