Fra: Beathe
Kopi: Eli
Sendt: 1.august 2018
Til: Alle Bokbloggere
Emne: Samlesing av Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar
Halla alle bokbloggere!
August er i gang og det er tid for samlesing av Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar, du vet, den oppvekstromanen med handling fra Stovner i Oslo som har fått mange gode tilbakemeldinger siden den kom ut i fjor høst. Boken er så bra at forfatteren fikk Tarjei Vesaas debutantpris for den, jeg kødder ikke.
Den havnet på kortlisten til bokbloggerprisen 2017 som årets joker.
Det skal bli tv-drama av den også. Schpaa.
Noen leser den med stor iver og syntes den er godt skrevet med sitt til tider kebabnorske språk men det kommer du fort inn i ass. Jeg sverger.
Andre syntes den er viktig fordi den i tillegg til å være en oppvekstroman er en roman som tar for seg noen av de utfordringene ungdommer med minioritetsbakgrunn «sliter» med.
Det er en viktig roman fordi temaene som blir tatt opp berører veldig mange og ikke minst er det viktig å se ting fra nettopp det perspektivet som forfatteren har valgt uten at dette er en «innvandrer-roman» av den grunn for det er det ikke.
Romanen retter også et noe kritisk blikk på hvordan deler av vårt samfunn fungerer og sånn sett kan den sees på som en politisk roman.
Noen syntes denne boken er så viktig at de nettopp har startet kronerulling slik at alle stortingspolitikerne skal få hver sitt eksemplar av boken. Tiltaket er helt fantastisk selv om jeg er av den oppfatning at stortingspolitikere tjener så godt at de burde hatt råd til å kjøpe den selv.
Noen av dem blir sikkert kjempeglad for boken og ser frem til fin og lærerrik lesestund, mens andre allerede har begynt å surmule som en trassig treåring som ikke får viljen sin og nekter plent å lære ehm…jeg mener lese. Oløøøh ass!
Så hva handler denne romanen som kan få en politiker til å sutre som en annen smårolling i mangel på vilje til å lære noe som helst av to fiktive ungdommer som tilfeldigvis har foreldre som kommer fra en annen kultur og er oppvokst på Stovner?
Jo, den handler som to unge gutter som bor i hver sin oppgang i den samme blokken i Tante Ulrikkes vei. Mo(hammed) kommer fra en familie med far, mor og to yngre søsken. Mo er skoleflink og har fremtidsplanene i orden, og han ser på skolegangen som en billett til et enda bedre liv. Jamal på sin side kommer fra en familie hvor moren er alene med omsorgen for ham og hans yngre bror, moren er syk og tilbringer mye tid på sofaen. Skole er han ikke så veldig interessert i.
Vi får et godt innblikk i livene deres på godt og vondt, to ungdommer fra det samme miljøet men som likevel har vidt forskjellige planer og forutsetninger for livet sitt og reagerer så vidt forskjellig på ting som skjer ute i den store verden.
Verken vi eller andre kan tvinge noen til å lese boken, men vi håper selvsagt at du som ennå ikke har lest den har lyst til å lese den sammen med oss nå i august.
Med august så har også avstemmingen til bokbloggerprisen startet men om du ikke har fått lest Tante Ulrikkes vei ennå så er det fint om du venter med avstemmingen til etter du har lest den. Jeg sverger, Mo og Jamal er to gutter du vil bli kjent med ass.
Forlaget om boken:
«Svarting, muslim, fra Stovner.»
«Det skjer ikke da. Jeg liker ikke skriving. Hvert fall ikke skrive dagbok ass. Det er for kæber, mann. Jeg snakker isteden ass. Men ok, ja ass, jeg er Jamaal. Svarting, muslim, fra Stovner, T.U.V, Tante Ulrikkes vei, du veit, representerer alltid.»
«Det er tradisjon å kalle den førstefødte Mohammed, og Profeten er alle muslimers forbilde, men liksom, de som er så opptatt av at jeg skal komme ut dit og få en fin jobb og alt det der, jeg skjønner ikke hvorfor de ga meg det navnet.»
Det er Norge på 2000-tallet. To gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo. Foreldrene hadde et håp. Selv står de midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, mellom vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef.
Om Forfatteren:

Foto: Julie Pike
Zeshan Shakar er født i 1982 og oppvokst på Stovner i Oslo og er utdannet statsviter. Han har i tillegg studert økonomi på BI. Han jobber til daglig på Oslo Rådhus. Shakar har norskpakistansk bakgrunn. Tante Ulrikkes vei er hans debutbok.
Har du lest boken så legg gjerne igjen link til innlegget i presentasjonsinnlegget på Norske bokbloggere.
Skal du være med å lese og legger ut bilder av boken på instagram så bruk gjerne hashtagen #bokbloggerpris1 i tillegg til #Tanteulrikkesvei og #zeshanshakar
GOD LESING!
Snakkes.