Melk og honning av Rupi Kaur

Rupi Kaur var et navn jeg hadde hørt om før, blant annet fordi bildene hennes av kvinner med mensen prydet nettopp boken Mensen som jeg leste i fjor. Bildene var fra en kampanje hun hadde på instagram i 2015.

melk og honning Diktsamlingen Melk og honning er forfatterens første bok og i oktober kommer hennes andre bok,The sun and her flowers.
Jeg hadde ikke hørt om boken før den lå i postkassen min og derfor hadde jeg ingen anelse om hva jeg kunne forvente meg – jeg fikk meg en gledelig overraskelse fordi dette var en sår, til tider vond og ikke minst mørk diktsamling.

Melk og honning er delt inn i fire deler eller kapitler om du vil: Smerten,kjærligheten, bruddet og til slutt helbredelsen.

I smerten får vi mange sterke dikt hvor forfatteren blant annet snakker om en jente som har blitt utsatt for overgrep og hva dette gjorde med henne, menn som tar seg til rette når det måtte passe dem som om kvinnen er en nytelsesstasjon hvor det bare er å gå og forsyne seg. Måtene diktene er skrevet på får meg til å lure på om dette er noe forfatteren  kan ha vært utsatt for selv. Bakpå boken står det  blant annet at dette er en beretning om å overleve gjennom poesi, dette er tjueen år med blod,svette og tårer.
Mange av disse diktene var så kraftfulle at det nesten var som å få et slag midt i magen.

 

du naglet
beina mine
til bakken
med føttene dine
og krevde at
jeg reiste meg opp

S.25

 

I Kjærligheten finner vi mange vakre og fine dikt. Og her er forfatteren over på andre typer relasjoner enn det vi først ble presentert for. Og selv om diktene her føltes noe lysere enn den mørke starten så var det også en sårhet i mange av disse diktene. Noen av diktene er også fine og kanskje  viktige påminnelser til par der ute om hvorfor de  fremdeles er kjærester.

ingenting er tryggere
enn lyden av at du
leser høyt for meg

den perfekte date

S.53

 

I bruddet får vi igjen mange sterke og tankevekkende dikt, og de som har hatt kjærlighetsforhold bak seg vil kjenne seg igjen i mange av disse. Sjokket man får når den andre parten ikke vil mer, ikke er glad i en lenger. Eller man er den som velger å bryte ut, det er ingen «walk in the park» det heller.

 

når moren min sier at jeg fortjener bedre
tar jeg deg i forsvar av gammel vane
han elsker meg fortsatt roper jeg
hun ser på meg med utmattende øyne
på den måten en forelder ser på barnet sitt
når de vet at dette er en sånn smerte
som ikke engang de kan fikse
og sier
for meg betyr det ingenting om han elsker deg
hvis han ikke kan gjøre en eneste forbasket ting med det.

S.82

 

Til slutt kommer helbredelsen og her får vi servert det ene kloke ordet etter det andre, og jeg noterte så blekket sprutet. Denne delen er om å få kvinner til å se sin egen verdi, som menneske og som kvinne. Om å være trygg på seg selv og ikke minst akseptere seg selv, og her kommer vel den feministiske siden til forfatteren frem. I denne delen satt jeg og nikket og nikket, for jeg var jo selvfølgelig enig med henne.

 

du har for vane
å være avhengig
av at folk skal
veie opp for det
du tror du mangler

hvem lurte deg
til å tro
at en annen person
skulle utfylle deg
når de i beste fall kan supplere

S.154

 

Dette ble en berg- og dalbane av følelser. Det begynte veldig mørkt og til tider hjerteskjærende for deretter å bli noe lysere og man kunne øyne et håp lenger fremme. Deretter ble ting mørkere igjen for å avslutte med dikt som gir veldig gode råd til den som måtte trenge det, og for de som ikke skulle trenge ordene der og da er de viktige påminnelser om at vi er bra nok.

De fleste diktene var korte men av og til dukket det opp et dikt som gikk over flere sider. Likevel opplevde jeg at det var gjerne de korte diktene som traff meg på et vis.

Mange av disse diktene berørte meg veldig, og jeg fikk vondt av denne jenten som gikk gjennom alle disse vonde tingene. Kanskje hun ikke ble glad nok i seg selv etter det hun opplevde som liten, at hun rett og slett godtok at menn behandlet henne dårlig. Nå er det jo ikke slik at alle som blir værende i forhold som ikke er bra for dem har blitt utsatt for seksuelle overgrep. Men uansett er det et interessant tema å snakke om, hvorfor blir de værende i et dårlig forhold? Hvorfor tror de at de ikke fortjener bedre?Dette er noen av spørmålene jeg satt igjen med etter å ha lest denne diktsamlingen.
Jeg fikk skikkelig sansen for måten Kaur skriver på og skal definitivt lese mer av henne i fremtiden og jeg anbefaler deg som ikke har lest om å gjøre det.

 


Forlag: Kagge
Original tittel: Milk and Honey
Norsk tittel: Melk og Honning
Forfatter: Rupi Kaur
Oversetter: Ina Vassbotn Steinmann
Format: Innbundet
Sideantall: 206
Utgitt: 2015
Min Utgave: 2017
Kilde:Leseeks

 

Forfatter

Rupi-Kaur-about
Foto: Forfatterens hjemmeside

Rupi Kaur er født i 1992 i India og er en kanadisk poet, illustratør og forfatter. Melk og Honning er hennes debutbok.

 

 

 

HILSEN BEATHE

 

 

4 kommentarer om “Melk og honning av Rupi Kaur

Kommentarer er stengt.