Løgnhals av Anne Oterholm

TROVERDIG PORTRETT AV EN UNG MANN AV I DAG

I forrige roman ga forfatteren den kvinnelige hovedpersonen stemme gjennom en ung mann, det var et fortellergrep jeg aldri har sett verken før eller siden. Denne gangen har hun gitt stemme til den 24 år gamle Oliver.

løgnhalsOliver har arvet både leilighet og penger etter at moren døde. Like etter dødsfallet blir han kjæreste med Emma Sofie,en han aldri ville blitt kjæreste med om det ikke hadde vært for at moren døde, for han var ikke helt seg selv.

Når romanen starter er han på ferie i Villefranche mens ekskjæresten Emma Sofie som fremdeles bor sammen med ham leser til eksamen.

På ferien møter han Lucy som jobber i en klesbutikk. De avtaler en date dagen etter, Oliver har ingen planer om å ta ting rolig. Han tar tingene som de kommer og Lucy kunne egentlig vært en hvilken som helst dame.

Hjemme i Norge jobber Oliver i en databutikk. Han spiser fint lite og tar seg mer enn gjerne en øl, han gamer og ser på YouTube-videoer, han liker å betrakte andre mennesker og da særlig damer.

Det som slo meg når jeg hørte denne er at det er en del bøker om ensomhet om dagene og jeg kunne ikke la være å undre meg om det er slik at folk er mer ensomme nå enn det de var før? Når det gjelder Oliver fikk jeg fort en følelse av at han på en måte valgte folk vekk for jeg syntes det kom tydelig frem at han betydde mye for de folkene som var rundt ham men at de kanskje ikke betydde like mye for ham. Det virket ikke som han var interessert i å bli kjent med folkene han møter på sin vei.

Han mimret mye fra tiden da moren levde og vi fikk sekvenser hvor han tenkte tilbake på bestefaren sin. Kanskje han vegrer seg for å binde seg for mye følelsesmessig til folk  i redsel for at de skal forsvinne ut av livet hans.

Til å være 24 år syntes jeg ikke at han hadde en plan med hva han ville med livet sitt, og det kunne virke som han bare lot livet skje og tok ting som de kom. På grunnlag av dette virket han litt lite voksen i mine øyne, skjønt når er det på tide å ha staket ut sin egen fremtid? Det har vel ikke bare med alder men også om modenhet å gjøre.

Jeg fikk litt vondt av ham for han fremstår som mer sårbar og alene enn det han vil ha oss til å tro. Skjønt når en tenker på tittelen på romanen,Løgnhals, så sier noe meg at vi kanskje ikke kan stole helt på alt han forteller oss heller. Han fremstår som en person ingenting går innpå og at han tar lett på ting som har med arbeid, forhold og livet ellers. Men samtidig pipler det opp en sårbarhet så jeg tror at han er mer plaget av denne ensomheten enn han gir uttrykk for.

Har hørt denne som lydbok og derfor blir det en noe kortere omtale denne gangen for jeg noterer ikke når jeg hører lydbok, samtidig lurer jeg på om jeg ville ha lest denne på papir også for å være sikker på at jeg fikk med meg det boken handlet om.

Det er ingen tvil om at Oterholm har sin egen litterære stemme og de bøkene jeg har lest av henne til nå innbyr så absolutt til samtale.  Jeg må også berømme henne som godt voksen kvinne å gi et så troverdig bilde av en ensom ung mann, det er det ikke alle som hadde klart.

 


Forlag: Lydbokforlaget
Tittel:Løgnhals
Forfatter:Anne Oterholm
Format:Lydbok
Spilletid: 5:05
Utgitt:2018
Kilde:Leseeks

 

Forfatter

 

Oterholm-Anne
Foto: Pernille Marie Walvik

Anne Oterholm er født i 1964 og er en norsk forfatter. Hun debuterte som forfatter i 1995 med Ikke noe annet enn det du vil. I perioden 2005- 2012 var hun leder i Den norsk forfatterforening. Det sies om Oterholms romaner at de er kompromissløse undersøkelser av det tilsynelatende, av ambivalens og usikkerhet, og av driftene og redslene som skramler under overflaten. Løgnhals er hennes åttende roman.

 

HILSEN BEATHE

 

 

 

 

4 kommentarer om “Løgnhals av Anne Oterholm

    1. Det er ikke alltid like lett å skrive om lydbøker, det jeg får lyst å notere kommer alltid når jeg er ute og går. Setter meg gjerne ned 2-3 ganger i løpet av boken og skriver noen stikkord, men det blir mest på husken 🙂

      Liker

Kommentarer er stengt.