Bokanmeldelse : Stryk meg over håret av Agnes L Matre

Forlag:Commentum
Tittel:Stryk meg over håret
Forfatter:Agnes L Matre
Format:Innbundet
Sideantall:265
Utgitt:2012
Utfordring:100 bøker på 1 år
Kilde: Leseeksemplar tilsendt fra forfatterens mann,Geir Tangen.

Litt om forfatteren

Agnes Lovise Matre er 46 år og gift. Hun jobber som lærer på en ungdomsskole.
På fritiden synger hun og spiller gitar og hun er i overkant interessert i fotball.
Dette er hennes debutroman.

EN STERK & VELSKREVET DEBUT

Jeg har nettopp kommet hjem igjen til Bergen etter en fin tur til Provence med Guro,Marie og Dominic og jeg kjenner jeg savner de allerede.Nå har jeg ikke fysisk vært i Provence,dessverre, men jeg har vært på en litterær reise som gjorde at jeg fikk lyst til å reise dit en dag.
Når jeg ble spurt om jeg kunne tenke meg å lese denne boken,var jeg ikke sen med å svare at det kunne jeg absolutt tenke meg for bare ved å se på det nydelige coveret så var jeg solgt,nevnte jeg at lavendel er en av mine favoritter?
Stryk meg over håret handler om Guro,en  tilsynelatende vellykket karrierekvinne fra Bergen som lider av bulimi,angst og selvforakt og dette holder på å ta helt knekken på henne. Hun trosser legens råd om å ta tak i sykdommen sin og velger å reise til en vingård i Callian i Provence for å jobbe som «selskapsdame» for en eldre kvinne, i håp om at ting vil ordne seg av seg selv. På vingården blir vi naturlig nok kjent med den eldre kvinnen Marie og ikke minst kjekkasen Dominic som jobber som forpakter på vingården som Guro etter hvert får god kontakt med.
Vi får vakre skildringer av omgivelsene i Provence og  det er ikke vanskelig å forstå hvorfor Guro trives der og det må jo være kjempekoselig å sitte på en av de mange fortauskafeene å spise god mat med god drikke til. På den nydelige vingården til Marie finner Guro seg snart til rette, men alt er slett ikke fryd og gammen for Guro har jo sine ting som hun sliter med og hun velger å fortelle Dominic hva hun sliter med og han forteller dette videre til Marie.Etter hvert åpner Guro seg opp for Marie også og de begge er interessert å gjøre alt de kan for å hjelpe henne men kan to forholdsvis fremmede mennesker hjelpe henne når ikke legen hennes kunne det en gang?

Søvnen kom ikke med en gang,selv om hun var trett. Urolig snudde hun seg i sengen flere ganger. Noe var galt,men hun kunne ikke komme på hva det var. Følelsen av at hun hadde glemt noe.Rutinert skannet hun gjennom dagen fra morgenen hjemme i Norge og til hun kom frem til Marie. Plutselig kastet fortvilelsen seg over henne, som brottsjø en høstdag, og hun ble uvel og kvalm av angsten som tok tak. Pastaen jeg spiste inne i Callian, tenkte hun fortvilet. Den hadde vært så god,og så hadde hun hatt det for travelt etterpå. Hun kunne kjenne på magen sin at maten var fortært, og at det var for sent å kvitte seg med den.

Parallelt med nåtiden får vi tilbakeblikk fra Guros barndom og sakte men sikkert blir vi vitne til en hendelse som ble vendepunket og starten på Guros lidelse. Etter hvert blir det klart for Guro at hun må ta et oppgjør med fortiden for å kunne møte fremtiden og bli frisk igjen.

Hun kikket i det store speilet inne på soverommet, og kunne helt tydelig se at magen var større. Dessuten hang rompa litt mer. Hun ruslet ut i stuen og fant frem papir og blyant, og begynte sirlig å notere dagens matinntak. Hun fikk det ikke til å stemme med antall kilo hun hadde lagt på seg,før fornuften banket henne forsiktig i hodeskallen for å få oppmerksomheten hennes.

Dette er en rolig og lettlest bok til tross for det alvorlige temaet boken tar opp og forfatteren skaper et troverdig bilde av en som lider av spiseforstyrrelser og som har et helt forvrengt bilde av hvordan hun ser ut. De hundre første sidene gikk rolig for seg men etter det var det umulig å legge boken fra seg.Jeg likte godt den beskrivende måten forfatteren forteller historien på og det var både rørende og sterkt til tider og jeg måtte ta til tårene flere ganger underveis,da særlig mot slutten av boken. Vi fikk et godt innblikk i hvordan det er å ha denne lidelsen og alt Guro måtte gjennomgå både fysisk og mentalt for å  klare å komme seg videre. Likte disse tilbakeblikkene skrevet i kursiv,minnene fra barndommen, men til tider er de litt vel fremtredende og kunne nok sikkert vært noe redusert uten at det hadde ødelagt for historien.Men jeg er ikke av de som henger meg opp i detaljer for alt i alt så er dette en velskrevet og sterk debut og selv om jeg leste denne ferdig for flere dager siden så tar jeg meg selv i å tenke både på Guro,Dominic og ikke minst den flotte damen,Marie. Dette var rett og slett en fin leseopplevelse.

Terningkast

19 kommentarer om “Bokanmeldelse : Stryk meg over håret av Agnes L Matre

 1. Flott omtale Beathe! Likte selv boken ganske godt selv om jeg synes den har noen svakheter/forbedringspotensiale. Skrev blogginnlegg om den her om dagen. Man får jo lyst til å dra til Provence på ordentlig. Faktisk var jeg innom der i sommer. Ikke i Callian, men på gjennomreise til Sør-Frankrike og Pyreneene.

  Liker

 2. Jeg hadde egentligb tenkt å lese boka før jul, men ser at det ikke går. Så nå blir den julegave til min svigerdatter. Men det skal bli lesing etter jul! Legger den på lista til biblioteket i dag. Fint å se hva du og Anita har skrevet. Nå skal jeg bake Kolakaker og Serinakaker. Ha en fin dag!

  Liker

 3. Da blir hun sikkert glad og kjekt å ha noe godt i vente til neste år også.Jeg skal også bake serinakaker i dag,men tar det når barna har reist til faren for helgen. Ha en super fredag.

  Liker

 4. Både tittel og bokcover tiltaler og vekker nysgjerrighet. Etter å ha lest omtalen din fikk jeg lyst til å ta en nærmere kikk på boken : )

  Ha en fin helg!

  Liker

 5. Tusen takk for flott omtale, Beathe! Denne boka skal jeg også lese! Absolutt!
  Ønsker deg en fortsatt flott advent!
  Klem fra Pia

  Liker

 6. Veldig bra skrevet om boken! Jeg skal lese den, skjønt aner ikke når – akkurat nå er leselisten lang som et ondt år. Men jeg fikk veldig lyst til å prioritere «Stryk meg over håret» oppover på listen nå 🙂

  Liker

Kommentarer er stengt.