Trigger Warning av Grethe Nestor

Tittel:Trigger Warning-Forfatter: Grethe NestorFormat:Innbundet-Sideantall:125-Utgitt:2023-Kilde: Rekame / Leseeksemplar tilsendt fra Vigmostad & Bjørke forlag

ORIGINALE & GANSKE SÅ MORBIDE NOVELLER

Kortkrimboken Trigger Warning er forfatter grethe Nestor sitt litterære comeback og inneholder tilsammen sekstren noveller i tillegg til en prolog og epilog. Noen av novellene går over flere sider mens andre igjen er på èn linje. Dette var mitt aller første møte med forfatteren og det frister så absolutt til gjentakelse selv om jeg mistenker at denne samlingen ikke nødvendigvis er representativ for resten av forfatterskapet hennes. Dette er uten tvil en ganske så original samling tekster hvor forfatteren har brukt svart humor som et av virkemidlene, og noen av novellene er ganske så morbide. Boken blir utgitt i midten av august,men jeg har vært heldig å få lese den på forhånd.

Trigger warning er et uttrykk som ofte brukes når det skal advares mot innhold i en tekst som har med vold og voldtekt å gjøre, og sånn sett passer tittelen på boken veldig godt for flere av novellene har med nettopp det å gjøre,vold i nære relasjoner.

I novellen Psycho killer møter vi en kvinne som er gift for tredje gang, i de to første ekteskapene ble hun slått og mishandlet. Den tredje ektemannen slo henne ikke, i det minste ikke før han slo henne halvt ihjel dagen før han tok henne med ut i skogen for å la henne grave sin egen grav…vel, av og til skal man være glad for at man har en titanarm sier jeg bare.

En annen novelle jeg likte veldig godt var den som het Homme Fatale, og handler om privatdetektiven Viveke Vaterland. En dag like før stengetid kom en prostituert inn på kontoret hennes med blodige penger som hun spurte om Viveke kunne vaske, bokstavelig talt. Deretter forteller hun en heller trist historie om hvordan hun fikk tak i disse pengene….dette var en av de novellene jeg likte best i samlingen og den hadde en ganske så morbid og mørk slutt.

Jeg kan ikke snakke om denne novellesamlingen uten å ha med historien om Johannes i Rom 237 som er en av mine favoritter. Han er nesten 100 år, dement og bor på et sykehjem. Hver søndag blir han hentet av døtrene sine for å bli tatt med hjem til sin elskede hustru Johanne.

Feminazi er kanskje en av de mest grazy novellene i samlingen og jeg digget den. Den handler om en kvinne som er aseksuell og hater menn, hun er samboer med Bob som hun tror er panfil, og han hater kvinner. Denne komboen kan vel ikke akkurat gå bra eller? Nevnte jeg at de begge er farlige?

I Criminal:Norge møter vi to kvinnelige politietterforskere som begge er hektet på krimserier på tv, og igjen var tema vold i nære relasjoner når en mann satt i forhørsrommet,mistenkt for vold mot familien sin. Her fikk jeg flashback til alle de krimserien jeg selv ser på tv, for mange scener foregår nettopp i avhørsrommet. Litt morsomt når den ene politietterforskeren foreslår «Netflix and chill» for kollegaen,for vi alle vet jo hva det betyr 😉

Rattus Norvegicus er basert på en virkelig historie og handler om seriemorderen Belle Gunnes, dette var også en av favorittene mine for jeg liker historier basert på faktiske hendelser.

Hytteforbudet er siste novelle ut og kanskje den mest groteske novellen i samlingen, og den jeg fikk frysninger av. Fy flate. Jeg forstår hatet og hvorfor, men samtidig ikke.

Selv om flere av temaene gikk igjen i flere av novellene så opplevdes det ikke repeterende likevel, så forfatteren har vært flink å skape hver enkelt fortelling. Liker at perspektivet er hos kvinner, og kanskje fordi det som oftest er kvinner som blir utsatt for vold i nære relasjoner.

Jeg kan like når ting blir absurd og at man bruker svart humor også i en krimbok, og det får jeg i rike monn her. Det meste synes å være på plass i disse novellene, både når det gjelder tvister underveis eller en overraskende slutt. Likevel savner jeg litt mer spenning i de aller fleste novellene enn det jeg følte jeg fikk her,noe som kunne fått pulsen til å øke et hakk eller to i det minste underveis.

Forfatteren har et godt språk og hver fortelling har et godt driv. Hun viste at hun kan fortelle mye på få ord gjennom de korte fortellingene i samlingen. Boken er kort og fort lest,og jeg har ingen problemer med å anbefale den videre. Bare ørlite mer spenning underveis så hadde dette vært helt supert,men kanskje mer et ønske fra denne leseren og ikke nødvendigvis en «mangel» ved boken?



BOKEN ANBEFALES!



Forfatter

Grethe Nestor er født i 1968 og er en norsk forfatter. Hun jobber i tillegg som journalist og skribent. Hun debuterte som forfatter i 2001 med romanen Kryp og har siden den gang skrevet flere romaner og en sakprosabok. Hun er også kjent som en av skaperne bak tegneserien Zofies verden.



HILSEN BEATHE

2 kommentarer om “Trigger Warning av Grethe Nestor

Kommentarer er stengt.