Kort om : Tiger i hagen av Ari Behn

tiger i hagen
Skal jeg være helt ærlig så hadde jeg aldri trodd at  jeg skulle plukke opp en bok skrevet av Ari Behn, ikke at jeg har noe som helst i mot han som person men det har aldri fristet – før nå! Men så er det noe eget når man hører forfatteren selv snakke om og lese fra sin egen bok. Jeg ble litt nysgjerrig og når boken dukket opp på ebokbib var jeg ikke sein med å laste den ned på nettbrettet.

Ari Behn har tidligere skrevet flere romaner og novellesamlinger, seks i tallet.

Tiger i hagen er en novellesamling med hele elleve små fortellinger fordelt på relativt få sider.

Jeg skal ikke skrive om alle fortellingene slik jeg pleier å gjøre med novellesamlinger, men trekke frem et par av dem som kanskje gjorde mest inntrykk på meg.

Tittelnovellen Tiger i Hagen leste jeg med forfatterens stemme i hodet for det var nettopp denne novellen han leste på tilstelningen «Forfatterne kommer» tidligere i høst. Denne har jeg forstått er ganske selvbiografisk og er et samlivsdrama om et par som bor i London. Selv om det var en helt grei novelle så er den ikke den beste novellen i samlingen etter mitt syn. Tigeren skal forøvrig symbolisere det mørke i oss mennesker.

Stein og skygge var en sterk novelle om en asylsøker som har fått avslag på sin søknad om opphold her i Norge men som fremdeles er her. Nå er han på rømmen med en av ofrene fra Utøya.Et Etter hvert som novellen skrider frem blir det klart at kjæresten hans ble steinet til døde i hjemlandet.

Et hvitt klede er surret tett rundt kroppen hennes, slik at nesen, munnen og haken avtegner seg gjennom stoffet. Fardous er gravd ned i et hull i bakken, hardpakket jord dekker henne opp til midjen. Hun er ung og sterk,kjent av alle i landsbygden som en pliktoppfyllende og handlekraftig jente.

Den første steinen bommer. Den andre steinen treffer bakken, gjør en sprett og sneier skulderbladet hennes. Den tredje steinen treffer hodet, litt på siden. Fardous lager ingen lyd.

S.31

Flere av novellene handler om kvinner i sin beste alder som bare venter på å dø, den ene tar opp igjen kontakten med elskeren sin i Las Vegas mens den andre reiser hjem til Senja slik som hun i

Døden er en avsporing som handler om en navnløs kvinne som tar med seg mannen og et vennepar av dem opp til Senja. Magnus , mannen hennes sier alltid til henne at døden er en avsporing, og hun selv vil ikke forholde seg til døden med det samme men til slutt forsoner hun seg med den.

Dette var en av de novellene jeg likte aller best i samlingen sammen med Stein og skygge. Andre noveller handlet om vold, om personer i offentligheten og journalister i krig, sorg,sinne, blant annet.

Jeg ble positivt overrasket over denne samlingen selv om kanskje ikke alle novellene falt like godt i smak hos meg, og det skal ikke forundre meg om jeg plukker opp en ny bok ført i pennen av Ari behn ved en senere anledning også.  Han har et godt språk og jeg følte jeg kom tett på mange av de ulike karakterene underveis.


Forlag: Kolon
Tittel: Tiger i hagen
Forfatter: Ari behn
Format: Ebok
Sideantall: 66
Utgitt: 2015
Kilde: Lånt på ebokbib

Forfatter

20151022_202916

Ari Behn er født i 1972 i Århus, han vokste opp i England og i Nord-Norge. Er bosatt i Bærum. Han debuterte som forfatter i 1999 med boken Trist som faen og siden har det kommet fem bøker, novellesamlinger og romaner.

HILSEN BEATHE

12 kommentarer om “Kort om : Tiger i hagen av Ari Behn

 1. Jeg har også tenkt å lese denne boken, så jeg skummet fort igjennom, måtte se om du likte den 🙂 Og det gjorde du, så nå gleder jeg meg til å lese den!

  Liker

 2. Så gøy at du kjørte på og leste disse novellene. Det var fascinerende å se Ari Behn lese selv, så det blir nok med hans stemme (og mimikk) jeg kommer til å lese. Ebokbib er genial, må sette meg i kø, når jeg bare får grebbet til meg iPad`en 🙂 Håper vi ses i Åsane på torsdag!?

  Liker

 3. Jeg leste denne i et jafs forrige uke, og likte tittelnovella best. Jeg er ikke noen stor fan av Behns litteratur, og pleier faktisk å like best bøkene hans som får slakt i media. Det som får sekser, liker jeg ikke noe særlig. Denne var jeg heller ikke overvettes begeistret for. Som sagt, likte jeg best tittelnovella – men jeg likte den til gjengjeld svært godt. Novelle nummer to (husker ikke navnet, men søsteren som forsvant) kom på en god annenplass. De andre synes jeg ikke noe særlig om. Nå har jeg begynt på «Trist som faen», og den liker jeg mye bedre (merkelig nok, siden den ble hyllet i media). Har ikke fått makket meg til å skrive om boka enda. Kanskje i morgen..?

  Liker

  1. Samlingen er fort lest og morsomt at du likte tittelnovellen best, det er artig å se hvordan vi leser den samme boken så forskjellig. Det var vel fire noveller der som jeg likte godt, de andre var så som så, men den som du nevner » I god behold» er blant de jeg likte godt. Leste nettopp en omtale av «Trist som faen» og den ble jeg nysgjerrig på. Ser frem til omtalen din av denne og hva du syntes om den du holder på med nå!

   Liker

 4. Jeg har akkurat lagt inn omtale om en tidligere bok av Ari Behn. Og har begynt å leseTiger i hagen. Det ligger mye alvor i bunnen på det meste han skriver. Liker å lese slike korte fortellinger som en må grunne litt over etterpå.

  Liker

 5. Denne står jeg fortsatt i kø på ebokbib for. Har lest de to andre novellesamlingene hans tidligere, samt Vivian Seving, så jeg er bittelitt spent på denne også. Håper den er bedre enn de forrige, selv om de var helt greie..

  Liker

  1. Fikk den nye oppdateringen på ebokbib og det var kjekt at de var begynt å låne ut lydbøker også, da skal jeg prøve meg litt mer på det. Men de hadde få titler nå men går ut fra at det kommer seg etter hvert. Jeg skal sjekke ut flere av bøkene hans etter hvert for jeg ble i grunnen litt positiv overrasket. Noen av novellene var sterke syntes jeg, mens enkelte ble jeg ikke veldig begeistret for. Blir spennende å se hva du syntes når den blir ledig og du får lest den.

   Liker

 6. Jeg leste Trist som faen for mange år siden og syntes den boka var fryktelig sær. Noen av novellesamlingene var på bare noen linjer, husker jeg 🙂

  Liker

Kommentarer er stengt.