Samlesing April: Um Sakne Springe Blome av Catherine Blaavinge Bjørnevog

Um sakne springe blome bred

Det er ikke uten grunn at Bjørnstjerne Bjørnson en gang for lenge siden valgte seg april. Varme i luften, klukkende bekker og fuglekvitter – et løfte om noe som kommer, noe stort, noe vakkert. Noe å se frem imot.

Skjønt, i Catherine Blaavinge Bjørnevogs lyrikkdebut Um sakne springe blome blir det aldri sommer. Det er høst og vinter, og atter høst. En evig runddans av sorg og smerte. Mørke og avmakt.

 

De bi inkje sumar her

De vårar inkje

De bi haust u vintrar

u haust att

Og nettopp denne smertefulle lyrikken har gjort et dypt inntrykk hos bokbloggere. Så dypt at boken har fått nok stemmer til å havne på Bokbloggerprisens kortliste i åpen klasse. I april måned belønnes dette med ytterligere fokus: Samlesing. I en hel måned skal vi forsøke å reklamere mest mulig for boken og dens kvaliteter, og formodentligvis bli belønnet med mange som plukker opp boken, leser og diskuterer. Vi gleder oss!

 

Um sakne springe blome, av Catherine Blaavinge Bjørnevog

Utgitt i 2016, Samlaget. Debutant. Lyrikk.

 

Om forfatteren

Catherine Blaavinge Bjørnevog er født i 1975 og oppvokst på Tjøme utenfor Tønsberg. Hun har studert ved Skrivekunstakademiet i Hordaland og er utdannet kunstner med keramikk og foto som hovedfelt. Dette er hennes første utgivelse.

Forlagets presentasjon

Mørk og mytisk sørgjesong fortald i eit heilt særeige lyrisk språk

I Um sakne springe blome ventar ei kvinne på ein mann. Er det ho sjølv som er skuld i fråværet hans, i at ho sit åleine med barna, og at ho også mistar dei, eitt etter eitt? Kva har ho gjort for å fortene denne straffa? Kvinna vev ei forteljing, utanfor tid, der håp kjempar mot sorg og undergang.

Debutboka til Catherine Blaavinge Bjørnevog tek lesaren inn i eit mørkt univers, prega av folklore og mytologi. Dikta utmerker seg gjennom eit heilt særeige språk som kan minne om gammalnorsk og ymse norske målføre. Dei skaper ein suggererande rytme som byssar og lullar og sørgjer.

 

Også norske bokbloggere har omfavnet Bjørnevogs lyriske debut. I konkurranse med et utall norske utgivelser fra 2016, nådde den helt opp til Bokbloggerprisens kortliste i åpen klasse. – En prestasjon i seg selv, og kanskje særlig med tanke på form og språk. Ordene finner du knapt nok i en ordbok, men likevel gjør hun seg forstått. Stemningen blir forsterket av usikkerheten hos leseren og etterlater seg følelsen av å ha lest noe helt unikt. Noe helt uforglemmelig.

 

 

uSSB MEME 2

 

Kortlisteplassen belønnes ytterligere med samlesing i april måned. Dette er første innlegg. Nå gjenstår arbeidet med å få enda flere til å ta sjansen på å lese Um sakne springe blome. Vi mener det er verdt det. Vi unner dere leseopplevelsen.

Ansvarlige for denne samlesingen er bokbloggerne Beathe Solberg fra Beathes bokhjerte og Eli Gjengstø fra Ellikkens bokhylle.

Følg oss og la deg overbevises av vår insistering av bokens kvaliteter i sosiale medier.  Alle lenker samles i Facebookeventet Um sakne springe blome. – Og om du har egne bidrag vi kan bruke vises du best med bruk av emnetaggene #umsaknespringeblome og #bokbloggerprisen

 

Giveaway

I samarbeide med Samlaget trekker vi en heldig vinner av en bokpakke, selvsagt med Um sakne springe blome inkludert. Alt du trenger å gjøre er å delta i vårt Facebook-event!

 

HILSEN BEATHE & ELI

11 kommentarer om “Samlesing April: Um Sakne Springe Blome av Catherine Blaavinge Bjørnevog

 1. Skal si dere setter inn nådestøtet når det gjelder denne boken, tror ikke den kan gå noen hus forbi etter april er over. Ha en fin helg Beathe!

  Liker

 2. Du og Eli altså, for et engasjement 🙂 Jeg har ikke lest boken, men det skal jeg selvsagt og gleder meg til å følge med på deres samlesing. Ha en fin helg Beathe.

  Liker

 3. Ja jeg skal – jeg må…lese denne diktsamlingen, aller helst før avstemning. Sånn – kjøpt og nedlastet til Kindle fra Bokkilden. Min venn i nøden. Nå må jeg bare finne tid til å lese samlingen 🙂 Takk!

  Liker

  1. Altså, Marianne! Vi har jo lyst til at du skal lese boken NÅ sammen med oss, men uansett så håper jeg at den faller i smak! Og,JA, du MÅ lese den før avstemmingen!Lov meg det!

   Liker

 4. Jeg følger med. Er imponert over engasjementet. Boka skal leses, selv om jeg ikke har følt at det har tiltalt meg noe spesielt tidligere..
  Lykke til:)

  Liker

  1. Jeg håper at du kommer til å lese den Anita! 🙂 Jeg fulgte rådet til Eli før jeg leste den første gang og det hjalp veldig mye. Nå har jeg lest den flere ganger og den blir bare sterkere og sterkere. Jeg tror du vil like den, Anita! 🙂

   Liker

 5. Jeg falt totalt for denne boka, da jeg endelig fant ut hvordan jeg skulle lese den. (Måtte lese høyt, for da kom plutselig min egen dialekt fram, og det fløt….)

  Liker

  1. Ja, sant den er fin?! Jeg hørte forfatteren lese boken i en link Eli la ut i sin omtale før jeg leste den selv og da hørte jeg hennes stemme inni meg mens jeg leste og der fungerte fint. Å lese høyt vil jeg tro hjelper på leseopplevelsen også.

   Liker

Kommentarer er stengt.