Om av Tine J Sir

(S)OM KRAFTFULLE KNYTTENEVESLAG

 

Det er sånn det føles å lese poesien til Tine J Sir, både i fjor med diktsamlingen Hvis som handlet om en liten jente som ble utsatt for overgrep, men også med denne som handler om selvmord. Ja, det er tøffe og vanskelige temaer hun tar opp og hun behandler dem på en utmerket måte.

OmHvis du leste diktsamlingen i fjor la du sikkert merke til at hun veldig ofte begynte et dikt med «hvis», og om du har lest den nye samlingen har du sikkert lagt merke til at hun ofte begynner diktet med «om».
Hun følger med andre ord samme oppskrift som sist og hvorfor ikke, det fungerer som bare det.

Årets samling handler som nevnt om selvmord og det er jeg-personens samboer som har tatt livet sitt. Hun snakker om en fullsatt kirke til begravelsen og en krangel de hadde om hvor den lille datterens kleknagg skulle henge.

Den skjebnesvangre dagen leverer Jeg-personen barnet i barnehagen og samboeren skal ut å kjøpe kaffe til dem….

 

Om soverommet sa du
at vi skulle male det i svale farger
noe om ro og hvile
din mors ord
og jeg var enig

men vi kom aldri så langt
var for opptatt med å leve ute i stua
på kjøkkenet
oppå kjøkkenbenken over rygglenet på sofaen
det er stille nå
rygglenet som en stille tjener som venter på beskjed
jeg legger varene på kjøkkenbenken
ingen lovte pappkrus å se
noen sted
og døra til soverommet er lukket
den pleier aldri å være det
å lukke den til
var kanskje det nest siste du gjorde

Like etter finner hun ham på soverommet….han har skutt seg selv i hodet….

Det er ganske så brutalt og beskrivelsene av den umiddlebare sorgen er til å ta og føle på.
Og selv om det er en bunnløs sorg så er det trøst å spore i teksten, i det minste prøver hun å trøste seg selv.

I likhet med den første samlingen låner hun også her ord fra andre forfattere men det er et hvor hun har skrevet seg selv inn jeg opplever som særlig sterkt..

Om hvordan et skudd i hodet ser ut
skriver Tine-Jarmila Sir
at det er to hull
et i veggen hvor kula har stoppa
og ett i alt det andre

Ja,hvordan skal man få livet til å fungere igjen etter noe som dette, hvordan kommer man seg videre? Fortvil ikke for selv om de aller fleste diktene er som knytteneveslag så er det også mye fine minner fra tiden før det fatale skjer, den lykkelige tiden de hadde sammen. Man finner også et glimt av håp i teksten om at man en gang kan finne lykken på nytt.

Hun forteller om kjente forfattere som led av depresjon og som valgte å avslutte livet sitt selv, og disse sekvensene er fint flettet inn i hennes egen prosess med å gjennomarbeide sorgen og komme seg videre i livet.

Som alltid med diktsamlinger leste jeg flere ganger gjennom samlingen, og aller første gangen rant tårene som bare det, det ble noe lettere når jeg plukket den opp igjen noen dager senere og tredje gang var tårene tidvis tilbake.
Og selv om dette er en sterk, til tider noe sår og medrivende samling så opplevde jeg den likevel ikke like intens som den forrige, det er dermed ikke sagt at jeg syntes denne var noe dårligere for det var den absolutt ikke. Bare noe mindre intens.
Det er interessant og ikke minst et aktuelt tema og noe som rammer mange familier hvert eneste år,dessverre. Derfor er det viktig at det skrives bøker om dette selv om det er vondt og vanskelig.
Sir skriver godt og hun er veldig god på dette litt råe og usentimentale, men likevel ligger det følelser i det hun skriver og tidvis skriver hun veldig vakkert.

Jeg liker stilen til Sir og håper at hun har mer på lager for å lese bøkene hennes er et «must» for meg, og har du ikke lest noe av henne før så foreslår jeg at du gjør det.  Selv må jeg skaffe meg boken i papir.

 

 

ANBEFALES!

 

 

 jeg skal snart slutte å omtale deg i presens

 


Forlag: Flamme
Tittel: Om
Forfatter:Tine Jarmila Sir
Format:Ebok
Sideantall: 67
Utgitt:2019
Kilde: Lånt på Ebokbib

 

Forfatter

tine_tilweb_1024x1024
Foto: Flammeforlag.no

Tine Jarmila-Sir er født i 1986  og er en norsk forfatter. Hun har arbeidet på frilansbasis i forlag, både som forfatter, tekstforfatter, litterær konsulent, oversetter, redaktør, korrekturleser og språkvasker. Hun debuterte som forfatter i 2014 med romanen Jeg tror bestemor lå med Frank Zappa, deretter kom boksingelen Ulven under armen i 2017, diktboken Hvis i 2018.

 

 

HILSEN BEATHE

13 kommentarer om “Om av Tine J Sir

 1. Høres veldig sterkt ut dette. Noterer den bak øret:)
  Ser den er kort og kan den lånes på eBokBib, så er det jo en enkel sak å få tak i den.

  Liker

  1. Ja,dette var en sterk bok og fint med de referansene både til de hun lånte stemmene av og de som har valgt å ta livet sitt. Har også en mistanke om at dette er en tildels personlig samling også.

   Liker

      1. Den saken i media nå, om 15-åringen som varslet om overgrep fra sin far og så ble drept, gjør meg så sint. Og i tillegg dukker det stadig opp overgrepssaker i media for tiden. Det er mer enn nok i tillegg til jobben min..

       Liker

        1. Grusomt, det er ikke til å begripe. Å tenke på hva den gutten gjennomgikk mens naboene hørte skrikene og mora prøvde å komme å stoppe ham, men ble innesperret av den gale faren.
         Det virker som det ikke var i affekt heller ifølge politiet, men delvis planlagt. Men han har tilstått i det minste..

         Liker

      2. Nei,det er forståelig for det blir spesielt vondt å lese. Så du var ferdig med plogen….jeg har litt igjen så regner med jeg blir ferdig i løpet av helgen. Har en biblioteksbok jeg må få lest før den må innleveres neste uke.

       Liker

       1. Ja, det er noe med doseringen av ting, og for tiden bør jeg være ekstra påpasselig med meg selv og slike stimuli.
        Plogen likte jeg veldig godt, skrev noe om det i samlesingsinnlegget ditt. Satser på omtale i morgen.

        Liker

Kommentarer er stengt.