Jeg har lest alt Ravatn har skrevet, med unntak av Ikkje til hjemlån som hun har skrevet sammen med Kjersti Rorgemoen og Anja Ulset. Hun skriver så godt og jeg liker den noe humoristiske tonen det er å finne i tekstene hennes. Gleden var stor når den nye essaysamling dukket opp i postkassen for litt siden.
Essaysamlingen Verda er ein skandale med underteksten Ei bok om livet på landet handler mye om Ravatn og familien hennes som bestemte seg for å flytte fra Oslo til vestlandsbygden Valevåg som et prøveprosjekt for et halvt år mens samboeren hadde pappapermisjon.
Men minst like mye handler boken om nabo og forfatterkollega Einar Økland som har over 80 bøker på samvittigheten og Agnes Ravatn har lest dem alle sammen.
Jeg kan ikke skryte på meg at jeg har lest alt av Økland for sannheten er at jeg ikke lest et eneste ord av det Økland har skrevet, men må innrømme at jeg ble litt nysjerrig etter å ha blitt litt kjent med ham gjennom denne boken. Litt morsomt at Ravatn hadde planer om å skrive vanvittig mye om naboen, men helt slik gikk det ikke.
Sidan eg betrakter meg sjølv som ein pragmatisk person, lar jeg meg stadig forundre over kor irrasjonelt eg ofte kan både tenke og handle. Til dømes er eg ein meister i å tru at dersom berre det og det kjem på plass, så vil alt ordne seg. Berre me flyttar på landet, så vil romanane kome trillande. Berre kontoret mitt blir ferdig, så skal nok det vedunderlege skje. Berre hausten kjem, så vil konsentrasjonen senke seg over mitt galopperande sinn. Så viser det seg igjen og igjen at det som eigentleg skal til, er å setje seg ned ved eit nokolunde ryddig bord og bli der til ein er ferdig, eller til ein blir ropt ned til middag.
S.52
De bor på småbruket etter samboerens bestemor og bruket hadde stått tomt i over 20 år før de flyttet inn, og da sier det seg selv at det ikke fantes internett til å begynne med så i stedet for å se tv-serier på nett så de på sauene som beitet utenfor stuevinduet. Jeg tror ikke jeg hadde taklet flere måneder uten nett selv om jeg må innrømme at det hørtes fantastisk idyllisk ut med dette rolige bygdelivet.
Før Ravatn byttet ut Oslos liv og røre til fordel for en rolig tilværelse langt utenfor allfarvei hadde hun en forestilling om at livet på landet skulle gi henne «skrivero», vel, det er ikke alltid at ting går som planlagt.
Når eg eigentleg skal skrive, går eg i staden ut med ei sløv saks og klypper sniglar i to. Eller endå betre:drøymer meg vekk i jungelen av kontorrekvisita.
S.92
At jeg skulle finne det morsomt å lese om en forfatters evige jakt på den perfekte penn på internett hadde jeg ikke trodd om noen hadde sagt det til meg på forhånd.
Likte godt å lese om Ravatn og Øklands vennskap, enten det gjaldt samtaler rundt middagsbordet hun ikke alltid skjønte så mye av, eller når hun ba om råd når det gjaldt knekkebrødbaking (her følger faktisk oppskriften med). Og ikke minst var det utrolig morsomt å høre om noe av grunnen for at Ravatn med familie bestemte seg for å kjøpe gården og bli boende der! Dagens NOTE TO SELF må være, husk å ha lyset på på badet når du skal på do om natten selv om folket i hytten ved siden av har fest!
Jeg lo godt da Ravatn skulle på et (det hun trodde var et) folkemøte i forbindelse med nedleggelse av barnehagen men så viser det seg at det var et møte i bygdelaget og hun ble valgt inn som nestleder, så mye for skriveroen liksom.
På mange måter lever Ravatn det samme livet som Allis i Fugletribunalet, for i likhet med henne så flyttet Ravatn fra Oslo til en bygd på vestlandet og samboeren har faktisk et hemmelig rom hun ikke har vært inne i ennå. Les hele intervjuet med henne her.
Syntes både det er modig og tøft og ikke minst kjekt å lese om folk som gjør slike endringer i jakten på det gode liv. Og ikke minst er det kjekt å lese om fine vennskap på tvers av generasjoner.
Jeg kan bare håpe at hun har funnet både skrivero og den perfekte penn slik at hun kan skrive flere essay og romaner i fremtiden.
Anbefales!
Mens jeg før blei starstruck av å sjå Eva Joly på Litteraturhuset, blir eg i dag starstruck av å møte pedagogisk leiar i barnehagen på nærbutikken.
Forlag: Samlaget
Tittel: Verda er ein skandale
Forfatter: Agnes Ravatn
Format: Innbundet
Sideantall: 95
Utgitt: 2017
Kilde: Leseeks
Forfatter
Agnes Ravatn er født i 1983 og er en norsk forfatter, journalist og Skribent. Ravatn debuterte som forfatter i 2007 med romanen Veke 53. Hun har i alt skrevet syv bøker. Hun har vunnet en rekke priser for sitt arbeid, og for romanen Fugletribunalet som kom ut i 2013 vant hun hele tre priser for, Bokbloggerprisen, P2-lytternes romanpris og Ungdommens kritikerpris.
HILSEN BEATHE
Så gøy å høre om denne boken. Jeg liker også Ravatn, men hadde tenkt at denne blandingen av egne personlige opplevelser og halvveis biografi om en forfatter var litt sært. Du har overbevist meg, denne må jeg lese 🙂
LikerLiker
Så kjekt at du vil lese boken likevel,Tine! Jeg tror du kommer til å like denne.
LikerLiker
Selvfølgelig må jeg lese denne boka. Ravatn er en flott observant forfatter, og skriver svært treffende om liv og samfunn. Takk for god info om boka!
LikerLiker
Klart du skal lese boken! Det er nettopp det hun gjør og derfor liker jeg henne så godt. Gleder meg til å høre hva dere andre syntes.
LikerLiker
[…] Verda er ein skandale av Agnes Ravatn – Essay- Norsk 2017 – Leseeks […]
LikerLiker
Leste denne i dag. Jeg digger Ravatn, hun er en fantastisk satiriker og essayist. Hun kan vel lage gull av det meste, med sin skarpe observasjonsevne og evne til å sette artige ord på hverdagslige ting.
Jeg har selv bodd på bygda et par-tre ganger i mitt liv og det er mye gjenkjenbart å lese- og humre over- om forskjellene by/land- sør og utkant. Og hun er absolutt ingen romantiker, så hvis man tror man skal få en misjonerende bibel om lykken på landet, så får man ikke det man ber om- men mye mer.
Jeg å finne min uleste diktsamling av Økland, har den i flytteeseskene mine. Skal tro om det er hans siste, den om Statsministeren. Enig med deg at det hun skriver om ham og de to, vennskapet som vokser frem er utrolig fint.
LikerLiker