Oppsummering juni 2020

Det har vært en fin junimåned selv om det i perioder har vært altfor varmt. Jeg merker at jeg ikke klarer å sitte for lenge i solen lenger, max en halvtime før jeg må opp å bevege meg litt. Da har det blitt til at jeg har hatt lydbok på øret og heller gått meg en tur i håp om å finne litt skygge på veien. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle savne regnet men jeg nærmest hoppet i stolen når jeg så at det kom dråper ned fra himmelen her om kvelden. Vel, det har blitt lest litt denne måneden også og her er fasiten for juni.

BØKER LEST

 1. I skyggen av en morder av Maria Lang-oversatt krim-Storytel
 2. Liljekonvall er hvit som snø av Maria Lang-oversatt krim-Storytel
 3. Mord i ondskapens hus av Maria Lang-oversatt krim-Storytel
 4. Kløe av Frida Isberg-noveller-dansk-leseeks
 5. Dette er ikke et stille sted av Henning H. Bergsvåg -dikt-norsk2020-eBokBib
 6. Aurelia av Gabi Gleichman-roman- Storytel
 7. Skyggedanseren av Sara Omar-oversatt roman-leseeks
 8. Testamente av Nina Wähä-oversatt roman-leseeks
 9. Hyttebok frå helvete av Are Kalvø-humor-Storytel
 10. Lysningen av Robert Dugoni-oversatt krim-leseeks
 11. Døden tar eksamen av Maria Lang-oversatt krim-Storytel
 12. Men du ser ikke syk ut av Ragnhild Holmås-Biografisk litteratur-Lydbok fra Allbok
 13. Syv løgner av Elizabeth Kay-oversatt psykologisk thriller-leseeks
 14. Sommeren 58 av Annie Ernaux-Biografisk litteratur-Kjøpt
 15. Krokodillevokteren av Katrine Engberg-oversatt krim-Storytel

Tørre fakta

3 romaner / 7 krimbøker / 1 novellesamling / 1 humor / 2 Biografisk litteratur / 1 dikt
5 leseeks / 1 kjøpt / 9 Storytel-eBokbib-Allbok
6 Papirbøker / 8 lydbøker / 1 eBok

«Maria Lang-prosjektet» mitt går sin gang men etter et par av dem på rappen ble det noe kjedelig og jeg trillet den ene 3èren etter den andre så heretter skal jeg ta det over litt lengre tid for alt høres nesten litt likt ut.

Ellers har jeg vært heldig med utvelgelsen av bøker denne måneden, både «Sommeren 58», «Testamente» og «Skyggedanseren» innfridde. Den danske novellesamlingen «Kløe» likedan.

Jeg vil likevel trekke frem Ragnhild Holmås sin «Men du ser ikke syk ut» for fy faderen for en bok dette var. Med humor og snert tar hun oss med til sin hverdag som kronisk syk og det var bare litt vrangvilje fra min side som gjorde at hun ikke nådde opp til årets første sekser på terningen. Som kronisk syk selv (liker ikke å bruke ordet syk) så var det veldig mye å kjenne seg igjen i, både med hvordan folk ser på en som ikke er med å bidrar til samfunnet som «alle» andre, men også med hvordan hun har det i hverdagen når hodet vil så mye mer enn det kroppen kan klare å makte.
Denne anbefaler jeg til alle,enten du selv er kronisk syk eller ikke!

FRA BOK TIL FILM/ TV-SERIE

I likhet med flere andre denne våren falt jeg for fristelsen til å se serien om sykepleiersken Sarah Adams, A place call home og det gikk som det måtte gå- jeg binget nesten fire sesonger på litt over en uke for deretter å se èn episode fra man-tors. Anita oppsummerte serien veldig godt og jeg har tatt meg den frihet å gjengi deler av kommentaren hennes her:gode skuespillere. Spenning. Fine kostymer. Viser hvordan det var på tidlig femtitall i etterkrigstidens Australia. Kan lære noe om antisemittisme , klasser, kjønnsforskjeller, religionsmotsetninger, hvordan homofile ble behandlet og sett på , feks i psykiatrien.
Det er en underholdende serie med mye konflikt, intriger, men også vakre og morsomme scener og passasjer om kjærlighet og drømmer, om å følge sine egne drømmer.

Samt at jeg mener vi kan ha godt av å bli påminnet om at verden har gått fremover mtp likestilling, rettigheter, behandling innen psykiatrien , menneskesyn og holdninger til kvinner, andre kulturer, ( italienere ble her kalt degos, jøder for farlige , homofile for avvikere ) homofile, annerledes tenkende med mer.

Nå er jeg på sesong 5 av 6 og jeg syntes spenningen har dabbet noe av fordi konfliktnivået har gjort det samme og interessen min er ikke like sterk som det den var til å begynne med. Men jeg skal nok se den ferdig for å se hvordan det går med alle de ulike karakterene vi har blitt kjent med.

Ellers har jeg sett :
The bookclub
Virgin River(For 2.gang)

EN KORT HALVÅRSRAPPORT

Bøker lest: 108 bøker, noe som er ny rekord!
Bøker blogget om: 7 bloggomtaler- som forventet.
Norske anno 2020: Målet var å lese 12 nye norske i år men fasiten viser at jeg har lest 20 hittil i år så fokuset på endres noe i siste halvdel av 2020, selv om både Helga Flatland,Ruth Lillegraven, Zeshan Shakar og Per Schreiner for å nevne noen kommer med nye bøker i høst.

Det har vært et godt leseår og for aller første gang har jeg lyttet til nesten like mange lydbøker som jeg har lest papirbøker, og ganske så mange ebøker i forhold til det som er vanlig. Jeg tenker at dette viser at jeg har blitt noe flinkere til å låne bøker og at antall leseeks har gått ned en del. Det skal bli spennende å se om denne trenden fortsetter i månedene fremover.

Av de bøkene jeg har lest så langt i år er det særlig de tre bøkene til Annie Ernaux som stikker seg ut. Helt fantastiske bøker og jeg ser frem til å lese mer av henne. Her kunne jeg nevnt Vivian Gornick og Lucia Berlin i samme slengen sammen med Rachel Cusk. Sistnevnte leste jeg «Etterspill» av og likte den veldig godt. Jeg skal i gang med trilogien som jeg begynte på ifjor men ikke fikk lest ferdig. Alle disse kvinnelige forfatterne kan anbefales om du ikke har lest noe av dem.Når det gjelder bloggingen er ikke motivasjonen helt til stede selv om jeg har blogget mer enn på lenge den siste måneden. Det er i hvert fall veldig inspirerende å se at Rose-Marie har fått fart på tastaturet igjen så jeg håper at bloggegleden kommer tilbake her også i løpet av høsten.

Det er i det minste godt at lesegleden er til stede og jeg ser frem mot flere solrike dager med godt lesestoff.

HA EN RIKTIG GOD (LESE) SOMMER KJÆRE LESER!


HILSEN BEATHE


16 kommentarer om “Oppsummering juni 2020

 1. Hei Beathe, vil du lese mine to nyeste, Kvinnene jeg tenker på om natten og Brevene fra Maresi? Hilsen Gunhild

  Sendt fra min iPhone

  >> 30. jun. 2020 kl. 10:33 skrev Beathes bibliotek : > >

  Liker

 2. Eg har lest Hyttebok fra helvete tidlegare, men tar ikkje heilt humoren til Kalvø. Digger at han er nynorskmann og sånn, men er nok meir tur-frå-kafè-til-kafè-jente så hyttetur er noko som skjer ein gong i skotåret. Eg har og sett eit par sesonger av A Place to Call Home, men datt av då eg tok ein pause. Må nok ta det opp igjen og sjå videre.

  Om det er filmen med Jane Fonda og damene du har sett så syns eg den er hysterisk! Eg og mor såg den på kino, og eg syns det er så fantastisk at ein gjeng med godt voksne damer og menn får ein slik film i dagens Hollywood.

  God juli til deg!

  Liker

  1. Jeg var veldig usikker på om jeg skulle lese boken til Kalvø men jeg ble overrasket over lydboken som han leser selv. Jeg syntes det var skikkelig morsomt, jeg er heller ikke noe hyttemenneske i det hele tatt men jeg likte satiren og mange ting var gjengjennelig merkelig nok.
   Ja,se videre på A place call home. Og ja,det er filmen med Jane Fonda jeg tenker på. Helt enig med deg, fint at de satser på god gammel årgang,

   Liker

 3. Jaggu har du lest mye i juni også. Sparer nok tid på ikke å blogge så mye.
  Har lest en del av de Maria Lang-bøkene før, og sett noen av filmatiseringene, men det dabbet av før jeg fikk lest/sett alt.
  Ernaux er forlengst inne i radusen min, men bøkene mangler. Ikke at det gjør så mye, jeg har mer enn nok her, og lesetid og lyst er litt nede pga familiehendelser.

  Artig at du har sitert meg:)
  I kveld var episoden full av dramatikk. Skal tro hvem de fant i sjøen, er jo omtrent sikker på det, og hva funnet er.. Men det blir spennende å se om jeg får mine bange anelser bekreftet. Litt forutsigbart er det jo, men likevel henger jeg med..

  God juli til deg Beathe:)

  Liker

  1. Ja,jeg har også lest en del av de bøkene,de som ble oversatt til norsk i sin tid,samt sett en del av filmene. Cappelen Damm har et eller annet prosjekt hvor de kun gir ut i et format, lydbok og de bøkene jeg leser nå er en del av dette prosjektet.

   Jo,man sparer nok en del med å ikke blogge, men litt av grunnen er nok at jeg har hørt en god del lydbøker også og de skriver jeg ikke om for enten er jeg ute og går tur eller vasker huset-da orker jeg ikke bry meg om å skulle notere.

   Ernaux tror jeg du kommer til å like, men alt til sin tid. Har forstått at det er noe som ikke er så greit om dagene, og uten at jeg vet hva det er så ønsker jeg deg bedre dager snart. Tenker nå på deg om dagene.

   Du oppsummerte rimelig godt der da, så da var det nesten det beste å bare bruke dine ord. Jeg syntes vel at de første episodene i denne sesongen var noe roligere enn de fleste andre har vært og jeg savner jo James, men det begynner jo å ta seg opp igjen og det er nødvendigvis ikke slik at det er like mye intriger hele tiden i en serie heller. Veldig spennende slutt på denne og om det er henne jeg tror de har funnet…det blir interessant å se i morgen tidlig.

   Gode dager ønskes deg, Anita ❤

   Liker

   1. Takk for det Beathe.:) Ja, det har vært mye og det er trist, men desto viktigere å prøve å nyte livet innimellom, huske på det gode, ta vare på de gode minnene. Sorgen og gleden hånd i hånd på en måte. Merkelig tilstand. Men det skal være plass til det som er.
    Nå er jeg utrolig trøtt og må legge meg. Lese litt mer i Gråsonen av Jan-Erik Fjell, tenkt at jeg bruker så lang tid på en krim, som er så lett.. Men det har vært mye å ta igjen av andre ting nå etter at ting har roet seg.
    Håper James kommer tilbake, at han ikke er skrevet ut. Kanskje han trengte en pause for å spille inn ny sesong av Outlander;)
    Den boka du skrev så bra om, den om usynlig sykdom, den har jeg også notert meg at jeg vil lese.
    Å nei, man noterer ikke når man går og lytter på lydbok.
    God natt;)

    Likt av 1 person

    1. Helt klart, det er viktig å nyte livet litt innimellom selv midt i en sorgprosess. Også viktig å tenke over de gode minnene man sitter igjen med. Man må rett og slett ta tiden til hjelp.

     Boken til Ragnhild Holmås tror jeg du vil like,Anita 🙂

     Ja, haha….du skal de at det er derfor James ikke er der nå, han er med i Outlander altdå? hm…. kanskje jeg må begynne å se det igjen.

     Liker

     1. Ja, så fikk vi se litt til James i dag.:)
      Godt vi får sesong 6 neste uke.

      James spiller en lord som tar seg av sønnen til Jamie- og denne skotske lorden som jeg ikke husker hva heter, er en meget snill, pen, god mann som er forelsket i James, men som godtar å være hans venn når han ikke kan bli hans elsker.
      Sukk..

      Liker

      1. Ja,han kom som bestilt 🙂 Litt vemodig at vi begynner på siste sesong neste uke men ser jo frem til å se.
       Du frister så jeg må nok ta opp igjen tråden på den serien.

       Liker

 4. Så gøy at du har lest så masse, og at du har fått fart på lyttingen. Jeg har lest fire av dine denne måneden, og litt artig å se at du likte Lysningen myyye bedre enn meg, begynner å lure på om jeg hadde en dårlig dag.
  Jeg har nettopp lest Hendelsen av Annie Ernaux, og den gjorde inntrykk. Tror jeg må lese mer av henne. Lastet ned BookBites i går, og bestilte Årene der. Der fikk jeg sannelig tak i Skyggedanseren også, nå skal det bli slutt på å dra masse bøker med seg til og fra biblioteket 🙂 Veldig kjekt å høre at du slapper av med å ikke blogge, og at det kanskje kribler litt i bloggeblodet om dagen ❤
  Riktig god sommer Beathe!

  Liker

  1. Ja,lyttingen har fått fart på seg etter som jeg er en del ute og utforsker nærområdet om dagene, kanskje på tide etter å ha bodd her i 27 år. Jeg liker jo at krim kan være noe rolig og litt amerikansk i stilen men så elsker jeg jo typiske amerikanske filmer, det er ikke alle som gjør det. Kanskje det ligger der? Så bra at du har lest og likt Annie Ernaux, Hendelsen er veldig bra, det samme er bookerboken «Årene» også.
   Så bra at Bookbites fungerer hos deg, lastet den ned tidligere i vår men fikk beskjed om at biblioteket mitt ikke brukte appen, men kanskje du har registrert deg andre steder i landet. Jeg har Allbok enn så lenge og der er de mye tidligere ute enn ebokbib med nye utgivelser.

   Går helt fint å ikke bloggen men savner å skrive litt om bøkene så fra juli skal jeg gjøre det på «Bakrommet»

   Fin sommer til deg også, Tine 🙂

   Liker

 5. takk for flott oversikt! Du har fått lest masse! Jeg følger også med på den australske serien. Et sted å høre til.Men jeg har bestemt meg for ikke å få for store doser så følger NRK sine sendinger. Jeg begynte å se de kjapt på nettet men ble hekta, farlig bruk av tid,,,,
  ha en strålende sommer 🙂

  Liker

  1. Takker! 🙂 Jeg følger serien på nrk-tv sånn at jeg kan se det når det passer, men til å begynne med binget jeg hele serien for å komme ajour. Ja,det er fort gjort å bli hektet på en serie.. hehe..

   En fin sommer til deg også 🙂

   Liker

 6. Hei der! Nok en fin oversikt. Jeg liker 🙂
  Av «dine» har jeg kun lest Maria Lang. jeg hadde et lignende prosjekt for noen år siden med å lese alle kronologisk. Som deg så datt jeg av.
  Nyt sommeren i både sol og regn 🙂

  Liker

  1. Bare hyggelig og takk selv 🙂 Ja,jeg satte opp en liste og tenkte å krysse av etter hvert som jeg hadde lest/hørt alle kronologisk men nå er det tid for en liten pause for alt ble likt.

   Takk og det samme til deg, Marianne Augusta 🙂

   Liker

Kommentarer er stengt.