Halvor Bakke-Mitt rom av Svein Tore Bergestuen

Tittel: Halvor Bakke-Mitt rom-Forfatter:Svein Tore Bergestuen-Format:Innbundet-Sideantall:189-Utgitt: 2022-Kilde: Reklame / Leseeksemplar tilsendt fra Cappelen Damm forlag.

ÅPENHJERTIG & ÆRLIG

Jeg har digget Halvor bakke helt siden jeg så han i Homsepatruljen i sin tid og har sett alle episodene av Norges styggeste rom og sitter klistret til skjermen hver Torsdag når han og kollegaene pusser opp hytter rundtomkring i det ganske land i Eventyrlig oppussing,så når han skulle komme med en selvbiografi (ført i pennen av Stein Tore Bergestuen) ble den et «must» å få med seg denne høsten. I denne boken inviterer Halvor Bakke oss med inn i sitt rom, sitt liv og vi får ta del i både gleder og motgang, og det er til tider sterk og medrivende lesing samtidig var det veldig hyggelig å bli litt bedre kjent med han gjennom denne boken.

Boken starter med noen minner fra barndommen på familiegården Bakke i Brunlanes i Stavern hvor Halvor vokste opp sammen med far Osvald,mor Lise, storesøster ingunn og lillebroren Fredrik. Faren jobbet mye enten på gården eller som politiker i kommunestyret,og mye av fritiden hans gikk ofte med til meninghetsarbeid for familien var medlem av den konservative Evangelisk Lutherske frikirken. Moren var hjemmeværende og ble den trygge og tilstedeværende armkroken å støtte seg til,men det var jo ikke uvanlig på 70-tallet at mor var hjemmeværende. Somrene på gården var preget av mye arbeid også for barna på gården, men Halvor har gode minner fra denne tiden. Blant annet bygget faren en olabil med x -antall hestekrefter som ved en anledning fikk Halvor til å flykte fra politiet, som første og eneste gang vel å merke.

Men barndommen ble også preget av en del mobbing gjennom barne-og ungdomsskolen, og det ble verre i ungdomsårene siden Halvor var sent utviklet. Disse sekvensene var hjerteskjærende og såre å lese om. De andre hadde sett at Halvor var «annerledes»,og han følte seg annerledes også. En stund etter at han hadde innsett at han var homofil spurte han pastoren «for en venn» om hva som skjedde om denne var homofil, og pastoren svarte med at vedkommende kom til å brenne i helvete. Og i mange år trodde Halvor at han kom til å brenne i helvete. I denne meningheten fantes ikke homofili og om så var så måtte dette helbredes, og ved en anledning noen år senere kom en pastor på døren til Halvor og skulle «helbrede» ham.
Til tross for en meget konservativ meninghet var ungdomsmiljøet deres en trygg plass for Halvor og på en leir traff han sin aller første «forelskelse».

Halvor har alltid dagdrømt om å dra ut i verden, til å begynne med gjennom diverse reisekataloger, men på et tidspunkt ble dette til virkelighet når han begynte som flyvert og siden turist-guide i sydligere strøk noen år. Det var når han jobbet som flyvert at han møtte sin aller første store kjærlighet i forretningsmannen Stein Erik Hagen og det åpnet seg en helt ny verden for Halvor og deler av det kan nesten hentes ut av en amerikansk film for å stjele Bergestuens ord. For her fikk han valget mellom å dra til Roma eller å dra på safari fordi de skulle bli kjent, og fikk skreddersydde klær og en helt ny garderobe i anledning kjærlighetsweekenden.
Beskrivelsene på de neste sidene kunne nesten minne om noe av det jeg leste i «Den unge mannen» av Annie Ernaux, for det var nesten som Halvor Bakke foretok en aldri så liten «klassereise» hvor Stein Erik Hagen introduserte ham for en litt annen livsstil enn det han til da var vant med, hvor Hagen ville lære ham alt om kunst, kultur, mat og vin, og bobler ikke minst.
Første gangen Hagen skulle besøke Bakke gård kom de i et helikopter som parkerte utenfor Halvors hytte.
Forholdet skulle ikke vare, for i lengden ble ikke dette «hemmelighetskremmeriet» nok for Halvor som ikke lenger så noen framtid i forholdet deres, på denne tiden hadde ikke Stein Erik Hagen stått frem som homofil ennå.

Boken tar også for seg den gangen Halvor skulle komme ut til foreldrene, hvordan de tok dette, og hvordan det ble mottatt i meningheten,både ovenfor Halvor men også foreldrene.

Vi får også høre om Halvors forhold og ekteskap med svenske Ricard, og hvordan det kom i stand at de kjøpte og pusset opp Trae bruk. Som ihuga fan av Eventyrlig oppussing var det morsomt å komme litt «backstage» og se hvordan en episode blir til og nesten litt godt å vite at de ikke alltid overnatter i teltene de ofte setter opp.

Bakke forteller også åpenhjertig om da han gikk på en smell for tre år siden etter å ha kjørt et for tøft og travelt opplegg over for lang tid. Alle vil jo ha en bit av ham og det er forståelig for det kan virke som alt han tar i blir til gull. Jeg har alltid tenkt at det burde være en menneskerett å få Halvor Bakke på besøk for å pusse opp for han er så utrolig dyktig, har god smak og ikke minst blikk for hva som fungerer og ikke, men etter å ha lest denne boken så tenker jeg at det er greit at det ikke er det. Mannen må jo få lov å slappe av litt også, sånn innimellom i hvert fall.

Helt avslutningsvis vil jeg bare si at dette var en veldig fin biografi hvor man blir godt kjent med Bakke, om utfordringer,kjærlighet og ikke minst den eventyrlige karrieren han har. Jeg har alltid syntes at han virker så ekte og troverdig på tv-skjermen og skal vi tro det som står i boken så er han omtrent slik privat også.

Jeg har vært gjennom mye fra denne boken i dette innleggt men ikke alt så det er mer enn nok av ting jeg ikke har utdypet noe særlig eller vært innom for dere som ikke har lest boken ennå. Akkurat det håper jeg at dere gjør for denne er veldig bra og følger dere ikke han på instagram så foreslå jeg at du gjør nettopp det. Man kan drømme seg helt bort i de nydelige bildene han legger ut.



Boken anbefales på det sterkeste!


Forfatter

Svein Tore Bergestuen er født i 1974 og er en norsk forfatter, rådgiver og foredragsholder. Han har blant annet skrevet romanen Slike menn forlater ikke konene sine i tillegg til flere dokumentarer og biografier, blant annet  Aamodt og Kjus – 35 år som konkurrenter. Og brødre.



HILSEN BEATHE