BOB av Helle Helle- lanseres i dag.

Foto:Beathe Solberg

Tittel: BOB-Forfatter:Helle Helle-Format:Heftet-Sideantall:150 -Utgitt:2021-Kilde: Leseeksemplar tilsendt av Gutkind forlag i Danmark.

VELSKREVET OM ROTLØSHET

Julaften kom tidlig i desember i fjor når jeg ved en ren tilfeldighet oppdaget at Helle Helle skulle komme med en ny roman på nyåret og veien til det danske forlagets innboks ble veldig kort. Lykken sto meg bi og jeg fikk tilsendt et eksemplar som ble slukt nærmest med det samme det kom inn dørene.
Romanen er en slags frittstående oppfølger av de og vi møter igjen tenåringen fra nevnte roman og denne gangen fungerer hun som romanens nærmest usynlige jeg-person.

I Helle Helles bøker er det stort sett kvinnelige hovedpersoner og de har det til felles at de ikke helt vet hva de vil med livet og av ulike årsaker er ting satt litt på vent. Ved et par anledninger har Helle gått bort fra denne malen, som for eksempel i Hvis du vil hvor hun skiftet til en mannlig hovedperson underveis. I denne romanen er det BOB som er hovedperson og vi som lesere får historien fortalt gjennom samboerens øyne,både det hun selv registrer men kanskje aller mest det som skjer når hun ikke er tilstede. BOB var såvidt med i de når han ved en anledning gav jeg-personen et blomkålhode. Ellers har jeg en mistanke om at vi fikk et gjensyn med flere karakterer fra noen av Helles tidligere bøker.

Paret,som begge er i begynnelsen av 20-årene, har nettopp flyttet fra provinsen til København og handlingen er lagt til midten av 80-tallet.
Mens jeg-personen er opptatt med studiene sine vet ikke BOB riktig hva han skal ta seg til. Han er usikker på om han skal studere han også eller om han skal ta seg arbeid. I mellomtiden prøver han å lage et hjem av den lille hybelen de leier eller går gatelangs for å gjøre seg kjent på det nye stedet. I begynnelsen anstrenger han seg for å lage de og de matrettene til hun kommer hjem fra skolen,men så er det slik at han aldri helt vet når hun kommer eller om hun i det hele tatt kommer hjem før det er sene kvelden.

Han får seg snart deltidsarbeid ved et sjømansshotell,får nye venner og forsøker å finne seg til rette i den nye tilværelsen det faktisk er å flytte hjemmefra for aller første gang. Det gir en frihet man ikke har hatt før og hvordan skal man egentlig takle det?
Han tenker ofte på fremtiden han skal ha sammen med henne men samtidig aner man en ambivalens hos ham. –Tænk, at vi på et tidspunkt skal giftes og have børn. Han havde sagt den sætning,senest i forrige uge,og bagefter havde han tænkt: Sådan siger jeg ikke igen før om lang tid. Og nu havde han allerede gjort det.

Etter hvert som romanen skrider rolig fremover blir vi ganske godt kjent med BOB. Gjennom mange tilbakeblikk vet vi at han er en godt likt person, en som har mange venner og damer i fleng for å si det mildt. En person som kommer fra en hjemmekjær familie hvor det å ta vare på hverandre er veldig viktig og som han overfører til samboeren sin. Kanskje han hadde et ønske om at hun skulle sette pris på dette eller at hun på en eller annen måte skulle bli avhengig av ham? Men hun viser ikke tegn til noe av det og «ser» ham knapt.

Sakte med sikkert blir bildet av BOB endret og jeg som leser får litt småvondt i magen av å bli vitne til endringen som skjer. Fra å være en som står tidlig opp og som villig deler tankene sine blir han til en skikkelse som sover til langt på dag og som ikke lenger deler noen av tankene sine med noen. Virker som det ikke er mening med noe verdens ting.
Et sentralt tema her er frihet og på en utmerket måte viser Helle oss forskjellen på det å ha et ønske om å være fri og faktisk være det.

For en fantastisk roman dette var, det er ingen tvil om at Helle Helle har klart det igjen! Hennes unike evne til å formidle det hun skal med få ord og setninger er det ikke alle forunt å ha. Ofte er historiene pakket inn i trivielle hverdagslige gjøremål og på tilnærmet umerkelig vis sniker det seg inn en og annen setning som for alvor setter stemningen. På dette viset aner man at noe er i emning og det er nettopp disse små hentydningene hun kommer med som gjør Helles bøker så spennende å lese og som gjør henne til den unike forfatteren hun er. Det er ikke alle som mestrer hentydningens kunst men Helle gjør det til gangs. Når jeg sier spennende så mener jeg ikke som i en krimroman for det er alltid lavmælt når det kommer fra Helles penn og det er ikke alltid det er livets store spørsmål som blir tatt opp men likevel viktig nok.
De to siste romanene hennes har hatt et vondt og sårt preg over seg som ikke de tidligere romanene hennes har hatt, ikke like fremtredende eller i like stor grad.
Det har skjedd en utvikling i forfatterskapet hennes og uten at det har gått på bekostning av det som er typisk Helle-isk og det er bra. Hun blir bare bedre og bedre!
Gleder meg allerede til å lese boken på norsk og måtte hun snart bli ferdig med neste bok, jeg er klar!

ROMANEN ANBEFALES PÅ DET ALLER STERKESTE!

Kom over et intervju med henne hvor hun tar for seg skriveprosessen og for en fan som meg var dette gull verdt. Anbefales!

Forfatter

Foto: Mikkel Carl

Helle Helle er født i 1965 og er en dansk forfatter. Hun debuterte som forfatter i 1993 med romanen Eksempel på liv og har deretter gitt ut 8 romaner, 1 barnebok og 2 novellesamlinger. Hun har fått flere priser og utmerkelser for sitt forfatterskap og vært nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for romanen de. Bøkene hennes er oversatt til 22 språk.

HILSEN BEATHE

14 kommentarer om “BOB av Helle Helle- lanseres i dag.

 1. Jeg har faktisk aldri lest noe av henne. Jeg synes den videoen var fantastisk bra og jeg satt og koste meg, den var kanskje litt lang sånn midt på dagen. Men, jeg ble sittende og lyttet til hennes stemme og drømte meg tilbake til København, mine venner og livet den gang fra studietiden, hvor min leilighet i en sanerings-gård på Nøreport ofte var et møtested. Flere av vennene har jeg enda og blir salig av å tenke på dem. Jeg fikk så lyst til å dra til KBH. Uff, dette ble en impulsiv avsporing.

  Jeg skal absolutt notere hennes navn, likte så godt måten hun tenkte på og formidlet seg på.
  Ok, ha en fin helg Beate!

  Liker

  1. Så kjekt at du likte videoen hennes. Håper du leser noe av henne en gang. Det ble nevnt en del gatenavn som du kanskje hadde kjent igjen. Paret bodde forøvrig på Vanløse som ikke ligger langt fra Nøreport.
   Syntes det er fint med slike avsporinger jeg, kjekt å lese.

   En god helg til deg også, Ingun 🙂

   Liker

 2. Får nesten si Gratulerer med dagen!! Vet at du digger Helle Helle, så selv om du allerede hadde lest boken, så blir jo dette en festdag 🙂

  Liker

 3. Hei der!
  Så modig du er som tør å maile forlag.
  Jeg ser også på videoene fra Louisiana. Tenk å få reise dit igjen… selv København virker så langt borte nå.

  Av Helle Helle har jeg kun lest Ned til hundene og den fenget meg ikke. Men for en dame. Jeg skal helt klart lese flere av hennes bøker.

  Nyt helgen

  Liker

  1. Oj,har du aldri sendt mail til forlag om leseeks?
   Har aldri vært København men har vært i Danmark.
   Jeg har lest alt av henne men har ikke likt alt like godt. Noen bøker har truffet bedre enn andre igjen.
   Kjekt å høre at du vil lese mer av henne likevel.

   God helg til deg også 🙂

   Liker

   1. Aldri! Jeg har ikke en gang tenkt på muligheten. Da jeg bokblogget var det noen av de mindre forlagene som tok kontakt. Men selv å spørre … så modig er jeg ikke. Din blogg har større rekkevidde og lesekrets. Jeg liker at du tar initiativ 🙂

    København er fint fint fint. Og Louisiana er spennende. En dag må du dra dit 🙂
    Nyt helgen!

    Liker

    1. Jeg ante heller ikke at det var mulig men det ble visst vanlig rundt den tiden jeg begynte å bokblogge for 10 år siden og da oppfordret forlag bokbloggere til å spørre om det. Trodde de fleste gjorde dette. Bloggen min har nok ikke den rekkevidden og lesekretsen den hadde for noen år tilbake og det er forsåvidt helt greit, jeg er ikke aktiv nok. Men fint å høre at du har troen 🙂
     Skal få til å reise dit, det frister jo.

     Liker

 4. Vet at du digger Helle Helle, så bra at du ble begeistret også med denne. Jeg kom ikke helt i gang med henne etter den boka jeg synes ble alt for langsom..husker ikke helt hvilken nå. De kom i alle fall etter den.
  God helg:)

  Liker

  1. Har nok ikke likt alle bøkene hennes like godt, men liker måten hun formidler på. Jeg leste Hvis du vil og den ga jeg en 4,men syntes hun hadde noe ved seg så jeg leste flere bøker av henne og det er jeg glad for. Meg og Ingalill som er fan av henne.
   Jaja, god helg til deg også, Anita 🙂

   Liker

 5. Jeg har lest både Ned til Hundene og Rødby-Puttgarden fra Hellex2 og likte dem godt begge to. Hun skriver veldig nedpå om menneskelige relasjoner. Jeg ser jeg skrev om Puttgarden-boka at historien ligger like mye i pausene som i teksten selv, og jeg er fremdeles enig i formuleringen min. Jeg kommer nok til å lese boka når den kommer ut på norsk, så takk for påminnelsen. Jeg leste Rødby-Puttgarden ved en feiltakelse på dansk. Det fungerte også, men foretrekker nok norsk versjon. Regner med jeg ser her hos deg når den dukker opp på norsk 🙂

  Liker

  1. Du har helt rett,språket og pausene blir på en måte en del av «plottet» eller selve historien. Jeg er fascinert av dette. Og,ja, jeg kommer definitivt til å lese den på norsk også. Rødby-puttgarden er en av favorittene mine i tillegg til de to siste, Ned til hundene også forresten.

   Liker

 6. Jeg mente bare at siden det var lanseringsdagen til en forfatter som du liker så godt, så var det dags for litt fanfarer og feiring 🙂 Sett Louisiana på ønskelisten Beathe, et fantastisk sted.

  Liker

Kommentarer er stengt.