Der tro tidligere kunne flytte fjell, kan hashtags i dag flytte verdensdeler.
I Nørd møter vi Marie, en klønete jente som ikke helt vet hvordan hun skal være kul, hun får det liksom ikke helt til og alt blir bare feil de få gangene hun har prøvd. Hun er vant med at folk ler av henne.
Hun er bestevenn med Espen og har vært det siden de var fem år gamle. De har gått i barnehage sammen og gikk i klasse med hverandre gjennom hele barneskolen. Han er en type som kan farge håret helt lilla, grønt eller hva som helst og går i fargerrike klær. En skikkelig kul type egentlig, og så spiller han fotball. Marie har ikke noen venner utenom Espen, og de henger alltid sammen i friminuttene.
Marie og resten av klassen får et prosjekt de skal jobbe med i fem uker. Alle er nødt til å lage seg en youtube-kanal og lage videoer der. De skal lære seg å beherske sosiale medier og kanaler som Youtube.
At de fikk denne oppgaven var nærmest det verste som kunne skje Marie, hun hadde tidligere prøvd og funnet ut at dette overhodet ikke var noe for henne.
Heddy, den mest populære jenten på hele skolen som allerede har en youtube-kanal og en hel drøss med følgere, nærmest flirer av oppgaven fordi hun mener det blir urettferdig for resten av klassen siden hun allerede er så populær. Og det er fjernt for henne at noen skal komme til å slå henne ned fra tronen. Heddy og Marie har gått på skole sammen helt siden barneskolen men hun tviler på at Heddy vet hvem hun er, hun ser på en måte opp til henne og skulle ønske at hun var like pen som det Heddy er.
Marie får hjelp av Espen og de lager videoer der hun fremstår som hun er, klønete og litt som en nørd- det er jo det hun er. Det viser seg at disse videoene slår skikkelig an og Marie blir veldig populær og plutselig vil Heddy og venninnen hennes Julia være med henne og samarbeide med henne. De ble «bestevenner» over natten og for Marie som ikke var vant med dette ble det hele overveldene men også veldig kjekt så hun lar seg rive med….Og når man først er blitt vant med mange følgere og «likes» er det da mulig å gå tilbake?
Espen blir noe mer fraværende og Marie er stygt redd for at det hun frykter aller mest skal bli virkelighet- at han skal forelske seg i noen andre enn henne…Jepp, selvfølgelig går hun hen og forelsker seg i sin aller beste venn…
Espen har vært døra mi siden vi var fem år. Er det en dør som er min dør, så er det han. Jeg kjenner alle hakk i den døra. Vet når den må lirkes opp og når den nettopp har blitt smelt igjen. Jeg vet at han ikke liker ketchup, men elsker sennep, at han ønsker seg en ny pysjamas hver eneste jul og at han angrer på at han slutta på dansing.
Boken er kort og lettlest slik at det ikke tar lange stunden å lese den. Det er ikke en bok som kommer til å sitte lenge i, men likevel koste jeg meg med boken så lenge den varte og ved en anledning kom tårene trillende. Dette er først og fremst en bok om vår sosiale hverdag og om hvor langt vi faktisk er villig til å gå for å oppnå popularitet på internett. Hvor mye og hvem vi er villig til å ofre i vår kamp for flere «Likes» og ♥ i kommentarfeltene…og boken viser oss vel også hvor fort ting kan gå over stokk og stein…
Jeg likte Marie umiddelbart, det var som om hun kom innunder huden min med det samme og jeg likte veldig godt det vennskapet hun hadde med Espen. Heddy var den jeg likte minst av dem, og hun var akkurat som jeg forventet at hun skulle være. Her har forfatteren skapt noen troverdige karakter som man kan finne på en hvilken som helst skole hvor det befinner seg ungdommer.
Boken er for det aller meste ganske så forutsigbar selv om forfatteren klarte å lure meg litt underveis. Personlig syntes jeg at han læreren som gav disse ungdommene denne oppgaven fulgte lite med i timen og fikk ikke med seg det som skjedde online- noe jeg syntes han burde med tanke på at selve prosjektet skjedde på sosiale medier.
Internett og sosiale medier er kommet for å bli enten man liker det eller ikke. Ungdom som voksne kan vel også kjenne litt på at man ofte bruker vel mye tid på dette.. Og når man ser hvor lett en selv kan bli «hektet» på «likes» og oppmerksomhet, hvordan er det ikke da for ungdommen vår? Det er lett å trakke feil og som overskriften sier så har vi gjennom internett fått verden inn i stuene for ikke å snakke om inn i mobilene våre, og alt spres i en forrykende fart og det er viktig å vite hvordan man skal håndtere det.
Forlag:Aschehoug
Tittel:Nørd
Forfatter:Mina Lystad
Format:Ebok
Sideantall: 198
Utgitt:2018
Kilde:Leseeks på Kindle
Forfatter

Foto: Mina Lystad
Mina Lystad er manusforfatter og journalist. Hun debuterte som forfatter i 2015 med barneboken Alfred på lese høyt og i 2016 kom hennes andre barnebok Helmer og Mathilda. Nørd er forfatterens tredje bok og hennes første ungdomsroman.
HILSEN BEATHE
Flott omtale Beathe, kjekt å lese om denne boken. Jeg er nok mer opptatt av bøker som treffer de litt yngre for tiden, og jeg må innrømme at meg og ungdom i den alderen ikke alltid er en match.
LikerLiker
Takk for det,Tine! 🙂 Denne lastet jeg ned fordi jeg ikke har hodet helt med meg i dag og da passet det med noe som var lettlest. Pleier ikke ungdomsbøker å slå an hos deg? Ikke det, akkurat denne passet nok også aller best for de som er i aldersgruppen den er ment for.
LikerLiker
Jeg har ikke lest hele innlegget, bare skummet litt- som Tine føler jeg ikke at meg og ungdom(-sbøker) er helt innertier… Bøker som kan være helt supre for målgruppa den er skrevet for, blir ofte litt for enkle og forutsigbare for voksne lesere, noe du også er inne på, og da synes jeg det blir vanskelig å mene noe om dem. Føler liksom ikke det blir rett å «dømme» ei bok som er skrevet for andre lesere.
LikerLiker
Ofte kan ungdomsbøker også slå an hos voksne men akkurat denne ble noe vanskelig å skrive om for dette er sikkert en skikkelig god leseopplevelse for de i målgruppen selv om den ble for forutsigbar for min del. Derfor har jeg heller ikke dømt boken for hardt(for jeg håpe)
LikerLiker
[…] Nørd av Mina Lystad -Barne-og ungdomsbok – norsk 2018- Leseeks/Kindle […]
LikerLiker