Mjuk som kordfløyel av Elin Eika Bringa

Tittel:Mjuk som kordfløyel-Forfatter:Elin Eika Bringa-Format:Innbundet-Sideantall:78 -Utgitt:2021-Forlag:Lyrikkforlaget-Kilde: Vunnet i en konkurranse på instagram i regi av forfatteren

HERLIG HVERDAGSPOESI

I Anitas diktsirkel for november skal vi lese en diktbok skrevet av en norsk debutant,eller av en forfatter som har maks to utgivelser bak seg. Valget mitt falt på Elin Eika Bringa som debuterte med diktsamlingen Mjuk som kordfløyel i fjor. Forfatteren er forøvrig ute med barneboken Andre boller i år. Jeg syntes Mjuk som kordfløyel er en fin tittel og i et lite forord forteller forfatteren litt om hvordan den tittelen ble til og det er en søt liten historie. Når Elin var fem år satt hun på fanget til mormoren som strøk henne på kinnet og sa: «Du er mjuk som fløyel» hvorpå forfatteren svarte med å stryke henne tilbake på kinnet og svare: «Du er mjuk som kordfløyel du, mommo». Herlig at hun sammenlignet mormorens hud med et noe humpete materiale og nettopp dette med at det innimellom kan være noe humpete i ulike former for nære relasjoner er noe av det disse diktene i denne samlingen handler om og som mange kjenner seg igjen i. Det være seg kjærester,ektefeller,egne barn eller foreldre-det er uansett ikke alltid at alt går på skinner,samtidig lyser det mye kjærlighet ut av disse diktene.

Vatn

La meg
vere bekken
som sildrar
i tankane dine

la meg
vere fossen
som brusar
i hjartet ditt

la meg
vere vatn

la meg
vere livsnødvendig

Diktet over plukket jeg ut fordi det er så mye kjærlighet der, enkelt og fint dikt. Slik mange av diktene i denne samlingen er.

Vesle du

Du veit det ikkje enno
så liten som du er

men ein dag
skal vi byte plass

då er det du
som leier meg
over stovegolvet

då er det du
som hjelp meg
varsamt på
med jakke og sko

då håper eg
at verda har latt deg behalde
ditt kjærlege blikk

Synes dette diktet var så fint og det er jo sånn det blir, en dag er det vi som trenger hjelp og barna som trår til litt og hjelper oss. It`s the circle of life.

Havet og klippa

Du skulle hatt
ei klippe til

ei som sto like stødig
som deg

som tolte alle stormane
og framleis var
rak og høgreist

i staden
vart du forlokka
av havet

og for sein til å oppdaga
at eg
var den bølgja som
knuste mot land

Jeg liker når dikt på et eller annet vis utfordrer meg og at jeg må jobbe litt for å få noe ut av dem. Men innimellom er det fint å lese enkle men likevel fine dikt. I denne samlingen er det mange fine dikt og noen er aldeles nydelige, og før jeg avslutter vil jeg gjerne lese et av mine favoritter i samlingen.

Flyte

Skal vi ikkje
berre la det flyte

sjå kor langt havet kan bere oss
utan at vi søkk

sjå om vi toler
stormane der ute

sjå om vi kjem i land
utan å bli brent av manetene
utan å bli falma av sola
utan å bli redde på djupet

sjå om vi framleis er oss
på den andre sida

skal vi ikkje
bere la det flyte

Dette er bare et lite utvalg av de fine diktene fra denne samlingen, noen er kanskje litt vemodige mens andre igjen fremstår nærmest som et slags ord for dagen eller livsmotto om du vil. Dette er nydelig hverdagspoesi og denne gangen var det bare å lene seg tilbake og nyte de fine diktene uten tanke på å skulle prøve å forstå så veldig mye. Enkelte ganger er det enkle ofte det aller beste og jeg håper at Eika Bringa har mer poesi på lager for dette var veldig bra. Det var mye å kjenne seg igjen i og som sagt så var det mye kjærlighet i disse diktene og selv om de er lett tilgjengelige syntes jeg at en god del av diktene hadde en viss dybde i seg likevel. Jeg anbefaler gjerne denne diktsamlingen videre og den passer utmerket for de som kanskje ikke leser så mye poesi til vanlig.Alle vil vere nokon / eg har nok med å vere meg sjølvForfatter

Elin Eika Bringa er født i 1987 og er en norsk forfatter. Hun har jobbet med relasjoner i PP-Tjenesten i en årrekke.
Hun debuterte som forfatter med diktsamlingen Mjuk som kordfløyel i 2021. Nå i år har hun kommet ut med barneboken Andre boller.HILSEN BEATHE

2 kommentarer om “Mjuk som kordfløyel av Elin Eika Bringa

 1. Flott bidrag Beathe:) Fint innlegg og fine dikt:)
  Ser hun har gitt ut på Lyrikkforlaget. Artig, for det har min novemberpoet May Hege Kaspersen også:) Jeg kjøpte boka hennes av henne da vi var i Villajoyosa, da var den rykende fersk. Vi var på samme reise.

  Liker

  1. Takk 🙂 Artig at vi hadde valgt ut en forfatter som har gitt ut på samme lille forlag, blir spennende å lese innlegget ditt når det foreligger. Og så kjekt at dere var på samme reise.

   Godt mulig jeg leser en diktsamling til, jeg har lest den nyeste diktsamlingen til Sarah Zahid men har lånt den igjen så jeg kommer sikkert til å skrive et innlegg på den også, litt lenger ut i november.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..