Kvinnen i vinduet av A.J.Finn

Kvinnen-i-vinduet_productimageBarnepsykologen Anna Fox har ikke vært ute av huset sitt i Harlem på nesten 1 år fordi hun har angst for å bevege seg ute på åpne plasser, såkalt agorafobi. Den ser ut til å ha tatt fullstendig kontroll over livet hennes, sammen med hennes hang til både alkohol og piller.

Kontakten med omverden er meget begrenset og med få unntak er det kun via Pcen og det hun ser gjennom vinduene sine er hennes eneste forbindelser. Noe sporadisk telefonkontakt med eksmannen Ed og datteren Olivia i tillegg til besøk av den kjekke leieboeren David, terapeuten Fielding og hennes personlige trener Bina.

Dagene får hun til å gå ved å se gamle svart/hvitt filmer om og om igjen, sjakkspill online samt å være nettrådgiver  for de med de samme lidelsene som henne selv. Men spioneringen på naboene vil jeg si er hennes hovedgeskjeft.

En dag flytter det inn noen nye naboer,familien Russell, en familie på tre som hun finner høyst fascinerende og kanskje er det fordi familien minner henne om hvordan en perfekt familie kan være og ikke minst hvor lik den er hennes egen familie, slik den en gang var.

En dag blir Annas verden snudd helt på hodet når hun en kveld hører et skrik fra naboene og blir vitne til at fru Russell blir knivdrept i sitt eget hjem. Men når hun kontakter politiet viser det seg at kvinnen hun påstår ble drept lever i beste velgående.
Hun blir rett og slett ikke trodd av politiet og hun mener det er flere ting som ikke stemmer,men hun opplever at folk rundt henne tror hun er i ferd med å bli gal og etter en stund begynner hun selv å tvile på at det hun har sett er riktig. Holder hun virkelig på å gå fra forstanden?

 

Det er ikke paranoia hvis det virkelig skjer.

 

Denne boken blir av forlaget karakterisert som en krim men jeg vil si at psykologisk thriller blir en mer riktig betegnelse da dette ikke er en typisk krimbok. Forfatteren tar seg veldig god tid med innledningen og først  ca 160 sider ut i boken begynner det for alvor å skje noe. Og vi ser alt gjennom Annas Fox noe upålitelige øyne. Handlingen spenner seg over en periode på ca ni uker hvor de tre første ukene (24 okt-15 nov) nærmest er delt inn i en slags dagbok. Forfatteren porsjonerer ut ledetrådene i en akkurat passe fart, han vet hvordan han skal bygge opp spenningen på en god måte, og vendepunktene er mange.
Vi blir rimelig godt kjent med Anna men kan vi stole på henne sånn hundre prosent? Er det ikke en rimelig stor sjanse for at hun innbiller seg ting, ser ting som ikke skjer? Kan det ikke være slik at hun blander sammen det som har skjedd i èn av de rundt femti filmtitlene vi blir presentert for og virkeligheten? Og er hun ikke full det meste av tiden?
Det syntes ganske tidlig at hun er forvirret den godeste Anna, men samtidig er hun jo supersmart og gir andre i samme situasjon gode råd på veien.

Vel, når ledetrådene blir nøstet opp i må jeg si at noe av dette hadde jeg gjettet meg til litt på forhånd med likevel satt jeg med bakoversveis når det hele kom for en dag, for et finurlig og godt gjennomarbeidet plott forfatteren har skapt. Til tross for en noe slow start så var dette en bok som var plett umulig å legge fra segnår den først var kommet skikkelig i gang. Klisjèaktig sagt, men likefullt var det slik det var. Forfatteren har et godt språk og det flyter fint. Han har også gjort et godt stykke arbeid når han skapte Anna for hun fremstår høyst troverdig og hun kom rimelig kjappt under huden på meg.
En filmatisering av boken er under planlegging og jeg må si at jeg gleder meg veldig til den.
Er du ute etter en psykologisk thriller så er dette defintivit en bok du bør merke deg. Anbefales!

 

Andre bloggere om boken: Beate, Myriam og Åslaug.

 


Forlag: Gyldendal
Original tittel: The woman in the Window
Norsk tittel: Kvinnen i vinduet
Forfatter: A.J.Finn
Oversetter: Stian Omland,MNO
Format:pdf
Sideantall: 458
Utgitt:2018
Min utgave: 2018
Kilde:Leseeks

 

Forfatter

Finn-A-J-_-
Foto:Gyldendal.no

A.J.Finn eller Daniel Mallory som han egentlig heter er født i 1979 og er en amerikansk forfatter. Han har tidligere skrevet for både Los Angeles Times og Washington Post. Kvinnen i vinduet er forfatterens debutbok og lanseres i 35 land og en filmatisering er under planlegging.

 

HILSEN BEATHE

13 kommentarer om “Kvinnen i vinduet av A.J.Finn

 1. Vet ikke hvorfor jeg ikke helt har blitt fanget av forhåndsomtalene av denne boka. Ser at både du og Åslaug likte den. Så jeg får se.. om jeg leser den eller venter på filmen: Kanskje. Jeg liker psykologisk thrillere, men må kanskje lese ferdig det jeg har her?

  Liker

  1. Selv om den er på over 450 sider så gikk det rimelig fort å lese den for det skjer mye når det først kommer i gang, ikke på en slik måte at det skal skje mest mulig innenfor relativt få sider – det er ikke too much liksom. Jeg syntes den var både nervepirrende og litt småcreepy.

   Har du mye på vent som «bør»leses først så kan du jo vente litt men ha den gjerne i bakhodet, jeg tror du vil like denne.

   Liker

   1. Ja, det er akkurat det, synes jeg bør lese noe av det jeg har på vent fra 2017, i det minste, samt et par krimbøker jeg har fått inn fra CappDamm og en indiebok her på nyåret.
    Men jeg skal ha den i bakhodet.:)

    Liker

 2. Se der ja, gøy at du har lest en «sånn» bok. Tenker litt som Anita, hadde egentlig ikke tenkt å lese denne, minnet den meg om opp til et par andre bøker jeg har lest kanskje? Vel, det ser ut som jeg må ombestemme meg 🙂 Ha en strålende dag Beathe!

  Liker

  1. Har faktisk lest 2 «sånne» bøker hittil i år og skal snart i gang med den tredje. Den kan minne meg om en annen psykologisk thriller jeg har lest som jeg ikke husker navnet på i farten.

   Liker

 3. Så fint du skriver at det er en psykologisk thriller mer enn det er en krim. Da er det lettere å plassere den på riktig liste i hodet 😀 Jeg har den hjemme og skal snart lese den, men ikke sent på kvelden (som jeg hadde gjort om jeg trodde det var en krimbok) 🙂

  Liker

  1. Jeg leste de første 160 sidene på sengen, deretter leste jeg på dagtid for jeg liker ikke «skumle» eller «creepy» ting når jeg skal legge meg. Gleder meg til å lese hvordan du liker den, Astrid Terese 🙂

   Liker

Kommentarer er stengt.