Det ender med oss av Colleen Hoover – lanseres på norsk i midten av januar.

For et og et halvt år siden leste jeg «En vakker dag» av samme forfatter, en feelgoodbok som var med meg lenge etter at jeg leste den ferdig.  Denne, som kommer ut på norsk om et par uker har en mye mørkere undertone og ikke minst er den personlig for forfatteren.
DET ENDER MED OSS

Lily Bloom har nettopp fløyet tilbake til Boston etter å ha holdt en minnetale for faren sin i Maine  og befinner seg på en takterrasse sittende på kanten med den ene foten utenfor når vi møter henne for første gang i romanen Det ender med oss.

Siden dette er en feelgood om enn av det noe mørke slaget så dukker det opp en kjekkas på dette taket i form av hjernekirurgen Ryle Kincaid.

De begynner å prate sammen og ganske så snart har de «innført» noe de kaller «naken sannhet» som går ut på at de må være dønn ærlige i det de sier. Det kom frem at hun ikke var interessert i noe one night stands og han var overhodet ikke interessert i et fast forhold.

Han smilte. Det var den første gang han smilte til meg, og jeg fikk en fryktelig overfladisk tanke i hodet. Jeg lurte på hvordan en som hadde et så fint smil kunne ha så dritdårlige foreldre. Jeg hatet øyeblikkelig meg selv for at jeg tenkte det, siden foreldre burde elske barna sine uansett hvor søte eller stygge eller feite eller smarte eller dumme de er. Men av og til kan man ikke kontrollere hva hjernen finner på. Man må bare lære den til ikke å gjøre det mer.
Han holdt fram hånden sin og sa: «Jeg heter Atlas.»

S.43

Det skulle gå et halvt år før Lily og Ryle møttes igjen. Lily hadde akkurat kjøpt et lokale hvor hun skulle drive en blomsterbutikk, noe hun alltid hadde drømt om. Før hun åpner ansetter hun Allysa  som omtrent kom ramlende inn dørene uten at hun hadde søkt etter folk, en rik ung kvinne som bare ville ha noe å gjøre på fordi hun kjedet seg hjemme om dagene. Allysa   var selvfølgelig den godeste Ryle sin søster og ikke lenge etter krysses deres veier atter en gang. Til tross for at de var av ulik oppfatning  når det gjaldt forhold så innleder de et og Lily blir hodestups forelsket.

Ikke lenger etter treffer hun ved en tilfeldighet Atlas Corrigan , en hjemløs gutt hun kjente i tidlig ungdomsalder og som var hennes aller første kjærlighet. Begge to hadde det trøblete hjemme, han  fordi han ble kastet ut hjemmefra av stefaren den dagen han fylte 18 år og var hjemløs i mange måneder mens hun i alle år har vært vitne til at faren var voldelig mot moren, men også mot henne hvor hun ved en anledning måtte på sykehuset for å sy flere sting i pannen etter møte med farens aggresjon.

For å komme  seg gjennom dette skrev Lily dagbok, eller det vil si at hun alltid stilte  innleggene til hennes store heltinne Ellen Degeners. Her skrev hun også mye om Atlas som var hennes  soultmate på denne tiden. Atlas reiste til slutt fra Maine fordi han ikke lenger kunne bo i det forfalne og trekkfulle huset han hadde innlosjert seg i, men de hadde gjort en slags avtale om at de en gang skulle treffes igjen i Boston.

 

Tenk deg alle menneskene man møter i løpet av livet. Det er så mange. De kommer inn som bølger, renner inn og ut med tidevannet. Noen bølger er mye større og gjør større inntrykk enn andre. Noen ganger fører bølgene med seg ting dypt nede fra havbunnen, og de etterlater seg de samme tingene på stranden.Avtrykk mot sandkornene som beviser at bølgene en gang har vært der, lenge etter at tidevannet har trukket seg tilbake.

S.229

Jeg røper ikke for mye når jeg sier at det blir trekantdrama her men romanen handler først og fremst om å være i et forhold med en partner som er voldelig. Lily som har sett moren bli slått av faren i en årrekke og som aldri  har forstått hvorfor moren ble værende i det ekteskapet havner selv i et forhold hvor hun blir slått. Og det er nettopp for disse kvinnene som ikke forstår kvinner som blir værende i slike destruktive forhold denne romanen er skrevet for. Forfatterens mor har vært gift med en som slo henne men hun klarte å skille seg fra ham når Colleen var tre år gammel. Forfatteren er en av de kvinnene som ikke forstår hvorfor disse kvinnene blir værende.

Akkurat det skal jeg ikke komme noe inn på her for det kan være mange grunner til det, og akkurat det tror jeg at forfatteren ville vise oss ut i fra hva hun valgte at Lily skulle gå gjennom i denne romanen.

Det var en periode i romanen hvor jeg heiet på alle tre og nesten ønsket at alle tre skulle ende opp sammen, men det endret seg like fort som tanken var kommet. Heldigvis får jeg nesten si, men forfatteren klarte faktisk å få han som var voldelig til å fremstå som en likenes kar og det var nok veldig bevisst fra forfatterens side for kanskje er det slik at vi mennesker ikke nødvendigvis bare er det ene eller det andre, vi kan være både gode og dårlige mennesker. Eller som det stod et sted i boken, det finnes ikke dårlige mennesker bare dårlige handlinger….nja….kanskje det er noe i det, men jeg tror at noen mennesker faktisk bare er vonde også om ikke det var helt tilfelle her.
En annen ting er jo også at vi ser ham fra Lily sitt point of view.

Forfatteren har et godt og lettlest språk, og hun er veldig god til å skape karakterne,enten det er hovedpersonen eller bi-karakterer. Det eneste er at jeg ville hatt en smule mer av Atlas, for jeg sitter med en liten følelse av at vi ikke fikk hele hans historie. Jeg likte veldig godt disse innleggene om ham.
Jeg kan ikke snakke om denne boken uten å nevne coveret som er så fint og som passer så godt til innholdet i boken, broken Lilies. For det blir hun jo og det er hjerteskjærende å lese om. Både kjærlighetsfortellingen(e), dagboknotatene hun skriver til Ellen som vi selvfølgelig får ta del i siden hun leser i disse gamle dagbøkene i nåtid. Det var vondt  og rørende å lese om hvor grusomt Atlas hadde det som hjemløs og ikke minst hva moren til Lily gikk gjennom med en voldelig ektemann. Ikke minst så var det vondt å lese om dette fine paret som hadde vært helt perfekte sammen hadde det ikke vært for at han hadde problemer med sinne sitt , som jeg forstår godt når vi vet bakgrunnen for dem men det hjelper jo ikke når han ikke klarer å holde det under kontroll.

En annen ting er at forfatteren drog strikken akkurat nok til at den ikke røk for jeg har en tendens til å irritere meg grønn på kvinner som blir værende i slike forhold som dette og kan ikke fatte og begripe valget de gjør, og selv om det var nære på flere ganger så unnlot jeg å irritere meg.

Dette var en skikkelig slukebok som jeg leste på en dag til tross for at den er på nærmere 400 sider. Hoover skriver så følelsesladet og godt, det blir nesten som å sitte og se på en film, og når man snakker om det så håper jeg at bøkene hennes en dag blir filmatisert.
Jeg har flirt godt underveis for den er litt småmorsom av og til men jeg har også felt en tåre eller to, så det er uten tvil en roman som bringer frem ulike følelser. Dette er en bok som kommer til å bli lenge hos meg for både Lily, Allysa og de andre er bare så fine og ikke minst så lett å bli glad i. Ikke minst så er det en viktig fortelling som jeg håper når ut til mange der ute.

Forfatteren er veldig populær på Goodreads og har vunnet Goodreads Choice Awards tre år på rad for sine bøker. Jeg håper at flere av bøkene hennes blir oversatt til norsk.
Anbefales på det varmeste!

 

 

 


Forlag:Gursliberg
Original tittel: It ends with us
Norsk tittel: Det ender med oss
Forfatter: Colleen Hoover
Oversetter: Kurt Hanssen
Format:Forhåndseksemplar
Sideantall:393
Utgitt:2016
Min utgave:2018
Kilde:Leseeks

 

 

Forfatter

colleen-hoover

Colleen Hoover er født i 1979 og er en amerikansk forfatter. Hun har alltid skrevet små historier til husbruk men i 2011 bestemte hun seg for å skrive en lengre historie inspirert av låten » Head Full of Doubt/Road Full of Promises» av The Avett Brothers – hun kalte den Slammed og la den ut på internett i 2012, den ble da plukket opp av en kjent bokblogger og et halvt år senere lå den på bestselgerlisten til New York Times. Hun henter mye inspirasjon fra musikkens verden og regnes som en viktig indie-forfatter innen kategoriene Young Adult og New Adult. Siden debuten i 2012 har hun skrevet 11 romaner, og samtlige har havnet på NYTs bestselgerliste. Flere av hennes titler har blitt nominert til Goodreads Choice Awards i kategorien Romance, og hun har vunnet prisen hele 3 år på rad (Info: forlagets nettside)

 

HILSEN BEATHE

8 kommentarer om “Det ender med oss av Colleen Hoover – lanseres på norsk i midten av januar.

 1. Godt nyttår Beathe!
  Dette høres ut som noe jeg kunne tenke meg å lese. Lo litt av deg når du sier «selvfølgelig», for oss lesere kan jo tilfeldige møter mellom karakterene virke som alt annet enn tilfeldig.
  Det er et viktig tema forfatteren tar opp, det høres ut som hun har troverdige karakterer, det er jo viktig.
  Håper vi ses snart 🙂

  Liker

  1. Godt nytt år til deg også, Tine!

   Hehe…ja,jeg er veldig obs på disse «tilfeldighetene». kan være at jeg har sett altfor mange romantiske filmer den siste tiden! Men altså, enkelte ting er veldig forutsigbart, nå tenker jeg ikke spesielt på denne boken men sånn generelt.

   Ja, denne har mye mer dybde enn det kan virke som ved første øyekast.

   Liker

 2. Godt nytt år! Slike lettleste bøker er herlig innimellom. Noterer meg Colleen Hoover. Nå sitter jeg med listene mine over aktuelle bøker til bokbloggerprisen, ikke bare enkelt. Må gøjre meg ferdig i dag.

  Liker

  1. Godt nytt år! Ja, boken er lettlest men ingen lettvekter av den grunn. Har satt meg ned jeg også og det er vanskelig. Hadde håpet å få lest flere bøker men fant ut at det kan bare gjøre valgene enda mer vanskelig så jeg gikk heller over til oversatte romaner nå i januar.

   Skal velge mellom 9 romaner og 10 i åpen klasse så var det da hvilke som skal få komme inn blant de 7 og ikke minst hvilken plassering de skal ha. Lykke til med valget, Åslaug! 🙂

   Liker

Kommentarer er stengt.