Barsel av Kristin Storrusten

Kristin Storrusten debuterer skjønnlitterært denne høsten med denne diktsamlingen som i høy grad er basert på hennes egne erfaringer fra tiden som nybakt mor. De som har barn vet at det slett ikke er noen «walk in the park».

Storrusten-Barsel-3Diktsamlingen Barsel inneholder 50 dikt som alle på en eller annen måte tar for seg den travle spedbarnstiden. Det kan være disse voldsomme lykkefølelsene «alle» snakker om som uteblir eller drukner i babygråt, nattevåk, melkespreng og fandens oldemor.

Det handler om å være ensom midt i en ganske så travel hverdag samtidig som man føler at man ikke har nok tid alene. Det er ingen som har sagt at det skal være enkelt og vi har jo alle vært der.

 

Hvert år fødes 60 tusen barn i Norge, i 60 tusen hjem sitter noen og føler alle ting på en gang. 
Denne boken er tilegnet dem og alle som en gang skal sitte der og alle som en gang har sittet der.

 

Dette diktet skal leses på do
mens  de andre er der ute
Ja, du må kanskje låse døren
Når du kommer ut igjen
kommer partneren din til å spørre
HVA VAR DET SOM TOK SÅ LANG TID DER INNE???
HER ER MIDDAGEN BRENT OG BARNA ER GALE!!!
Da kan du si at du leste dikt
Men diktet er ikke lenger enn dette
Det er vår hemmelighet
Så nå….
Surfe nettavis? Candy Crush? Sove litt?

S.12

 

Gjennom disse diktene får vi et innblikk i en families tilværelse med smårollinger i hus. Om forholdet mellom mor og baby, men også om hvordan samholdet i resten av familien er.
Her får vi forfatterens tanker og følelser i denne altoppslukende tiden hvor det meste dreier seg om de rundt deg og veldig lite om deg selv. Mye var spot on, mens andre ting kjente jeg meg ikke igjen i.

Inn i permisjonen med store ord
Skal finne meg selv og en ny person
Skal komme sterkere ut
Hva ville Jesus gjort

De små ord
er at han ville ikke gjort dette
Han var på jobbreise, han

Jakter meningen
og finner ikke religionen
eller kanskje
jo en slags

Hva ville Fotballfrue gjort

S. 41

 

Det første jeg la merke til når jeg leste denne diktsamlingen var at det var ganske mørkt og med få lyspunkt men kanskje det var nettopp slik denne tiden var for henne. Jeg kom inn på tanken om at hun kanskje hadde hatt fødselsdepresjon. Noen dager etter at jeg hadde lest boken ferdig leste jeg Anita sin omtale av denne og hun var inne på det samme. Hun la ut en link til en artikkel om forfatteren hvor det stod om nettopp fødselsdepresjon, i etterkant fant jeg enda en artikkel, link lenger nede i innlegget.

Jeg har selv fått tre barn og mye er glemt på de  snart 18 årene som har gått siden yngste kom til verden, men jeg fikk mange flashback når jeg leste disse diktene. Jeg har vært heldig for jeg har ikke slitt med fødselsdepresjon men jeg husker godt at det første året etter han yngste kom til verden var veldig strevsomt, mye på grunn av at alle barna er forløst med keisersnitt og kroppen brukte lang tid for å komme til hektene igjen etter fødslene, og de to yngste er født med bare 17 måneders mellomrom.

 

Storrusten har med sin diktsamling satt ord på hvordan spedbarnslivet virkelig er, hun legger ikke skjul på at det er mye arbeid og at man for det meste av tiden er kjempesliten. Hun er ikke redd for å si høyt ord som kanskje mange andre tenker men ikke tør å si høyt? Jeg syntes det er befriende at hun er så ærlig, samtidig så skulle jeg ønske at hun også hadde tatt med noen gleder ved å det å være nybakt mor, for denne samlingen er for det meste veldig mørk. Når det er sagt så tok jeg meg i å flire underveis,  kanskje mest fordi det var så ærlig og tildels å kjenne seg igjen i.

Det er intervju med forfatteren i Budstikka og Dagsavisen, hvor hun blant annet snakker om hvordan diktsamlingen ble til og hvordan det var å ha fødselsdepresjon.

 

Andre har blogget om boken:

Tine
Anita
Astrid Therese


Forlag: Tiden
Tittel: Barsel
Forfatter: Kristin Storrusten
Format: Innbundet
Sideantall: 63
Utgitt:2017
Kilde: Leseeks

 

Forfatter

Kristin+Storrusten+FOTO+BJØRN+WAD
Foto: Bjørn Wad

Krisin Storrusten er født i 1986 og er en norsk forfatter. Hun er skjønnlitterær debutant med diktsamlingen Barsel. Hun har tidligere gitt ut en håndbok i litteraturformidling. Hun jobber til daglig  i Norsk bibliotekforening.

 

 

HILSEN BEATHE

6 kommentarer om “Barsel av Kristin Storrusten

  1. Sant denne var artig? Jeg kjente meg også igjen, men selv om den var mørk som du sier, så tenkte jeg ikke på fødselsdeperasjon, tenkte bare at sånn er det i denne fasen av livet. Takk for link Beathe!

    Liker

    1. Joda, det er det jo! Kjente meg igjen i mye her, men jeg tenkte siden det omtrent bare var negative tanker og følelser rundt dette så tenkte jeg på fødselsdepresjon -noe som forsåvidt stemte. Bare hyggelig å linke,Tine 🙂

      Liker

Kommentarer er stengt.