Ingeborg av Bård Nannestad

Tittel:Ingeborg-Forfatter:Bård Nannestad-Format:Innbundet-Sideantall: 139-Utgitt: 2021-Forlag:Måltrost-Kilde:Leseeksemplar tilsendt fra forfatteren

NYDELIG & STILLFERDIG OM ET LITE LIV

I august fikk jeg forespørsel fra forfatteren om jeg ville lese denne romanen og etter å ha lest litt om den bestemte jeg meg for å takke ja. Jeg må være ærlig å si at jeg er noe skeptisk til å lese bøker som er utgitt på eget forlag men denne gangen ble skepsisen gjort til skamme for dette var veldig bra.

Ingeborg handler om en eldre mann vi aldri får vite navnet på. Han bor i barndomshjemmet og får dagene til å gå ved å legge kabal, drikke kaffe og løse kryssord mens han venter på den unge hjemmehjelpen som kommer innom èn gang i uken. Han liker aller best når ting går sin vante gang og liker ikke når ting går litt utenom det som er rutinen. Omtrent samtidig som vi blir kjent med ham mottar han et brev fra kirkemyndighetene som i utgangspunktet virker greit nok men som skal utløse en skred av minner for den gamle mannen. For det meste vonde minner helt tilbake til barndommen som var alt annet enn idyllisk.

Han var ikke noe skolelys og ble mobbet og plaget av de andre elevene hver eneste dag. Faren omkom i en ulykke på arbeidsplassen og tilværelsen gikk fra vondt til verre når moren lot sorgen over tapet av ektemannen gå ut over sønnen.
Når andre verdenkrig bryter ut blir hovedpersonen, som da var ti år gammel,sendt til en gård på Hadeland hvor onkelen og tanten bodde. Der måtte han jobbe nærmest dag og natt for i det hele tatt å få seg litt mat. Han ble utsatt for grov omsorgssvikt og vold i de årene han bodde der, og lærte at det aldri lønte seg å stille noe som helst krav fra de rundt seg eller fra samfunnet generelt. Ikke forvente at det skal skje ham noe positivt i løpet av livet.
Dette er hjerteskjærende sekvenser og jeg som leser får vondt langt inn i hjerteroten for denne herlige gamle mannen hadde fortjent så uendelig mye mer.

Han møtte etterhvert Ingeborg som skulle bli konen hans, og endelig virket det som lykken skulle stå ham bi men gleden ble heller kortvarig når det viser seg at konen var syk. Og de påfølgende sekvensene tok for seg hvordan det er å være pårørende til en som er alvorlig psykisk syk, og her vil jeg tro at forfatteren har brukt sine kunnskaper som psykriatisk sykepleier for det fremstår for meg som veldig troverdig. Sekvensene hvor den nå gamle mannen ikke vet hva godt han skal gjøre for sin kjære er nydelig beskrevet.

I nåtid dukker Ingeborg hyppigere opp i tankene til den gamle mannen og noen ganger snakker han med henne som om hun sitter der med ham selv om han innerst inne vet at hun har vært borte i tyve år. Han får etter hvert god kontakt med den unge hjemmehjelpen og jeg liker det gryende vennskapet deres.

Forfatteren har et godt språk(om jeg ser bort fra et par sekvenser hvor det var litt smårusk) og jeg likte veldig godt oppbyggingen med korte kapitler og stadige vekslinger mellom nåtid og fortid.
Jeg blir godt kjent med den eldre mannen og kom nærmest umiddelbart innunder huden hans og man er bare nødt til å bli glad i ham. I et kort øyeblikk kunne jeg ønske at han på et eller annet tidspunkt hadde stått litt på krava i stedet for å bli herset med gjennom hele livet, men kom raskt til at han aldri har fått utlevert verktøy til å gjøre nettopp det. Erfaringene hans har vist at det er bedre å ikke forvente seg noe. Det er vondt å tenke på at det finnes mange der ute som har levd et lignene liv som det hovedpersonen vår har, «dømt» til et liv i utenforskap og ensomhet.

Forfatteren har gjort et godt stykke arbeid med «plottet» og for meg som elsker bøker med gode beskrivelser av det indre liv ble dette en skikkelig godbit å starte oktober med selv om temaene er dystre.
Dette er en kort roman på knappe 140 sider og likevel har forfatteren fått med seg nok til å romme hele den gamle mannens liv, det er godt gjort syntes jeg.
Dette ble et fint bekjentskap med ett for meg nytt forfatterskap og jeg skal så absolutt få med meg mer fra denne kanten for dette var en nydelig og sår roman om utenforskap og ensomhet, men også bittelitt kjærlighet. Jeg tror den gamle mannen vil være med meg en stund fremover.

BOKEN ANBEFALES PÅ DET VARMESTE!


Bård Nannestad er født i 1967 og er en norsk sykepleier og forfatter. Han jobber til daglig som psykriatisk sykepleier. Han debuterte som forfatter i 2013 med romanen Da Henrik Husten kom hjem, og senere kom romanen Mannen som elsket livet i 2019, samme år gav han ut fortellingene Osloeventyr sammen med Christian Renè Wold. Ingeborg er forfatterens tredje roman.

HILSEN BEATHE