På visse betingelser av Pernille Høegh

Foto: Olaussen.org

Tittel:På visse betingelser-Forlag: Brændpunkt-Forfatter:Pernille Høegh-Format:Heftet-Språk:Dansk-Sideantall:204-Utgitt:2020-Kilde: Leseeksemplar mottatt av forfatter

VELSKREVET OM ET ANSTRENGT MOR-DATTER-FORHOLD

Danske Pernille Høegh, bosatt i Trondheim, har jeg hatt kjennskap til en stund gjennom hennes tidligere litteraturblogg og når jeg fikk forespørsel fra henne om jeg ville lese debutboken hennes takket jeg villig ja. Det var et godt valg for dette var en velskreven debut om et heller betent mor & datterforhold. For hva skjer når man utleverer seg selv og ikke minst de nærmeste ved å gjøre dem til karakterer i en roman og er det nok å sette ordet «roman» på fremsiden og tenke at nå er alt greit? Nå kan vi skrive hva vi vil? Hvor går grensen mellom virkelighet og fiksjon? Dette og flere spørsmål tar Høegh opp i denne boken.

Debatten om etikk og moral i forbindelse med virkelighetslitteraturen dukker opp med jevne mellomrom, og jeg vil tro at mange(de fleste?) forfattere bruker ting fra sitt eget liv i bøkene sine. Et par av mine nye favorittforfattere skriver med stor tydelighet fra sine egne liv,Annie Ernaux og Vivian Gornick. Karl Knausgård gjorde det med bøkene Min kamp og det ble en heftig storm rundt Vigdis Hjorth når romanen Arv og miljø kom ut for noen år siden, hvor søsteren Helga etterhvert kom med et slags motsvar.

I Høeghs roman er det hovedpersonen Elin som blir gjenstand for datteren Katrine sitt romanprosjekt om å bryte et tabu, nemlig om barn som ikke blir elsket av sine mødre. Elin føler seg straks «outet» som en grusom mor uten noen som helst følelser for sitt barn og hennes første tanke er å ringe forlaget for å få den stoppet eller i det minste endret slik at det ikke er så lett å kjenne henne igjen. Dette er mildt sagt frusterende for henne og som om det ikke var nok så blir hun i tillegg hetset i sosiale medier.

Det er tydelig at dette går hardt inn på Elin og hun tar seg stadig i å undre på hvordan de to kan ha en så total ulik oppfatning av den samme oppveksten? Og hvordan kom det til at datteren hater henne så mye?
I ren Hjorth stil begynner tanken om å komme med et motsvar å ta form hos den godeste Elin som jobber som litteraturprofessor.

Etter hvert som romanen skrider frem får vi som lesere et ganske så solid bilde av hvordan forholdet mellom mor og datter egentlig var og hvordan det kom til der hvor de er nå hvor de knapt tåler trynet på hverandre. Vi får også et glimt av Elins forhold til sin egen mor som kanskje heller ikke var av det beste.

Vil Elin og Katrine noensinne kunne nærme seg hverandre (igjen)? og hvordan blir forholdet deres om Elin virkelig gjør alvor av å fortelle sin historie, om en mor som ikke elsker sitt barn fordi det er så vanskelig å elske det på den betingelsesløse måten man liksom skal? Eller hva når barnet slett ikke er mottakelig for morens kjærlighet? Går det på moren eller barnet?

Man har kanskje lest en del bøker hvor man har fått det voksne barnet sin versjon av egen oppvekst, men sjelden så leser man en roman hvor man står på den andre siden for å se hvordan det blir mottatt av den andre part,foreldrene eller i dette tilfelle moren. Akkurat det var et veldig interessant grep og jeg må innrømme at jeg av og til tenkte at Katrine må være en bortskjemt «drittunge», noe jeg kanskje ikke hadde gjort om det var hun som var fortelleren. Samtidig kom det frem noe i romanen som tilsier at hun kanskje sliter med noe uten at dette ble bearbeidet noe særlig men snarere bare hintet om et par ganger.

At Høegh skriver godt visste jeg fra før og med denne boken viser hun at hun i tillegg behersker kunsten med å lage en god fortelling for dette var bra. Både karakterer og selve historien fremstår troverdig. Uten noe sammenligning forøvrig men litt treffende at jeg skulle velge akkurat denne boken etter jeg hadde lest Wallins bok som også tar opp dette med utlevering, hetsing i SoMe osv..
Debatten rundt disse temaene vil nok ikke slutte å dukke opp men jeg likte godt valget forfatteren gjorde her, om å gi stemme til de utskjelte foreldrene/mødrene for det var fint å se hvordan ting kan oppfattes på den siden også. Jeg ser frem til forfatterens neste bokprosjekt.

ANBEFALES!


Forfatter: Pernille Høegh er født i 1990 og er en dansk litteraturformidler og freelance skribent. Hun jobber ved litteraturhuset i Trondheim i tillegg til å ta en mastergrad i litteraturvitenskap. Romanen På visse betingelser er hennes debutroman.

HILSEN BEATHE

4 kommentarer om “På visse betingelser av Pernille Høegh

  1. Pernille Høegh klinger kjent i mine ører, men når dette er debutromanen så kan det ikke stemme. Veldig interessant omtale Beathe, selv kjenner jeg at skildringer av ens forhold til mor, begynner å bli litt oppbrukt, men med den vrien du beskriver, så går det jo. Håper boken dukker opp på BookBites 🙂

    Liker

    1. Da er det kanskje et annet sted du har henne fra? Ikke vet jeg. Ja,det har vel vært noen bøker med de skildringene men det er vel også en ganske så vanlig problemstilling også så da er det vel naturlig. Dette har en litt annen vinkling så ikke helt det samme 🙂 Tviler egentlig på om denne kommer på Bookbites på en stund siden den er på dansk.

      Liker

Kommentarer er stengt.