Oppsummering:Desember 2020-leseåret 2020 & planer for 2021

Source: Highlights

Annerledesåret 2020 har bare timer igjen og det er på tide å se litt på hva som er lest og skrevet om i året som har gått. Skjønt så mye skriving her på bloggen har det ikke blitt med 20 bokomtaler og 29 innlegg totalt.

BØKER LEST

 1. Jul på øya av Jenny Colgan-oversatt roman/feelgood-lydbok Allbok
 2. Heroin Chic av Maria Kjos Fonn-roman-norsk2020-lydbok allbok
 3. Oslos hjerte av Khalid Ezzouhri-dikt-norsk2020-ebok Bookbites
 4. Rundt jorda-en sonettkrans av Camilla Groth-dikt-norsk2020-ebok Bookbites
 5. En sang til Hedda av Annika Estassy-oversatt roman-lydbok-Allbok
 6. Ein dag vakner me og det er sommar av Ingrid Z Aanestad-roman-norsk2020-ebok Bookbites
 7. Fra shakespeare til Knausgård av Janne Stigen Drangsholt og Therese G.Eide- sakprosa-norsk2020-leseeksemplar
 8. Sannheten av Knut Nærum-roman-norsk2020-lydbok-Allbok
 9. Kohts bok av Joachim Førsund-biografisk litteratur-norsk2020-lydbok-Allbok
 10. Menn vi høstet av Jesmyn Ward-oversatt roman-lydbok-Bookbites
 11. Felemakaren av Edvard Hoem-roman-norsk2020-lydbok-Bookbites
 12. Bente blir Bente av Dora Thorhallsdottir-roman-norsk2020-lydbok-Allbok
 13. Hjemmekamp av Trygve Skaug-dikt-norsk2020-lydbok Bookbites
 14. BOB av Helle Helle -roman-dansk-leseeks
 15. Forventning av Anna Hope-oversatt roman-lydbok-Allbok
 16. Jerv av Ida Fjeldsbraaten-roman-norsk2020-lydbok-Bookbites
 17. Utvidelse av kampsonen av Michel Houellebeqc-roman-1001bok- ebok Bookbites
 18. Min sønn av Arne Svingen-roman-norsk2020-Lydbok-Allbok
 19. Rasende binne av Ingebjørg Berg Holm-roman-norsk2021-leseeks
 20. Å forlate en katt av Haruki Murakami-Biografisk litteratur-ebok-Allbok
 21. Eiketreet av Sofia Lundberg-oversatt roman-lydbok-Allbok
 22. Hvordan bli en (skandinavisk) feminist av Marta Breen-sakprosa-norsk2020-lydbok Bookbites

Tørre fakta:

15 romaner / 3 dikt / 2 biografisk litteratur / 2 sakprosa
19 lånt på Bibliotek / 3 leseeksemplarer/ 0 kjøpt
12 norske av året / 2 av 2021 / 7 oversatte bøker
14 lydbøker / 5 ebøker / 3 papirbøker

Har ikke skrevet en eneste bokomtale denne måneden men på nyåret kommer i hvert fall en omtale av «BOB» og muligens «Rasende Binne» som jeg føler for å si noe om.


I tillegg har jeg begynt på «Det andre namnet» av Jon Fosse på lyd og «Bradshaw-variasjonene» av Rachel Cusk som papirbok men disse klarer jeg ikke å lese ferdig i dag og dermed kommer de med på 2021.

FRA BOK TIL FILM/ TV-SERIE

I fjor så jeg sesong 1 av «Hjem til jul» og syntes den var bra om enn litt i ovekant klein til tider, den sluttet med DEN cliffhangeren og derfor var spenningen stor når det like før jul var duket for den andre sesongen. Den har blitt godt mottatt rundtomkring i utlandet, både serien og musikken. Men sesong 2 ble en gedigen skuffelse for meg. Langdryg og klein er vel to ord som kan beskrive den godt. Noen andre som har sett?

Ellers har jeg sett endel julefilmer i desember og det er såpass mange at jeg ikke har noen planer om å ramse de opp her!

LESEÅRET 2020


Det har vært veldig labert med innlegg på bloggen i år og dette gjenspeiler overhodet ikke aktiviteten på lesefronten for jeg har faktisk aldri lest så mye i løpet av et år før. Hele 219 bøker ble fortært!! Ikke at det har vært et mål for meg å få lest flest mulig bøker for det er ikke antallet som er viktig med lesingen men opplevelsen bøkene gir eller hvilken lærdom vi kan trekke ut av dem som er poenget. Mye skyldes nok at jeg og lydbøkene endelig har funnet tonen med hverandre.

I 2020 kom jeg endelig i gang med excel-skjemaet som Marianne på ebokhyllami gav meg for et par år siden og det var utrolig kjekt og ikke minst mye lettere å se hvor mange bøker jeg hadde lest og i hvilken sjanger, hvor mange norske osv… Dette skal jeg definitivt fortsette med.

2020 -året jeg «oppdaget» lydbøker!

Jeg hadde noen utfordringer for 2020,de aller fleste klarte jeg ikke å fullføre og igjen skriver jeg det på kontoen for nye norske bøker. De er rett og slett for fristende til å la være å lese dem. Samtidig «stjeler» de lesetid fra andre ting jeg også vil lese,som klassikere og 1001-bøker.

Jeg har aldri fulgt med på antall sider lest men med Mariannes skjema blir dette enklere å få med seg. Her om dagen oppdaget jeg at jeg manglet ca 800 sider for å nå 50.000 og jeg fikk det plutselig litt travelt. Godt hjulpet av et par lydbøker klarte jeg å nå «målet».

NOEN PLANER FOR 2021

Opplever ofte at for mange planer og utfordringer rundt lesingen gjør meg mindre giret på å faktisk lese noe i det hele tatt og har derfor bestemt meg for at jeg ikke skal ha så mange leseplaner for neste år. I fjor var en av planene at jeg ikke skulle lese så veldig mye norsk men havnet likevel på 79 når jeg nå talte opp. Det er (for)mye når jeg i tillegg har lyst til å lese mer av det som står og venter i bokhyllene mine. Har meldt meg på Elidas 1001-lesesirkel og fortsetter Anita med diktlesesirkelen kommer jeg til å delta der også siden dette er bøker av typen jeg likevel vil lese mer av. Ut over dette blir det ingen planer, bortsett fra at jeg har kjøpt første bind av «På sporet av den tapte tid» av Marcel Proust og har som håp å komme gjennom alle syv bøkene til neste år.

Måtte 2021 føre oss tilbake til mer normale tilstander, jeg må innrømme at jeg savner å gå på litterære arrangementer og andre ting.

ØNSKER MINE LESERE ET RIKTIG GOD NYTT (LESE)ÅR!

12 kommentarer om “Oppsummering:Desember 2020-leseåret 2020 & planer for 2021

 1. Du har lest utrolig mange bøker i desember. Jeg ønsker deg et nytt fin år og håper alt blir normalt igjen. Godt Nyttår!

  Liker

 2. Woao! for en måloppnåelse 🙂 Skal si du har statistikken din i orden, ble rent misunnelig på den der. Også har du lest mange nye norske… selv har jeg ikke skilt dem ut i egen fane i år, så jeg får en jobb hvis jeg skal nominere til bokbloggerprisen.
  Jeg har lest 8 av de bøkene du har lest denne måneden,(for et antall) den som henger best i akkurat nå er Heroin Chic, for en historie.
  Ser du bruker Allbok, i tillegg til Bookbites. Jeg har begynt å lytte på Bookbites, men vet at vi i Bergen har begrensning på lån av antall bøker, så kanskje jeg må se nærmere på Allbok også. Gøy at du har fått smaken på lydbok i løpet av året 🙂
  Ønsker deg en deilig nyttårsaften, håper den blir akkurat sånn som du vil ha den. Håper å se mer til deg på bloggen i året som kommer, savner deg litt vet du ❤
  Godt nyttår Beathe!

  Liker

  1. Tja…hehe…nå nådde jeg vel ikke mer enn et av målene jeg hadde satt meg så jeg er ikke så veldig imponert selv. Til neste år skal jeg skifte ut den «fanen» med nye norske og sette inn noe annet i stedet.

   Jeg ble ikke så veldig imponert over Heroin chic jeg, det kommer vel egentlig ikke frem noe som helst nytt underveis i boken samtidig som jeg syntes den grenset til romantisering av det å være stoffmisbruker. Sikkert for å vise leseren hvordan det er for de som blir hektet, forelsket i det å ruse seg, men i den utstrekning det ble gjort syntes jeg ble unødvendig så for meg ødela det litt av inntrykket.

   Kjekt å høre at jeg er savnet på blogg, det gjenstår å se om det blir veldig mye mer blogging fremover, tror jeg for det meste kommer til å holde meg på den private.

   Godt nyttår til deg også, Tine 🙂

   Liker

 3. Godt nyttår til deg også Beathe. I motsetning til deg har jeg for første gang på lenge konkrete lesemål for året. Jeg bobler omsider over igjen av lese- OG skrivelyst. Det er lenge siden! Jeg sitter og snekrer sammen en lesemålliste for 2021 nå. Snart ferdig. Og jeg begynner imorgen. Som deg hadde jeg en skikkelig runde i desember og nådde målet mitt akkurat. Vi kan når vi vil 🙂
  Ha noen fine siste timer før neste år kommer flygende. Det blir et bra et 🙂

  Liker

  1. Kjekt å høre at du bobler over av lese og skrivelyst, eia var jeg der! Det er bare å gunne på da, hvorfor ikke liksom?

   Ja, det klarer vi vet du, når det er så nært kan en ikke gi opp 🙂

   Ja,neste år som begynner på 45 minutter kan nesten bare bli bedre enn inneværende.

   Godt nyttår,Marianne! 🙂

   Liker

 4. Som du leser … Det er viktigere å lese enn å skrive om det man leser 🙂
  Spent på hva du vil dele på bloggen i 2021.

  Godt nytt år, Beathe

  Liker

  1. Jo,forsåvidt men av og til er det fint å skrive ned litt om boken i etterkant. Litt som en slags avslutning eller gjøre opp litt status over hva man syntes. Det har jeg savnet litt i år så jeg må gjøre litt endringer neste år.

   Godt nyttår, Augusta! 🙂

   Liker

 5. Fin oversikt Beathe. Ser at excel-skjema funker bra. Selv har jeg en egen tellemåte på sider og bøker, men jeg kunne tenkt meg noen søyler og kaker, hehe. Har jo Excel, en er egentlig ikke noe glad i det. Vi bruker det på jobben.

  Av dine desember-bøker har jeg kun lest Kohts bok. Har planer om å lese noen av de andre.
  Tenker også å lese mer 1001- og klassikere neste år, mindre norsk, men det har jeg no sagt i flere år. Rart at det blir sånn lell, år etter år, mye nytt, norsk samtid og krim. Det frister alltid.

  Satser på på starte ganske fort opp på nyåret med 1001-bok og noe av det jeg har liggende. Samtidig ligger det tre bøker på bib og venter, som jeg har hatt reservert lenge og stått i kø på. Og sånt styrer jo lesingen, pluss de på Bookbites. Blir vel sikkert 5-6 bøker det som må leses i januar.
  Og så skal jeg lese Morgenstjernen av Knausgård.

  Diktisirkel satser jeg en ny runde av. Lager en oversikt i helga, tenker jeg.
  Bare kom med forslag på kategorier.

  Ønsker deg en fin kveld og et riktig godt nytt år Beathe. Ser frem til å følge deg videre.:)

  Ps. Ja, Hjem til jul, da.. Så sesong 2 hos datteren min i jula. Hun så sesong 1 i fjor, og synes den var mye morsommere. og at denne var litt sånn puteTvdvs litt klein.
  Helt grei, litt rar serie, men nok driv til å ville se hvordan det gikk, synes jeg.
  Jeg må nok se sesong 1 jeg også. Starte nå, kanskje.

  Liker

  1. Ja,fikk denne av Marianne for et par år siden og gjort noen små endringer. Likte godt søylene jeg også. Har kun delt noen få deler av dette skjemaet.

   Ja,mindre norsk har jeg også sagt i et par år nå…hehe…. kanskje til neste år da? Skal begynne på et manus også nå like over nyttår, en onkel av meg har skrevet en krimbok så det blir jo spennende å se om det blir utgivelse der.

   Morgenstjernen fikk jeg ikke lest og skal leses til neste år, bare gi en lyd om du vil samlese.

   Veldig kjekt at du skal fortsette med diktlesesirkelen og skal tenke over kategorier mens jeg rydder vekk julepynten i morgen! 🙂

   Liker

 6. Fra Shakespeare til Knausgård har eg lest, og liker godt. Marta Breen er min nye heltinne, og eg har satt nesten alle hennar i hylla dette året. Eg har tre uleste i hylla som eg skal kose meg med til neste år 🙂

  Godt nyttår, Beathe!

  Liker

Kommentarer er stengt.