Hjerteriss av Bente Sandtorv

Tittel: Hjerteriss-Forfatter:Bente Sandtorv-Illustratør:Bente Sandtorv-Format:Innbundet-Sideantall: ca 120-Utgitt: 2024-Kilde: Reklame / leseeksemplar tilsendt fra forfatter/ Utenfor allfarvei forlag



KJEMPEFIN GAVEBOK!

Jeg kom over denne boken inne hos Anita for noen uker siden og det var noe med tittelen og forsiden som appellerte til meg. Det gikk ikke lang tid før jeg holdt mitt eget eksemplar i hendene og nå er boken lest. Jeg kan røpe at den er like fin på innsiden som på utsiden, og det som slo meg mens jeg leste var at dette måtte være en perfekt gavebok.
Forfatteren har også illustrert boken og jeg syntes de utdypet diktene på en veldig fin måte, innimellom syntes jeg tegningene fremstår sterkere enn selve diktene også. Noe jeg tenker er helt greit. De utfylte hverandre fint.

å høre det som ikke blir sagt

stillheten er menneskers
rastløse skrifterom
ikke så lett å finne
når all støyen
er på innsiden

Teksten og illustrasjonen over er det første diktet i samlingen som består av 60 illustrerte dikt. De to siste linjene er nesten likt noe som står i Marit Eikemo sin nyeste bok, noe som faren hennes sa, noe med støy eller uro på innsiden. Nå husker jeg ikke ordrett,men grunnen til at jeg nevner det er at jeg ofte opplever såkalt «frequency illusion» for tiden, og blir like fascinert hver gang. Her om dagen begynte jeg å se tv-serien «Numbers» på nytt etter mange år, og like etterpå går jeg innom Youtube for å se en bokvideo, og en av de første bøkene han presenterte der var «Mapmatics-How to navigate the world through numbers» by Paulina Rowinska. Nuvel,nå var det ikke det jeg skulle snakke om i dette innlegget med likevel et ganske så fascinerende fenomen det der.

Jeg vil dele et par av diktene med dere slik at dere får litt «feelingen» med både tekst og illustrasjon, og det var en del å ta av så jeg har tatt med et tilfeldig utvalg.



oberservasjon

jeg var spørsmålet i alle rom
skyggen i hver eneste krok
jeg var kun levende mellom andres blikk
gjenkjent
men aldri fanget

Mange av diktene handler om det å ikke bli sett men så inderlig ønsker det. Noen vegrer seg for å møte verden utenfor, og heller observerer innenfra, og innenfra tenker jeg kan bety innenfra dem selv eller at de boktaveldig talt ser verden fra innsiden av huset. Det handler også om ensomhet og sorg, og det neste diktet og særlig illustrasjonen viser lengselen og sorgen veldig godt.



fraværende

i speilet ser jeg deg fremdeles
sorgen vil aldri forsvinne helt
den veves inn i nye tanker
og livet glir stille forbi
jeg bare lengter etter de nye dagene
de som skal bli annerledes

Jeg tenker at denne illustrasjonen kan tolkes på flere måter. Først tenkte jeg at dette var en familie hvor to av dem ikke orket å se på den tomme stolen etter et kjært familiemedlem(?),mens den tredje som sitter nærmest ser lengtende bort på stolen. Deretter tenkte jeg at det kunne illustrere èn persons sorgprossess hvor hun etter hvert orker å nærme seg den tomme stolen og til slutt orke å se i den retningen hvor hen pleide å sitte.

Dette er en samling lett tilgjengelige dikt som passer utmerket for en som kanskje ikke leser så veldig mye dikt til vanlig. Ikke alle diktene berørte meg like mye, og det er helt greit og å forvente når det var 60 dikt i samlingen.

Jeg leser alltid gjennom diktene flere ganger før jeg eventuelt skriver om dem i etterkant for her som så ofte før, er det noen av diktene som kommer tydligere frem jo flere ganger man leser dem, og dikt som ikke gjør seg særlig bemerket ved første gangs gjennomlesing trer mer frem om man leser dem flere ganger. Selv om dette er lett tilgjengelige dikt så er det en god og gjennomført utførelse av både dikt og tilhørende illustrasjoner, hvor hjertet står sentralt gjennom dem alle sammen.

Det er mye ensomhet å spore her, mange lengsler etter å tilhøre noe eller noen. Mye sorg og utenforskap. Men det finnes også et håp om at noe skal endre seg underveis og til det bedre.

Personlig liker jeg kanskje aller best dikt hvor jeg må jobbe noe mer enn det jeg følte jeg måtte her, samtidig er det et stort pluss i margen for god gjennomførelse og innimellom er enkle men slagferdige dikt og illustrasjoner akkurat det som er riktig. Ikke alltid det er behov for mer enn det. Diktene og illustrasjonene utfylte hverandre veldig fint her, og noen ganger fremstod det ene sterkere enn det andre og omvendt,noe jeg tenker er fint. Og siden dette er en samling lett tilgjengelige dikt med fine illustrasjoner til så blir det en utmerket gavebok og kanskje perfekt som en introduksjon til diktenes verden?



DIKTSAMLINGEN ANBEFALES-PERFEKT SOM GAVEBOK!



Forfatter

Bente Sandtorv er født i 1970 og er en norsk kunstner og forfatter. Hun jobber til daglig i skole og SFO som barne- og ungdomsarbeider med ansvar for kreative og kulturelle aktiviterer. Hun har i tillegg en del utstillinger ved en rekke gallerier rundt om i hele Norge. Diktboken Hjerteriss (2024) er forfatterens debutbok.



HILSEN BEATHE

3 kommentarer om “Hjerteriss av Bente Sandtorv

  1. Hei Beathe! Har lenge hatt trøbbel med innloggingen her, men nå fikk jeg logget ut og inn på nytt etter om og men. Så det er derfor jeg ikke har kommentert på en stund. Har fulgt med og lest, det skal du vite:)

    Denne fine boka har jeg lest, og den ligger i bloggekø her. Skummet bare fort gjennom, men fikk med meg at også du likte den. Spesielt tegningene likte jeg godt. Men kombinasjon tekst og tegninger fungerte også veldig bra. Ønsker deg en fin helg:)

    Liker

    1. Hei,Anita! Jeg syntes at du «forsvant» litt så fint å få en forklaring på hva som hadde skjedd. Og tusen takk for at du tok deg bryet med å finne ut av det. Når det er sagt så er det ingen plikt om å legge igjen en kommentar selv om det selvfølgelig alltid er kjekt når noen gjør det, men det var litt ulikt deg og derfor har jeg så smått begynt å reagere litt. Fint å se at det er oppe og går igjen, ikke bare bare med disse «tekniske» tingene.

      Boken var fin ja, og ofte kanske tegninger mer enn ord.

      Ønsker deg en fin søndag 🙂

      Liker

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..