Bokanmeldelse: Du er menneske nå av Eirin Gundersen

Du-er-menneske-naa-E-bok_productimage
Forlag: Gyldendal
Tittel: Du er menneske nå
Forfatter: Eirin Gundesen
Format: Innbundet
Sideantall:62
Utgitt:2015
Kilde:Leseeksemplar

 

 

 

 

 
 

Forfatter

eirin gundersen
Eirin Gundersen er født i 1990 i Drammen. Hun har gått på forfatterstudiet ved Høgskolen i Bø og ved Universitetet i Tromsø.
Diktsamlingen Du er menneske nå er hennes debutbok.

 

 

 

Hadde ikke hørt om forfatteren før jeg ved en tilfeldighet hørt om henne og boken hennes på facebook, og da måtte jeg sjekke ut hva det var for noe. Ble selvfølgelig enda mer nysgjerrig når Ellikken snakket så varmt om boken, og selv om jeg kanskje ikke ble like mye berørt av boken som henne så var dette en veldig fin debut og en nydelig diktsamling.

Du er menneske nå er delt inn i tre deler hvor vi i første del for ta del i jeg-personens sorgprosess like etter farens død, i andre del, som er den korteste delen, reflekterer hun veldig over ulike ting omkring i verden og blant annet en dame i Sibir, i den tredje og siste delen er sorgen over tapet av faren i ferd med å gå over til savn. Man kan merke at det går bedre med henne og spørsmål som  blant annet hva vi er og hva som gjør oss til de vi er dukker opp…..

Jeg har lest gjennom denne diktsamlingen flere ganger og kommer til å plukke den opp igjen senere også. Det var vanskelig å plukke ut bare et utdrag av denne samlingen derfor vil jeg gi dere et lite utdrag fra hver del.


 

langsomt og plutselig la døden seg over møblene, over klærne, over maten i kjøleskapet, familiefotografiene i hylla, utsikten fra kjøkkenvinduet.den dekket veggene med kjedsomhet som ikke er kjedsomhet, men stillhet, og nå er stillheten  festet i kroppene våre.

S.9

om kveldene treffer jeg deg. håpet i stemmen din. du forteller at det stadig oppdages nye dyrearter, at folketallet øker, at bekken renner under snøen.
for eksempel hos henne, den sibriske kvinnen, også der må det finnes noe. en forbindelse,
en svak dur som ikke kommer nærmere.

S.33-34

Om det kunne finnes en bevart hukommelse, plantet i jorda, risset inn i mantelen en natur som erindrer historien: folkevandringer, fødsler, forlis, liv så stillferdige at de knapt var liv.

hele tiden: gradvise forskyvninger, seismiske bølger, ørsmå smell mellom et øyeblikk og et annet.

i lyset ser jeg trådene, minnene som binder deg sammen
du er så mange mennesker jeg aldri har møtt.

S.57


Dette var en velskrevet og nydelig diktsamling, forfatteren har et godt språk og hun faller ikke for fristelsen til å bruke store ord, og dermed blir det hele gjenkjennelig og tildels nært. Jeg-personen fremstår som troverdig og jeg tenker at dette kan være hvem som helst, både du og jeg kan ha sittet med de samme tankene som denne karakteren gjorde. Det går en slags rød tråd gjennom diktene som av og til er bare på en linje eller to mens andre ganger et helt avsnitt.

Dette blir en meget interessant og spennende forfatter å følge med på videre, og jeg håper at hun har mye mer på hjertet. Jeg skal ikke skryte på meg at jeg er superflink til å lese dikt og dermed er det slett ikke alltid jeg forstår meningen bak dem heller, men det gjorde jeg heldigvis her, og selv om ikke tårene rant i strie strømmer så ble jeg ikke helt uberørt heller.
Anbefales!

 

 

HILSEN BEATHE

8 kommentarer om “Bokanmeldelse: Du er menneske nå av Eirin Gundersen

 1. Så fine utdrag du har tatt med! Særlig det siste gir meg gåsehud. – Og det er som du sier, vanskelig å bare velge ut noen. Uansett hvilken side man blar til er det en formulering du blir glad i.

  Og det er nok dette enkle, hverdagslige jeg falt pladask for. Denne nysgjerrigheten, undringen, det universelle i at ingen av oss vet eller forstår. Hun gjør seg ikke større eller klokere enn hun er, og DET syns jeg er befriende flott og unikt ved diktsamlingen.

  Håper mange plukker opp Du er menneske nå. Soleklar nominering fra meg i alle fall.

  – Fint innlegg, Beathe 🙂

  Liker

  1. Takk,takk! Ja, dette var en god diktsamling uten tvil, om det blir nominering fra min side vet jeg rett og slett ikke ennå, men ingen umulighet.
   Men jeg håper som deg at mange får denne med seg – for det fortjener den!

   Liker

 2. Jeg blir nysgjerrig på alle bøker hvor jeg lukter nominering fra andre, så denne her må jeg se å få tak i. Mine diktlesingsevner er ikke store, men jeg gir ikke opp, så kanskje jeg får en forløsning med denne? Takk for supert tips Beathe (og Ellikken)

  Liker

  1. Ja, av og til kan man være lett å lede, men dette er en fin diktsamling som jeg tror du vil like, Tine 🙂 Jeg har heller ikke de store diktevnene men av og til dukker det opp samlinger man forstår det meste av og som man blir grepet av, og da er det bare å fortsette å lese denne type bøker tenker jeg, selv om jeg bommer litt innimellom…

   Liker

Kommentarer er stengt.