Kvinnen uten ansikt(Tracy Crosswhite #4) av Robert Dugoni

SPENNENDE PÅSKEKRIM

Men før jeg kommenterer noe fra boken har jeg lyst til å komme med et aldri så lite hjertesukk fordi Kvinnen uten ansikt er den fjerde og ikke den tredje boken i serien om Tracy Crosswhite slik jeg ble forledet til å tro helt til å begynne med. Av en eller annen grunn har ikke den tredje boken som har tittelen In the clearing på orginalspråket blitt oversatt til norsk.
Jeg har ingen forklaring på hvorfor man har valgt å ikke oversette den og mitt kronologiske hodet «slet» litt med dette med det samme. Krimgåtene blir jo oppklart i hver bok det er ikke det men vi følger en hovedperson og hennes utvikling både som politi og som privatperson og det er i mine øyne viktig å få med seg «i riktig rekkefølge» og derfor ble det veldig kjedelig når jeg oppdaget at man har hoppet over en bok.
Det er ikke sikkert at den godeste Tracy Crosswhite har hatt en rivende utvikling fra den tredje til den fjerde boken men jeg tok meg i å undre meg over hva jeg har gått glipp av i mellomtiden så det lå som en liten demper på denne leseopplevelsen. Ofte refereres det også til tidligere hendelser og det er dumt å bli «spoilet» om dette, selv om jeg ikke tror det skjedde her. Ok, hjertesukk over for denne gang, nå er det på tide å snakke om det jeg skulle.

kvinnen uten ansikt.jpeg  Kvinnen uten ansikt starter med at en ung gutt er ute om natten og fisker krabber. Når han drar opp den ene krabbeteinen er den mye tyngre enn den pleier å være, og det skal vise seg at den inneholder langt mer enn bare krabber.
Inni befinner det seg nemlig  liket av en kvinne.

Politietterforsker Tracy Crosswhite og teamet hennes  ved Seattlepolitiet blir satt på saken. Til å begynne med viser etterforskningen at det er Lynn Hoff som er funnet drept og det kan virke som hun har gått veldig langt i forsøket på å endre utseendet sitt ved hjelp av plastikk kirurgi. Ved kontakt med legen som hadde utført operasjonen viste det seg at kunden hadde betalt kontant. Det finnes heller ingen opplysninger om Lynn Hoff noen steder, det er nesten som om hun aldri har eksistert….

Ganske så snart blir det klart at det kan være Andrea Strickland som forsvant i Mount Rainier National Park etter en fjelltur med mannen Graham Strickland.

Samtidig som vi får ta del i etterforskningen i nåtid  får vi også en tekst skrevet i kursiv hvor vi møter Andrea og vi får etterhvert et godt innblikk i fortiden hennes og ikke minst hvilket forhold hun har til sin mannen sin som ikke var av det beste for å si det mildt.

Nye opplysninger om kvinnens fortid og motstridene spor fører til at etterforskningen på et punkt ser ut til å gå litt i stampe og etterforskerne har ingen enkel oppgave foran seg om de skal løse saken.  Ca halvveis i boken var jeg helt sikker på at jeg hadde funnet løsningen og lurte fælt på hva forfatteren skulle fylle resten av boken med, men som vanlig ble jeg lurt, eller delvis lurt, jeg hadde rett i noe men forfatteren hadde en løsning oppi ermet som jeg ikke hadde sett for meg på forhånd.

Igjen må Tracy kjempe for at etterforskningen ikke skal komme  på et personlig plan slik det ofte gjør når de involverte har lidd mye av den samme skjebne eller traume i fortiden som hun selv har.

Liker godt denne type krim hvor forfatteren har tatt seg god tid med å skape karakterene og man føler man blir godt kjent med dem. Han er også god på skildringer av landskap og miljø slik at det blir lett å se det for seg, som om man så det på en film. Om jeg ikke leser så uhorvelig mye krim så får jeg min dose krim og vel så det gjennom ulike tv-serier og det å lese en bok av Dugoni er nesten som å se på en krim fordi han skriver så levende.

Jeg liker også veldig godt at det er en kvinnelig politietterforsker og at hun ikke har de «typiske» utfordringene som mange av hennes mannlige «kollegaer» har.

Forfatteren har et fint språk og boken har forholdsvis korte kapitler som er med på å holde driv i fortellingen. Ca halvveis i boken(rundt den tiden hvor jeg trodde jeg hadde skjønt tegningen) følte jeg at det ble en liten «down» periode men den gikk heldigvis fort over og handlingen skjøt fart igjen.
Dette en fin og spennende påskekrim til tross for mitt hjertesukk innledningsvis.

 

Anbefales!

 


Forlag:Gursliberg
Original tittel: The trapped girl
Norsk tittel:Kvinnen uten ansikt
Forfatter:Robert Dugoni
Oversetter:Kurt Hanssen
Format:Innbundet
Sideantall:382
Utgitt:2017
Min utgave:2019
Kilde:Leseeks

 

Forfatter

Robert-Dugoni-foto-André-Clemetsen-e1555186189711
Foto: Andrè Clementsen

Robert Dugoni er en amerikansk forfatter og tidligere advokat. Han debuterte som forfatter i 2004, og han har siden det skrevet en rekke bøker. En av dem ( Murder one) var en av finalistene til Harper Lee- prisen for advokatfiksjon i 2012.
Bok nr èn i denne serien, Min søsters grav, kom ut i 2014.

 

 

HILSEN BEATHE

 

 

 

9 kommentarer om “Kvinnen uten ansikt(Tracy Crosswhite #4) av Robert Dugoni

 1. Skjønner godt ditt hjertesukk, spesielt siden jeg vet at du er veldig ryddig i din lesing. Jeg leste Min søsters grav og ser at jeg har skrevet at den er nummer 1 av 3 i en serie, spør ikke meg, men forfattere (og forlag) kan jo ombestemme seg underveis…
  Jeg begynte på denne boken rett etter jeg hadde lest Belinda Bauers nyeste, og denne her falt plask i bakken når det gjelder, vel det meste. Den ble satt tilbake i hyllen (det er jo noe) så neste gang jeg har lest en middelmådig krim, skal jeg ta den frem og se om den føles annerledes.
  Kjekt å høre at du likte den 🙂

  Liker

  1. Husker du sa du la denne boken vekk. Jeg syntes at boken er bedre enn bare middelmådig da, men så har jeg ikke lest så mye krim som deg heller og man blir kanskje mer kravstor etterhvert. En liten downperiode underveis men ellers var det bra etter min mening 🙂

   Liker

   1. Ja, tålmodigheten min strakk ikke til siden det «buttet imot» fra begynnelsen. Boken står i hyllen, så jeg skal prøve igjen 🙂

    Liker

    1. Nja, om ikke boken falt i smak er det kanskje ikke noen poeng i å bruke tid på den. Det er jo ikke sikkert at dette er krim for deg selv om jeg likte de. De språkgreiene du nevnte gikk jeg ikke til heller altså..

     Liker

 2. Jeg har ikke hørt om denne forfatteren eller bokserien. Virker spennende.
  Skjønner frustrasjonen din om rekkefølgen av bøker. Det gir ingen mening å oversette bok fire i en serie og ikke bok tre. Snåle greier

  Liker

 3. Disse bøkene har jeg vurdert å lese en stund, og det gjør jeg nok etterhvert. Hørte forresten forfatteren på Krimfestivalen. Artig.:)

  Liker

  1. Så kjekt! 🙂 Jeg liker dem godt og er glad for at flere vil lese dem. Var sikkert kjekt på festivalen, man får et helt annet inntrykk av bøkene etter å ha hørt forfatterne snakke om dem. Skulle egentlig bort dit og intervjue nettopp Robert Dugoni, men jeg var syk og da fikk andre sikkert muligheten i stedet. Blir spennende å se hva du syntes sånn etter hvert.

   Liker

   1. Skulle du egentlig på Krimfesivalen og intervjue Dugoni? Spennende.. Har enda ikke lest bok av han, men det blir etterhvert.. Du vet, alle disse bøkene..

    Liker

Kommentarer er stengt.