Bokanmeldelse: Liljekonvallpiken av Anne Oterholm

liljekonvallpiken
Det leses og forberedes til bokbloggerprisen 2015, og Oterholms bok er lest i forbindelse med dette.

Boken er  forøvrig nominert til Brageprisen 2015.

Liljekonvallpiken  er fortellingen om Merete, nyskilt, i midten av førtiårene,forsvarsadvokat, og mor til to voksne barn, Haldor og Karin.

Hun har flyttet ut av villaen hun bodde i sammen med eksmannen Stian, og flyttet inn i en borettslagsleilighet på den andre siden av byen.

Hun prøver, litt desperat?, å knytte bånd til et kjærestepar som bor i etasjen under henne, Karianne  som er i tredveårene og Mikke som er hennes mye yngre kjæreste.  Hele fritiden hennes i tillegg til tiden hun skulle brukt på å forberede seg til ulike saker går plutselig med til å pleie forholdet til disse naboene som hun har blitt venn med. Gamle venner og sine egne barn har hun derimot liten kontakt med.

Hun har også en jevnaldrende kamerat som heter Jonas som hun har kjent i mange år, og det som er litt artig eller rart er at hele historien fortelles gjennom hans øyne. Han har vært og er fortsatt veldig forelsket i Merete selv om han prøver hele tiden å fortelle seg selv at han kun er interessert i henne på et vennskapelig plan.

Det er på en måte litt»creepy» at han vet så mye om Merete som han gjør, og det virker som han vet ting som skjer hos henne i det sekundet det skjer. Som om han er en skikkelig stalker og driver skikkelig overvåkning.


 

Jeg er utrolig trøtt, men jeg kommer til å tilgi henne. Jeg vet at det ikke spiller noen rolle hva hun gjør. Jeg kommer ikke til å være sint på henne for at hun uteblir til avtaler.
Jeg liker henne for godt.

S.129


 

Jeg har ikke vært borti en bok før som har dette fortellergrepet, og en kan undre seg om vi får vite hvordan Merete egentlig er, eller om det er veldig farget av Jonas sin oppfattelse av henne. Han går jo å venter på at hun skal gi lyd fra seg og når dette ikke skjer så vil han vel etter hvert endre sitt syn på henne vil jeg tro.

Hun endrer seg  etter skilsmissen og hun gjør noen valg som jeg ikke helt forstår og av og til blir jeg skikkelig irritert  på måten hun oppfører seg – litt tafatt og barnslig. Men kanskje den mest «oppegående» av oss blir satt ut i en slik situasjon, ikke så godt å si, men jeg fikk i hvert fall lyst til å riste litt i henne flere ganger og be henne ta seg sammen. Men igjen, er dette Jonas sitt syn eller er det slik hun har blitt? Vi har jo hørt om tafatte kjerringer i bøker før så ingenting er umulig, men likevel så syntes jeg hun ble litt vel forandret.

Oterholm skriver godt syntes jeg og det er et fint driv hele veien, og slutten ble ganske sterk. At boken fortelles på denne måten var litt forvirrende  til å begynne med og jeg måtte stoppe opp å tenke over hvem som fortalte,normalt ville det vært Merete siden det er hun som er hovedpersonen i denne romanen, men etter hvert gikk det veldig fint og det ble ikke ødeleggende for leseopplevelsen. Håper flere plukker opp denne boken.

Anbefales!

 

Andre som har blogget om boken:
Anita

 


Forlag: Oktober
Tittel: Liljekonvallpiken
Forfatter: Anne Oterholm
Format: Innbundet
Sideantall: 248
Utgitt: 2015
Kilde: Leseeksemplar

Forfatter

Oterholm-Anne

Anne Oterholm er født i 1964 og er en norsk forfatter. Hun debuterte som forfatter i 1995 med Ikke noe annet enn det du vil. I perioden 2005- 2012 var hun leder i Den norsk forfatterforening. Liljekonvallpiken er hennes åttende roman.

HILSEN BEATHE

9 kommentarer om “Bokanmeldelse: Liljekonvallpiken av Anne Oterholm

 1. Jeg så denne på ebokbib i går, men bladde forbi. Begynnelsen av omtalen din sier meg at dette ikke er noe for meg, men det du sier om skrivegrepet hun har tatt gjør at jeg fikk lyst å lese den allikevel 🙂 En sterk slutt redder ofte inn en bok som har et tema jeg føler jeg har lest nok om.

  Liker

 2. Ja, ikke sant, en spesiell bok? Spesielt fordi Merete er den hun er, oppfører seg slik hun gjør, og fordi det er Jonas- fluen på veggen- som forteller og tolker henne. Takk for link.:)

  Liker

  1. Det var spesielt ja, og akkurat dette sitter man hele tiden og er litt usikker på, hvor mye blir hans følelser ovenfor henne gjenspeilt i hvordan vi oppfatter henne eller hvordan han vil vi skal oppfatte henne. Artig grep hun gjorde der, syntes jeg.

   Liker

 3. Jeg har akkuat lastet ned denne på eBokBib. Den står i kø rett etter Evighetsbarna av Grimsrud som jeg leser nå. Jeg tenkte jeg måtte prøve å få lest litt norsk også i høst, for det har jeg ikke vært så veldig flink til .-) Den høres ut som en veldig spesiell bok, men jeg synes mange ganger at de mer moderne norske bøkene er ganske spesielle 🙂

  Liker

 4. Har sett denne boka en del ganger, men ikke lest den selv ennå. Men den virker interessant og jeg liker jo creepy bøker 🙂 Så kanskje jeg skal gi den en sjanse? 🙂

  Liker

 5. Aha. Skulle skrive en kommentar (stengt) på den nye Oterholmboka, som jeg ikke har fått med meg og absolutt har tenkt å lese, Nettopp fordi jeg likte Liljekonvallpiken så godt. Tror faktisk jeg nominerte (bbp)den på andre plass det året (eller tredje).

  Liker

  1. Ja, jeg håper du gir «Løgnhals» en sjanse, det virker ikke som mange har lest den og det er alltid spennende å høre hva andre mener om en bok. Liljekonvallpiken var uten tvil en bra bok, husker ikke om jeg nominerte den men god var den. Gi gjerne en lyd om du leser den nye.

   Liker

Kommentarer er stengt.