Skatten og tyven av Erik Eikehaug

Tittel:Skatten og tyven-Forfatter:Erik Eikehaug-Format:Innbundet-Sideantall:374-Utgitt:2022 Kilde:Leseeksemplar tilsendt fra forfatteren.

MORSOM OG LITT SÅR KOMEDIE

For fem år siden debuterte Erik Eikehaug med romanen James Franco spytter når han snakker, en roman jeg likte veldig godt og det var derfor med en viss spenning jeg satte i gang lesingen av den nye romanen som har fått tittelen Skatten og tyven. Jeg hadde ikke lest mange sidene før det ble klart for meg at dette kom til å bli en lesefest om det skulle holde helt inn for jeg fikk umiddelbart kontakt med både Vetle og Tord, og begynte straks å heie på begge to. Det er så herlig å treffe på karakterer du klikker med ved første øyekast. Så man kan trygt si at det ble en lesefest for dette var en helt herlig bok og det føltes nesten som å sitte og se på en romantisk komedie, og de av dere som kjenner meg vet at nettopp det er en av mine quilty pleasures.
Selv om det finnes (noen få) filmer i denne sjangeren hvor det tilfeldigvis er to menn som finner hverandre trengs det flere, så please, kan noen der ute bare filmatisere denne boken? Nå,liksom?

Nå lurer du kanskje på hva denne lesefesten handler om og det skal jeg naturligvis fortelle deg. Den handler om Vetle Hvesser, en forfatter på 39 år. Det vil si at han debuterte for ti år siden med en roman som ble slaktet av anmelderne og holder fremdeles på med bok nummer to. En roman med tittelen Vinduet og vaaren etter den døde, skeive poeten Åsmund Sveens roman med samme navn som i 1937 ble refusjert fordi det ble ment at en roman som skildrer livet til en gjeng homofile menn ikke kunne ha en lykkelig slutt. Dette vil Vetle gjøre noe med.
Når vi treffer Vetle første gang overværer han et arrangement på litteraturhuset til ære for lillebroren Farstein som nettopp har vunnet en pris for sin femte roman,Håpet. Begge brødrene lever litt i skyggen av sin mer berømte far Hjalmar Hvesser,forfatteren bak den populære barnebok-serien Skatten og tyven. En serie som er inspirert av brødrene. Men der hvor Vetle (Skatten) sliter så ser Farstein(tyven) ut til å ha stålkontroll på egen forfatterkarriere.

På vei hjem fra litteraturhuset faller Vetle og blir liggende på fortauet med et kne som har gått ut av ledd,noe som skjer ganske ofte. Mens han ligger der ringer eksjæresten Kyrre uten at han får seg til å be ham om hjelp. De var samboere i «homoblokka» på Enerhaugen frem til Kyrre traff naboen Einar og flyttet ned til ham.
Like etter kommer Tord gående med en trappestige og elghunden Hanne Krogh i bånd. Vetle møtte Tord for første gang tyve år tidligere i «Bjørnehiet», som kollektivet til eksen hans het, og Vetle ble stormende forelsket. Tord kjenner ham ikke igjen med det samme men hjelper ham med å få kneet i ledd igjen og tilbyr seg å følge ham hjem…
Tord ble værende hos Vetle en stund, til å begynne med gikk begge to og ventet på hver sin eks, og i mellomtiden slo de ihjel litt tid sammen,men underveis skulle dette endre seg…
I deler av disse sekvensene blir det skildret en god del hverdagsliv men også noe glitter og stas. Ja,takk,begge deler sier jeg.

For en herlig bok dette var! Jeg ble nærmest umiddelbart dratt inn i handlingen og ble fort glad i både Vetle og Tord,for noen herlige typer! De er kanskje noe stereotypisk fremstilt men pyttsann, jeg digger de jeg og jeg tenker at de er seg selv på godt og vondt. Boken er morsom men som alle gode komedier så finnes det et alvor og murrer i bunn for begge to har sitt å stri med.Tord har mer eller mindre satt livet sitt på vent for å kunne passe på lillebroren Gabriel som er narkoman og bodde på sofaen hos venner før han midlertidig flyttet inn til Vetle.

Vetle på sin side vet ikke helt hva han skal bli når han blir stor. Han har ingen egen inntekt,har aldri hatt en vanlig jobb, og får noen utbetalinger fra faren som han klarer seg på. Man kan trygt si at han ikke helt vet hva han skal gjøre med livet sitt og hvilken retning det skal ta. Når han er i et forhold er han ikke særlig flink til å sette grenser og blir gjerne overkjørt av de han er i lag med. Det er i hvert fall det han blir fortalt. Han er også den som setter på et smil selv om han er trist inni seg. Han har også en veldig lengsel inni seg etter å bli elsket for den han er.

Etter hvert som romanen skrider fremover blir det tegnet et tydelig bilde av en heller dysfunksjonell familie hvor faren var mer opptatt av å skrive bøker om sønnenes fiktive liv enn å faktisk være tilstede i deres virkelige liv. Moren forsvant når guttene var liten men sender noen sms innimellom med noen sitater fra ulike kjente personer. Sekvensene som viser den sårbare Vetle er veldig rørende og gir en fin kontrast til den tilsynelatende overfladiske handlingen ellers. Ser nå at flere anmeldere har reagert på at det er litt gjentakelser i boken,noe jeg ikke reagerte «negativt» på for at ting innimellom går litt på repeat gjenspeiler bare hvordan Vetle har det og viser spiralen han sitter fast i. Det er ikke alltid like lett å endre kurs selv om Tords tilstedeværelse synes å være en meget god start..

Eikehaug har et godt språk og han skriver med innsikt og kjærlighet. Han har skrevet frem noen fantastiske karakterer og da tenker jeg ikke bare på fineste Vetle og Tord,men også andre bikarakterer som Einar og Gabriel for å nevne noen. Han skriver så levende at jeg ikke hadde noen problemer med å se de ulike karakterene for meg og det er særlig Tord som står mitt hjerte nært uten at jeg har noen god forklaring på hvorfor. Mulig det har med omsorgen hans for Vetle å gjøre eller at han er den han er.
Eikehaug trekker frem Ahmad Majed Mutari som bare fjorten år gammel ble knivstukket av en gruppe voksne menn fordi de mente han så litt femin ut!(?) Han nevner London pub i Oslo og det ble spesielt å lese den sekvensen med tanke på det tragiske som skjedde der i forrige måned.
Her finnes referanser til filmer,tv-serier( Jeg digger Gilmore girls!) bøker og forfattere,nevnte jeg forresten at Vetle digger Helle Helle? -DET er musikk i mine ører som ihuga Helle-fan! ❤

Dette ble en kjærkommen leseopplevelse etter mitt møte med Unge Mungo (omtale kommer) som ble en noe røffere leseopplevelse selv om det selvsagt er øyeblikk i Eikehaugs roman som også er vonde å lese. Jeg er nesten litt misunnelig på de leserne som har denne godbiten av en roman tilgode og et råd til de må være å lese sakte selv om det er vanskelig, for jo saktere du leser jo lenger blir du værende i samme univers som Vetle og Tord, det vil du garantert for det er en god plass å være. Jeg ble like fort forelsket i Vetle og Tord som jeg ble i Charlie Spring og Nick Nelson i Heartstopper, det tok sånn ca 2 minutt! ❤

En vakker kjærlighetshistorie-en herlig romantisk komedie-ikke for søt!


Romanen anbefales på det varmeste!

Forfatter

Erik Eikehaug er født i 1982 og er en norsk forfatter. Han har en bachelor i nordisk litteratur fra Universitet i Oslo, en master i Creative Writing and Publishing fra Kingston University, London. Han debuterte som forfatter i 2017 med romanen James Franco spytter når han snakker. Skatten og tyven er forfatterens andre roman og kom ut nå i 2022.

HILSEN BEATHE