Tittel:SKEIV-den indre kampen-Forfatter:Tonje Frøystad Garvik-Format:Innbundet-Sideantall:224-Utgitt: 2022-Kilde: Leseeksemplar tilsendt fra Frisk Forlag
VELSKREVET OG KLOKT
Det er pridemonth nå i juni og for å markere det har jeg denne måneden hatt litt fokus på skeiv kjærlighet i form av tv-serier som Young Royals og Love,Victor som er en spinoff-serie basert på filmen Love,Simon som igjen er en filmatisering av boken Simon og Homo Sapiens-agendaen av Becky Albertalli og sist men slett ikke minst har jeg sett den første sesongen av Heartstopper som er en filmatisering av de to første bøkene i serien med samme navn av Alice Oseman. I tillegg har jeg sett på reaction-videoer av de samme seriene på Yt for ofte er det slik at de som legger ut disse har vært gjennom mye av de samme tingene som karakerene i de ulike seriene og deler litt av sin historie med oss som ser på. For meg er dette både interessant og lærerikt, og gjør at jeg reflekterer noe mer over det som skjer i de ulike seriene enn jeg kanskje ville gjort ellers. Det viser hvor utrolig viktig disse seriene er, ikke minst for ungdommene der ute som trenger noen å identifisere seg med men også for voksne som enda ikke har tatt steget. Den britiske serien Heartstopper inkluderer store deler av hele LGBTQ+ spekteret, noe som er uvanlig i tv-serier og filmer,og serien blir hyllet av engelske politikere. Blant andre av Luke Pollard MP i denne Twitter-videoen.
Nå skal ikke dette innlegget handle om prins Wilhelm,Victor eller svigermors drøm Nick Nelson for jeg har lest litt denne måneden også, jeg ser jo ikke bare på tv. Men seriene blir nevnt fordi det er så utrolig viktig at det lages filmer og serier om temaet slik at alle uansett hvem de måtte elske er representert også på skjermen.
Viktig er det også at det skrives bøker om emnet og en av de beste bøkene jeg har lest på lenge er nettopp Tonje Frøystad Garviks bok, SKEIV-den indre kampen,som jeg har lest i forbindelse med markeringen og at forfatteren selv skulle snakke om boken på Elise Dethloff konferansen jeg var på forrige uke. Det er ikke ofte jeg gir bøker full pott på terningen men denne gangen hadde jeg ikke noe valg for dette var en meget velskrevet og god bok, såpass god at jeg våger å si at den burde vært pensum på ungdomsskolen og /eller videregående. Det er så utrolig viktig at noen orker å skrive om sine opplevelser for om det kan hjelpe bare èn annen der ute som sitter med de samme tankene og følelsene som forfatteren gjorde så vil jeg tro det er verd det. Boken vitner om mye så kunnskap og klokskap fra forfatterens side at jeg tipper denne boken vil hjelpe mange der ute til å finne sin vei for å våge å være den de er. Når det er sagt er ikke dette en bok som kun er ment for dem som sitter og vurderer om de skal komme ut av skapet eller ei, dette er en bok for alle som ønsker å lære noe som kan bidra til å bli et bedre medmenneske, den gir grunnlag for både refleksjon og selvutvikling. Mange passasjer og sitater traff meg midt i hjertet og noe jeg skal ta med meg videre.
Jeg kom ikke lenger enn til forordet av Gro Hammerseng-Edin før den aller første tåren rant og bedre ble det ikke når jeg leste prologen som begynner slik..
Jeg føler at båsen min er for liten,at den er kvelende og trang,med tykke og tunge vegger jeg ikke klarer å bryte meg ut av. Vingene har ikke plass,og det er ikke nok luft til å fullt ut eksistere. Båsen skal være skapt for å romme meg,men oksygenet forsvinner sakte. Vingene risikerer å knekke om de folder seg ut.
Jeg lengter etter følelsen av å være fri,kjenne luften under vingene, men veggene setter grenser for hvordan jeg kan leve livet mitt. Eller er det jeg som gir båsen for mye makt?
Nydelig og poetisk skrevet,ikke sant? Samtidig er det noe vondt og sårt over det fordi det vitner om noen som ikke kan leve livet sitt fullt ut slik det er ment enten på grunn av skam eller frykt for hva andre måtte finne på å si. Tonje forteller at noe av det verste som kunne skje var at hun ble lesbisk, og forteller om hvordan samfunnet har lagt føringer for hvordan vi mennesker skal være og hvilke forventinger det er til oss. Gutten skal finne seg en jente når den tid kommer mens jenten skal finne seg en gutt. Men så er det jo slik at noen ganger faller gutten for en annen gutt,mens jenten faller pladask for en annen jente. Eller at noen av dem faller for både gutter og jenter, eller for personligheten deres.
Kjærligheten kommer i mange former og fasonger og slik må det være tenker jeg.
Tonje forteller videre om en episode i barnehagen når hun var fire år og hadde fått sin aller første jentekjæreste. Kjærester kysser jo så når hun andre skulle gå hjem om ettermiddagen kysset hun henne og dette falt ikke i god jord hos en barnehageansatt som rev de to fra hverandre og brukte ordet lesbisk nærmest som et skjellsord og hun fikk beskjed om at dette måtte hun ikke gjøre. Som barn fikk hun ofte høre at det var ekkelt å være lesbisk og det var noe hun ikke måtte bli. Slike uttalelser kan være med på å skape såkalt internalisert homofobi,når homofobe følelser på grunn av innprentede samfunnsholdninger,oppdragelse og lignende opptrer hos homofile selv. Dette er et vanlig fenomen før og under selvidentifikasjonsprosessen som ofte omtales som «å komme ut av skapet», og gir seg uttrykk i selvfornektelse og/eller -forakt,frykt for å bli identifisert som homofil eller for sanksjoner fra familie,kolleger og venner og/eller for å bli utsatt for mobbing og vold,skam-og skyldfølelse, og i enkelte tilfeller selvmord.
Dette er veldig alvorlig og selv om noe har blitt bedre med tiden så må det jobbes enda mer med å skape endrede holdninger i samfunnet og når vi vet at for noen er frykten for å bli avvist(om de står frem og forteller hvem de er) kan være større enn frykten for å dø er det all grunn til å rope varsko.
Et annet eksempel på Tonjes indre kamp er når hun var på date med samboeren Lene og det kom noen gutter bort til bordet deres og ville spandere drinker på dem. Hvorpå Lene bryter ut:»Ser dere ikke at vi er på date?» og Tonje holdt på å sette hele hamburgeren i halsen. Samtidig beundret hun Lene for å tørre å være så åpen om egen legning og som et annet eksempel viser så har Tonje heldigvis kommet langt siden den gang når det gjelder å akseptere hvem hun er.
Jeg har ingen planer om å komme innom alle temaene Tonje er innom i boken sin, da er jeg redd dette hadde blitt et utrolig langt innlegg men jeg har lyst til å sitere et sitat i boken som har med det å være bifil å gjøre og som jeg fikk litt dårlig samvittighet for siden jeg inntil for noen år siden hadde den innstillingen at de måtte se å bestemme seg, likte de kvinner eller likte de menn? Men jeg har lest meg opp siden den gang og er ikke av den oppfatning lenger for noen ganger kan man ikke velge for begge deler er like riktig.
Bifile er ifølge forskning.no den gruppen som rapporterer om høyest antall selvmordsforsøk og mest utfordrene psykisk helse. Det er nettopp fordi de har manglende tilhørighet til både den heterofile og den homofile gruppen og blir marginalisert av begge grupper. En fjerdedel av alle bifile menn aksepterer overhodet ikke seg selv. De bifile føler oftere at de blir dratt mellom heterofil og homofil uten å passe inn i noen av de to gruppene,men mindre de fornekter deler av seg selv eller lever i skjul med seksualiteten sin.
Som heterofil kvinne kan jeg ikke fullt ut forstå hvordan noe så naturlig og fint som å finne en å elske for noen kan være så vanskelig fordi de tilfeldigvis elsker en av det samme kjønnet. Hvorfor skal noen bry seg om du går til sengs med Arne eller Anne når dagen er slutt? Jeg håper og tror at dette blir mer normalisert i fremtiden og at vi kan pensjonere de berømte skapene som ikke burde være der i utgangpunktet.
En av mine guilty pleasures er å se romantiske filmer og før jul i fjor var det faktisk to filmer hvor det var to menn som fant hverandre og det var så befriende å se for da er noe i endring. Og det er på høy tid for vi skriver tross alt 2022.
Tonje har som nevnt over skrevet en utrolig god og ikke minst VIKTIG bok hvor hun forteller sin historie ispedd veldig mye kunnskap for økt forståelse og vi som lesere får et godt innblikk i positiv psykologi og ikke minst ulike verktøy å ta med seg videre. Og dette er kunnskap som har med livsmestring å gjøre og ikke bare til bruk for «å komme ut av skapet.» Boken er full av gode sitater som jeg har mest lyst til å printe ut og henge opp.
Jeg vil påstå at boken er viktig i kampen for frihet og likeverd mellom mennesker og Tonje skriver både klokt, nært og sårt om dette i boken sin. Det er en menneskerett å elske og kjærligheten er helt nydelig uansett hvilken form den måtte ha. Love is love.
Tusen takk til Tonje(om du skulle forville deg inn her) for at du har orket å skrive denne nydelige boken og dele historien din med oss og til deg som ikke har lest. Les og lær. Kampen for å rive ned alt av fordommer er ikke over selv om vi er godt i gang. På samme måte som folk ble hjulpet av serier som Skam,Heartstopper m.fl så er jeg overbevist om at denne boken kommer til å hjelpe folk der ute for så god er den faktisk. Kanskje den viktigste boken du kan lese i år.
Anbefales på det aller sterkeste!
Forfatter
Tonje Frøystad Garvik ble for alvor kjent da hun stod igjen som vinner av Farmen 2018. Siden har hun brukt stemmen sin til å kjempe for at alle skal kunne leve fritt som den man er. Ikke minst brenner hun for at skeive skal leve ut legningen sin uten å kjenne på skam. SKEIV-den indre kampen er forfatterens første bok. (Kilde: Frisk forlags nettside)
HILSEN BEATHE