Kort om: Naturhistorie av Marte Huke

naturhistorie
Dette var en helt ukjent forfatter for meg like til denne boken dumpet overraskende ned i postkassen min for en tid tilbake.
Må innrømme at boken ble lagt til sides med det samme  uten at jeg leste noe om den og derfor er det kjekt når andre bokbloggere trekker den frem som fin lesing.

Forfatteren har fra før av flere diktsamlinger bak seg og dette er hennes første roman.

Naturhistorie er fortellingen om en jente på 19 år som har fått seg sommerjobb på en Camp hvor hun skal selge suvenirer,postkort, spekepølse, kniver og andre ting.

Hun bor i den samme varebilen som hun selger varene fra, og på fritiden leser hun en del, Cora Sandel, Jon Fosse, og Tor Ulven blir nevnt.
Hun har også en grønn notatbok hun bærer med seg for hun har lyst til å skrive litt selv også, men fordi de første ordene er veldig viktige å få «riktig» kommer hun liksom aldri i gang. I mellomtiden skriver hun på små poser som hun samler på.

Denne sommeren treffer hun veldig mange  nye mennesker,ofte av det noe spesielle slaget.
Blant annet den unge gutten  Even som legger steiner i spesielle mønster langs veiene. Av de andre som jobber rundt henne får hun best kontakt med den litt eldre karen PJ, det er han som sliper steiner og får frem deres rette farge og form.

Til høsten skal hun reise til Bergen for å studere, noe hun ser veldig frem til. Det er stadig nye situasjoner og nye mennesker å skulle forholde seg til.


Kanskje er det ikke meningen at man skal forstå alle man møter. Kanskje skal man heller ikke prøve så hardt. Noen ganger kan det være nok å ha en samtale som ikke krever at man går i dybden. Slik er det mellom Klaus og meg. Det oppstår stadig misforståelser. Han gir korte beskjeder, uten rom for diskusjon. Så ler han når jeg spør om ting jeg lurer på. Latteren kommer i små korte rop. Gullkjedet i halsen rører så vidt på seg. Jeg tenker: Jeg er her nå. Men siden skal jeg ikke være her. Det er bare å holde ut, være rolig, ikke bry seg.

S. 27


Dette var en stillferdig og fin liten roman som jeg er glad jeg har fått med meg. Forfatteren har et vakkert og meget poetisk språk som gjorde denne romanen til en fryd å lese. Det er kanskje ikke en rivende utvikling her, det er konsentrert om hovedpersonen og de erfaringene hun gjør seg i disse ukene hun er på sommerjobb. Likevel er det er godt driv der og boken er lest på noen få timer. Et flott portrett av en ung kvinne på terskelen til sitt nye liv som voksen.
Anbefales!

Anita har også skrevet om boken her.


Forlag: Tiden
Tittel: Naturhistorie
Forfatter: Marte Huke
Format: Innbundet
Sideantall:
Utgitt: 2015
Kilde: Leseeksemplar

Forfatter

marte huke

Marte Huke er født i 1974 og er en norsk forfatter. Hun har blant annet studert Tysk og litteraturvitenskap ved universitetet i Bergen. Hun debuterte som forfatter i 2002 med diktsamlingen Delta . Hun har siden gitt ut tre diktsamlinger, Naturhistorie er hennes første roman.

HILSEN BEATHE

8 kommentarer om “Kort om: Naturhistorie av Marte Huke

 1. Så fin omtale du har skrevet! Kjenner at jeg vegrer meg når det kommer frem at romanen er stillferdig og ikke fullt så handlingsmettet som jeg liker det. Har holdt på med Murakamien jeg fikk av deg i dag, absolutt et bedre bekjentskap enn Saue- og dans bøkene 🙂

  Liker

 2. Flott omtale Beathe, og godt at du likte den. Det er vel en del handling her, så jeg tror at Tine kan like den , selv om den ikke er så høyrøstet.. Takk for link.:)

  Liker

 3. Tine : Tusen takk 🙂 Det er en rolig roman men det skjer jo noe selv om den ikke er actionfylt, boken er på få sider og det går rimelig fort å lese den 🙂 Er spent på Murakami boken og ser frem til å ta fatt på den 🙂

  Liker

 4. Anita 🙂 Takk for det 🙂 Mulig jeg formulerte meg litt feil i omtalen, det skjer jo ting i boken helt klart men som du sier så er den stillferdig. Skulle bare mangle at jeg ikke skulle linke 🙂

  Liker

Kommentarer er stengt.