BOK & KULTURHJØRNET#12:En liten sniktitt på bokhøsten.

bok-og-kulturhjc3b8rnet-ok

Selv om jeg på langt nær har lest alle av «sesongens» bøker er det alltid kjekt å titte litt på hva som er i vente litt lenger fremme og om et par måneder er bokhøsten her. Men før den tid håper jeg vi alle har hatt en herlig og solfylt sommer med mange gode lesestunder enten på stranden eller på terrassen.
Egentlig burde jeg hatt et lite sommerles-innlegg før dette men siden jeg skal lese ferdig endel påbegynte bøker som dermed blir å regne som «tvangslesing» står jeg fritt til velge resten av bøkene etter innfallsmetoden resten av sommeren. Kanskje med unntak av Nobelkvinner og 1001- bøker.

Påbegynte bøker: Spring av Ali Smith, The Silence of the girls av Pat Barker,Eid av Ingvild Solstad-Nøis,Du vet at du vil av Kristen Roupenian,Kompanet for dikta sjeler av Wanda Marasco, Falsk Natur av Jane Harper,Drømmefakultetet av Sara Stridsberg og Omriss av Rachel Cusk.

 

 •  Vinneren av årets Women`s prize for fiction  ble An american marriage av Tayari Jones og handler om det  afroamerikanske ekteparet Roy Othaniel Hamilton og Celestial Gloriana som ble utsatt for grov urettferdighet når han ble fengslet for kriminalitet som han overhodet ikke hadde begått. Romanen tar for seg hvordan det er å være amerikaner med afrikansk opprinnelse og om hvor mye større sjanse det er at de blir utsatt for dette i forhold til hvite amerikanere. The Guardian har skrevet en anmeldelse av boken som i følge artikkelen kan bli filmatisert.
  Jeg har bestilt boken og ser frem til å lese den.
 • The Guardian har også en liste over de beste bøkene så langt i 2019 hvor det blant annet finnes flere bøker som er basert på gresk mytologi. Både Mark Haddon og Natalie Haynes, med henholdsvis The Porpoise og A Thousand ships, har vært med på å bidra til dette. Ali Smith sin Spring er også å  finne på listen over de beste bøkene.
 • Det er Pride month nå i juni og når man leser at folk bryter seg inn i folks hjem og ramponerer fordi de som bor der tilfeldigvis er gift med en av samme kjønn, ja, så viser det at man fremdeles må gå i parade og at man fremdeles har et stykke vei å gå. På lørdag er det parade her i Bergen. I anledning pride month har jeg bestilt meg en ny bok, Two boys kissing. Gleder meg til å lese 🙂

HappyPrideMonth.png

 

 

NOEN AV HØSTENS BØKER

 

JORDET Det er med stor glede jeg ser at forfatteren bak Et helt liv og Tobakkshandleren, Robert Seethaler,kommer ut med ny bok og har fått tittelen Jordet på norsk. På store norske leksikon står det følgende om den.  Boken har sjangerbetegnelsen roman, men er en samling korte prosatekster, monologer, som bindes sammen av én ting: alle som forteller, ligger på kirkegården i den lille byen Paulstadt. De døde, både kvinner og menn, i ulike aldere, beretter om sitt liv sett i lys av døden. Gjennom de mange monologene framstiller Seethaler forskjellige skjebner på samme sted, mange av dem krysser hverandre, samtidig som han trekker fram det som må sies å være eksistensielle øyeblikk, (selv)erkjennelser, i den enkeltes liv.

 

For dere som ikke har lest noe av ham før så vet dere hva dere «bør» gjøre! Les,les,les!

kart over canada«Helle-Light» eller Dorthe Nors som hun egentlig heter kommer med en ny bok og det er som musikk i mine ører. Boken heter Kart over Canada og er en novellesamling, og dette er noe av hva samlingen handler om: I Kart over Canada treffer vi mennesker som møtes, men som likevel ikke når frem til hverandre. Vi møter dem i Norge, i Los Angeles og i København, men aldri helt hjemme. En ektemann taper alle kamper, og det er ikke første gang han har kjørt ut i skogen. En kvinnelig forfatter losjerer i påfallende nærhet til sin tidligere elskers mor. En mann må konstatere at det har skjedd en slags dobbeltbooking, han skal ikke i seng med Anja, men være med i hennes tantes bursdagsfeiring. 

 

Jeg har lest flere romaner av henne og en novellesamling fra før og er en av mine danske favoritter.

maskiner som megIan McEwan er en forfatter jeg ikke har lest noe særlig av, kun to bøker foreløpig men jeg har likt begge bøkene godt og har planer om å bli enda mer kjent med dette forfatterskapet.  Hans nyeste bok som har fått tittelen Maskiner som meg tar opp de moralske spørsmålene som dukker opp når et trekantdrama mellom en mann, en kvinne og et syntetisk menneske oppstår. Høres jo unektelig spennende ut.

Ellers så er det en del norske forfattere som kommer ut med nye bøker til høsten og jeg kan nevne Roy Jacobsen, Tore Renberg,Linn Strømsborg,Linnea Myhre,Knut Faldbakken,Bror Hagemann,Levi Henriksen og Ida Hegazi Høyer som kommer ut med det som kan virke som en fortsettelse på den forrige boken hennes,Ene.
Jeg har ikke utfyllende informasjon om disse bøkene nå og kan derfor ikke si annet om dem enn tittelen.

olgaBernhard Schlink, forfatteren bak boken The reader som blant annet er filmatisert kommer med ny bok som har tittelen Olga. Det står følgende om handlingen: Olga og Herbert finner hverandre for første gang i Pommern på begynnelsen av 1900-tallet. De kommer fra vidt forskjellige kår, men det er ikke klasseskillet som holder dem fra hverandre. For mens Olga kjemper for å komme seg opp og fram i verden, er Herbert en rastløs eventyrer. Ambisjonene tar ham fra Tyskland til Afrika og Russland. I mellomtiden venter Olga hjemme med håp om at Herbert skal ta til fornuften og velge henne. Men under en ekspedisjon til Arktis opphører alle livstegn fra Herbert. Mange tiår senere, i et lite antikvariat i Tromsø, finner en eldre mann en bunke brev postlagt for et halvt århundre siden. 

Virker å være en todelt fortelling hvor deler av handlingen er lagt til Norge i nåtid.

frøken islandAuður Ava Ólafsdóttir, forfatteren bak Stiklingen,Regn i Novemer og Arr kommer ut med ny bok som har fått tittelen Frøken Island på norsk. Forlaget skriver følgende om boken: Året er 1963. Island har 177 000 innbyggere og én nobelprisvinner. Bokens heltinne, Hekla, er en ung poet som kommer fra utkantstrøket Dalir. Etter å ha pakket de få eiendelene sine og en skrivemaskin, setter hun kursen mot Reykjavik. Der skal hun bli forfatter. Hun flytter inn i en leilighet sammen med den homofile barndomskameraten Jón John. Vennskapet styrkes av en felles opplevelse av utenforskap. Hekla skaffer seg en dagjobb slik at hun kan skrive om natten, i all hemmelighet. Slik må det bli i et samfunn hvor menn fødes som poeter og kvinner får tilbud om å være frøken Island. Allerede i konfirmasjonsalderen tar menn på seg den uunngåelige rollen som genier. Det spiller ingen rolle om de skriver eller ikke. Kvinner blir kjønnsmodne og får barn, derfor kan de ikke skrive.

nickelgutteneColson Whitehead, forfatteren bak Den underjordiske jernbanen,kommer også ut med ny bok til høsten og den har fått titelen Nickel-guttene på norsk. Igjen har forfatteren skrevet en roman som er basert på en heller mørk periode i svart amerikansk historie. Forlaget skriver følgende om boken:  Elwood Curtis sverger til overbevisningen Martin Luther King jr. har gitt ham, om at han som ung svart mann er like mye verdt somenhver hvit amerikansk borger. Og da han etter en uheldig hendelse blir dømt og sendt til ungdomsanstalten Nickel-akademiet, velger han å ikke hate. Vennen Turner synes han er håpløst naiv. De blir begge ofre for Nickels groteske system, der de som gjør opprør gjerne forsvinner ut bakveien. 

 

Det kommer naturligvis ut langt flere enn de jeg har valgt å ta med i denne omgang. Alle bøkene i innlegget er bøker som står høyt oppe på lese-ønske-listen min, og jeg håper at du fant noe av interesse også.

 

Et spørmål på tampen….Kan man lese Kniv før man har lest alle de andre bøkene om Harry Hole mon tro? Jeg fikk boken inn dørene i dag, ferdig signert og jeg fikk lyst til å lese den sånn umiddelbart.

 

 

HILSEN BEATHE

 

4 kommentarer om “BOK & KULTURHJØRNET#12:En liten sniktitt på bokhøsten.

 1. Rachel Cusk sin triologi har jeg nettopp fått bestilt, satser på at det egner seg bra til sommeren. Jeg har aldri lest Harry Hole selv, så der kan jeg dessverre ikke hjelpe deg! Fristelsen blir kanskje så stor at du hiver deg over den uansett?

  Liker

 2. Hurra for Robert Seethaler! Må lese Tobakkshandleren før den nye kjem på norsk 🙂 Ian McEwan-boka har eg lagt i Storytel-hylla – er ein forfatter som kan hamne på Booker i juli 🙂

  Liker

 3. Ja, Seethaler ser jeg virkelig frem til, og heldig er du som har Tobakkshandleren tilgode 🙂 og du har helt rett ang Ian McEwan -boken kan lett havne på bookerlisten!

  Liker

 4. Cusk sin trilogi skal jeg også lese i sommer🙂 nesten litt kjekt å se at vi er flere som ikke har lest Harry Hole ennå, jeg er veldig «nazi» når det gjelder rekkefølge men kanskje jeg gjør et unntak denne gangen?

  Liker

Kommentarer er stengt.