EN LITEN SNIKTITT PÅ BOKHØSTEN 2020

Egentlig føles det veldig rart å skulle snakke om bokhøsten når det i lengre tid har vært godt over tjue grader og man har sittet ute til sent på kveld uten å måtte ty til koseteppe. Det var faktisk litt godt når regnet kom tilbake i går kveld.
Vel, man aner at en ny bokhøst er i emning når invitasjonene til å delta på forlagenes bokmøte begynner å tikke inn i innboksen, da er det bare å snu seg rundt og ta en titt på hvilke bøker vi kan vente oss den kommende høsten. I disse koronatider så ventes det et par «koronabøker» også og noen har allerede kommet. Linn Skåber har gitt ut 30 dager i april 2020 og ellers har Elin noen tips til koronabøker i sitt innlegg fra tidligere i vår.

Det er gledelig å se at flere forfattere jeg liker godt kommer med en ny bok denne høsten men det som nesten er enda mer gledelig er at forfatter Catherine Blaavinge Bjørnevog, du vet hun som skrev Um sakne springe blome for et par år siden muligens kommer med ny bok til neste år. Det er nesten som jeg ikke tør å håpe men krysser fingrene for at det er tilfelle.

Det kommer mange nye bøker denne høsten og jeg skal på ingen måte gå gjennom alle men jeg har plukket ut noen bøker jeg kunne tenke meg å lese eller ser ekstra frem til denne høsten. Well, here we go!

 

Jeg begynner like godt med Vidar Kvalshaugs bok om Ari Behn. Ari-Bohemen og bøkene handler om livet og bøkene, og om hvordan Ari Behn tok plass og iscenesatte seg selv som forfatter og underdog. Vidar Kvalshaug skriver levende om reisene og møtene med litterære forbilder og kunstnersjeler. Kvalshaug delte mange av Aris forbilder, og han skriver fram et vennskap og et skapende liv.
Denne blir et «must» for meg denne høsten. Like etter nyheten om hans bortgang lyttet jeg på to lydbøker han selv hadde spilt inn. Det ble en litt trist og vemodig lytteopplevelse men samtidig litt godt også.

Tidligere i vår lyttet jeg til flere bøker av islandske Bergssvein Birgisson på Storytel, bøker jeg syntes passet til lydbokformatet og det var kjekt at forfatteren selv leste. Tidligere i år kom han ut med boken Reisen til livsvannet og til høsten kommer det enda en bok ført i Birgissons penn og den har fått tittelen Mannen fra middelalderen og er en bok i samme stil som Den svarte vikingen om det skulle si deg noe.

Pesten kommer av Ole Georg Moseng skulle passe godt i disse koronatider. Den handler om Svartedauen og andre pestepidemier.
Svartedauden på 1300-tallet laget et tidsskille mellom verden slik den var, og en ny verden vi lever i nå. Men den er omspunnet av myter. I virkeligheten vet vi lite, for eksempel ikke hvor mange nordmenn som døde. Men vi vet at det var pest – en sykdom der 60-99 % av de syke dør.
Vi vet også at svartedauden ikke kom alene eller var den første pesten. Vest-Europa ble herjet av pest fra 500-tallet og fram til 1700-tallet. Nå opptrer pest i alle verdensdeler unntatt Oseania hvert eneste år.
Denne boka knuser myter og forteller pestens nådeløse historie ved å gå tett på menneskene som led, og de som løste pestens gåter. Fortellingen fikk plutselig ny aktualitet våren 2020. Da som nå, var svarene de samme som vi så under Corona-pandemien i 2020: isolasjon, avsperring og karantene
.

Så er det veldig gledelig at selveste Ruth Lillegraven kommer med ny bok, Dette er andre dagar er et langdikt i ti deler som blant annet tar for seg tiden mars- mai 2020 og tar opp spørsmål om tiden,kroppen, nasjonen og fellesskapet. I tillegg tar hun oss med noe lenger bak i tid og vi skal besøke en skog og forflytte oss til Alaska. Dette kan kanskje betegnes som en slags korona-poesi. Kjenner at jeg gleder meg ekstra til denne 🙂

For tre år siden kom romanen En moderne familie ut,en roman jeg likte veldig godt og nå er Helga Flatland tilbake med en ny roman, Et liv forbi og handler om legen Sigrid som flyttet fra den lille bygden hun vokste opp i og flyttet til Oslo hvor hun bor med mann og barn, hun har et anstrengt forhold til foreldrene sine og i oppveksten var hun litt i skyggen av sin syke far. Det virker som dette er en ny roman skrevet med skarpe observasjoner på samtiden. Jeg gleder meg! 🙂

 

Levi Henriksen har jeg skikkelig sansen for og kunne tenke meg å leser mer av ham og til høsten kommer han ut med en diktsamling eller skillingsviser som de skriver, boken har fått den fine tittelen Som skyene skygger snøen. Har ikke lest dikt av ham før så dette blir spennende og et «must» denne høsten.

Weeee!!! Jeg digget jo forfatterens debutbok Tante Ulrikkes vei og endelig er Zeshan Shakar klar med en ny roman som har fått navnet Gul bok. Det stod et sted at dette var en oppfølger til TUV men det får jeg ikke helt til å stemme, ikke når jeg leser hva boken handler om og hvilke personer som er med. Uansett er jeg klar for en ny historie fra Shakars penn så får det heller våge seg at jeg ikke får med meg hvordan det går med Mo og Jamal i denne omgang.
Hovedpersonen i Gul bok heter Mani og boken handler blant annet om klasse og tilhørighet. Det gledes 🙂

Det er også klart for tredje og siste del av trilogien om Claus og Lucas av Agate Kristof, Den tredje løgnen og etter å ha lest(lyttet) til både Tvillingenes dagbok og Beviset så ser jeg virkelig frem til å få med meg den avsluttende boken. Bøkene er et portrett av to små barns oppvekst under høyst vanskelige vilkår og viser hva som skjer når de omtrent oppdrar seg selv og gjennom disse bøkene følger vi dem gjennom livet, fra 2.verdenskrig og fremover. Anbefales sterkt!

Per Helge Genberg,forfatteren av bøkene Finna Kyrkjedøra i meg og Å bera nakne nyklar kommer i høst ut med den tredje boken om livet hans i Levanger, Og prosjekta skal bleikne.
De to foregående bøkene har vært ganske så såre og har handlet om barndom og utenforskap. Nå tar han steget inn i voksenverden. Dette blir også et «must» for meg denne høsten.

 

 

Karl Ove Knausgård har jeg ikke lest mye av men i fjor leste jeg en kort roman, Fuglene under himmelen,og det vekket lysten til å lese mer av ham og det har jeg absolutt planer om å gjøre. I høst kommer han med en ny roman som han skrev ferdig under lockdown i London tidligere i vår. Romanen har fått tittelen Morgenstjernen og handler om hva som skjer når de mørke kreftene i verden slippes fri.

And soon it will be Schreinertime!
Ja,det kommer en ny bok fra en av mine favoritter denne høsten, Jegere og sankere er en historie om sivilisasjonens kollaps, og de som skapte seg et liv på restene av den. Om Victor som sov den dagen verden gikk under og våkner opp til tomme gater og alt er endret. Ingenting koster noe lenger og det finnes ingen regler. Høres jo mildt sagt kaotisk ut og jeg kan bare si at jeg gleder meg! Definitivt et «must»!

På instagram «florerer» det med bilder av en sommergave fra Oktober forlag til landets bokhandlere, og slik fant jeg ut at både Frode Grytten og Hanne Ørstavik kommer med nye bøker denne høsten. Frode Grytten gir ut novellesamlingen Garasjeland og historiene tar oss med både til Bergen,Sotra og Las Wegas for å nevne noen av stedene. Den ene novellen skal skildre et møte mellom to personer denne spesielle våren vi hadde i år. Hanne Ørstavik sin roman Ti amo fant jeg ikke så mye info om men jeg ser på insta at noen har begynt å lese den allerede så jeg skal holde et lite øye der.

Maria Kjos Fonn, forfatteren bak bøker som Kinderwhore og Dette har jeg ikke fortalt til noen kommer også med ny bok i høst. Den heter Heroin Chic og kort fortalt handler den om å takle rusproblemer. Hovedpersonen er en person i rampelyset og fallet hennes blir derfor meget synlig for alle.
Gitt at jeg vet hvor god Fonn er til å formidle så tenker jeg at dette blir en sterk leseopplevelse.

Salman Rushdies roman Quichotte var på bookerlisten i fjor og til høsten kommer boken ut på norsk. Denne er jeg skikkelig nysgjerrig på.
Inspirert av Miguel Cervantes’ klassiker Don Quijote skaper den middelmådige spionthrillerforfatteren Sam DuChamp skikkelsen Quichotte, en høvisk, men lettere forvirret selger. Han er besatt av å se på tv, og blir håpløst forelsket i en tv-stjerne. Sammen med fantasivennen Sancho drar Quichotte ut på en pikaresk reise gjennom USA for å vise seg fortjent til tv-stjernens gunst. Galant og modig trosser de tragikomiske farer i en tid der «Alt -Kan-Skje». Samtidig har Sam, som er i en midtlivskrise, sine egne store utfordringer.

Jeg har ikke lest veldig mange bøker av Margaret Atwood ennå men jeg har heldigvis en del bøker liggende klar. Denne boken har vært utsatt flere ganger etter det jeg forstår men til høsten ser det ut til at forfatterens debutroman Den spiselige kvinnen endelig skal bli oversatt til norsk. Det skal bli kjekt å se hvor det hele begynte.
Det kommer enda en bok av henne på norsk til våren så det er bare å glede seg for alle Atwood fans der ute.

Olaug Nilssen tok alle med storm med romanen Tung tids tale for et par år siden og den nye boken Yt etter evne,få etter behov er en forlengelse av den samme tematikken som var å finne i den forrige boken, og et av spørsmålene boken tar opp er hvem tar ansvaret ingen egentlig klarer?

Roy Jacobsen kommer ut med den fjerde boken fra Barrøy og den har fått tittelen Bare en mor. Jeg leste den første boken i serien og deretter falt jeg av, uvisst av hvilken grunn for jeg likte den første boken veldig godt. Må lete litt i bokhyllene og se om jeg har flere bøker i serien for denne fikk jeg absolutt lyst til å lese.

Booker -og nobelprisvinner Olga Tokarczuk kommer ut med en ny bok på norsk denne høsten og det er novellesamlingen Bisarre fortellinger,samlingen består av ti noveller hvor en foregår på 1600-tallet mens en annen foregår i dagens Sveits.  Bisarre fortellinger viser spennet i forfatterskapet hennes: den formidable evnen til å sjonglere stilarter og kombinere det underlige og komiske med det dypt mørke i menneskesinnet. 
Det er også gledelig at Jakobsbøkene blir å finne i norsk språkdrakt i 2021.

Sandra Lillebø kommer med en roman denne høsten,den har fått tittelen Tingenes tilstand og handler om hvordan det er å leve tett på psykisk sykdom.

Sist men slett ikke minst så har jeg lyst til å ta med bok nummer to i årstidskvartetten til Maja Lunde og Lisa Aisato for til høsten kommer nemlig Solvokteren, og selv om dette regnes for å være en barnebok blir den et «must» for de vakre illustrasjonene til Aisato ville jeg ikke vært foruten.

Jeg har kun tatt med en liten del av det som kommer ut til høsten og selv har jeg flere bøker i kikkerten enn de jeg har tatt med her. Vil tro at ikke alle høstbøkene er lagt ut fra de ulike forlagene ennå så det kan enda komme mange flere godbiter utover sommeren og høsten. Jeg har som vanlig kun tatt med de bøkene jeg kunne tenke meg å lese og har med vilje ikke tatt med krimbøker.

HÅPER DERE FANT NOE AV INTERESSE OG FORTSATT GOD SOMMER!

SOMMERHILSEN FRA BEATHE

4 kommentarer om “EN LITEN SNIKTITT PÅ BOKHØSTEN 2020

  1. Så kjekt med en sniktitt 🙂 Av disse bøkene er det vel bare Atwood og Flatland jeg med sikkerhet skal lese, får lese litt omtaler av de andre før jeg bestemmer meg 🙂

    Liker

    1. Bare hyggelig! 🙂 Tipper du har lyst til å lese «Solvokteren» også for du leste vel «Snøsøsteren» gjorde du ikke? Jeg har bare tatt med en liten brøkdel av det som kommer så jeg er sikker på at du finner noe. Lesestoff går vi uansett ikke tom for.

      Liker

Kommentarer er stengt.