Syv løgner av Elizabeth Kay

LOVENDE DEBUT

Det er alltid spennende med nye forfattere og denne debutboken er en psykologisk thriller skrevet av en engelsk forfatter. Skjønt jeg er noe usikker på bruken av merkelappen «thriller».

Syv løgner handler om venninneparet Jane og Marnie. De har vært venninner helt fra de var elleve år så i nærmere tyve år har de vært veldig knyttet sammen. Vennskapet deres har vært kjernen i nærmest alt de har foretatt seg, og som seg hør og bør et godt vennskap har de vært der for hverandre og støttet hverandre når det har trengs.

Slik var vennskapet deres til den dagen Marnie møtte Charlie og ble kjæreste med ham. Det var rundt den tiden Jane fortalte den første av flere løgner og hvor minst en av dem kan komme til å få katastrofale følger. Sannheten var at Jane ikke kunne fordra den rike og selvgode Charlie, men som vi kan forestille oss er det kanskje ikke alltid like lett å si den hele og fulle sannhet til vår nærmeste venninne. Vi ser som du kanskje har gjettet historien gjennom Jane sine øyne.

Hun henvender seg ganske snart til et «du» og hvem denne personen er får vi ikke vite før helt mot slutten av boken. Og man har ikke lest mange sidene før vi som leser blir klar over at vi har med en meget upålitelig hovedperson å gjøre for vi vet ikke helt når vi kan stole på henne med det hun forteller oss. Det virker som hun hele tiden skal rettferdiggjøre handlingene og løgnene sine, de som gjør mer og mer skade jo lenger ut i boken vi kommer.

Samtidig får vi etter hvert som boken skrider frem et godt innblikk i oppveksten hennes og forholdet til moren og lillesøsteren som var morens yngling. Helt fra barndommen har hun søkt annerkjennelse og aksept uten å føle at hun har fått tilstrekkelig av dette. Disse sekvensene var noe såre syntes jeg og fikk meg til å føle en viss sympati med henne.
Når tingene var slik kan jeg godt forstå at hun reagerer når den bestevenninnen hun har knytt seg til gjennom mange år «plutselig» får en ny person i livet sitt som hun ser på som den viktigste. Selv om hun selvfølgelig handler på en helt irrasjonell måte i sin frykt for å miste den ene personen hun ikke klarer å leve uten, men så er det her det psykologiske kommer inn i bildet.

Boken er delt inn i syv deler slik at hver av løgnene har fått hver sin plass. Det var en helt grei måte å dele inn boken på og jeg gjorde det slik at jeg leste boken i syv bolker. Jeg liker stillferdige og rolige bøker og det fikk jeg jo her, men en psylologisk thriller burde hatt noe mer tempo og litt mer spenningsnivå enn det jeg følte jeg fikk her. For mer enn en thriller vil jeg si at dette var en bok om vennskap mellom to kvinner som nærmest sømløst forvandlet seg til en besettelse for en av dem.

Når det er sagt så er dette en god bok og jeg syntes forfatteren har gjort et godt stykke arbeid med å skape karakteren Jane og mesteparten av plottet fungerte helt greit og selv om man ganske tidlig vet hva som skjer så er det likevel en slags overraskende vri på slutten som løftet helhetsinntrykket mitt opp et ekstra hakk. Og underveis fikk jeg noen «wtf-moments».

Opplevde ikke boken som en pageturner i vanlig forstand, så ærlig må jeg være, men det var likevel nok driv et stykke ut i boken til at jeg ble nysgjerrig på hvordan det hele skulle ende. Forfatteren skal ha kred for idèen hun har utarbeidet selv om jeg er noe usikker på om det fungerte optimalt fordi jeg følte det tok vekk noe av spenningen som er viktig i en såkalt psykologisk thriller. Til tross for mine innvendinger syntes jeg at Kay har skrevet en lovende debut og jeg kommer definitivt til å lese mer av henne i fremtiden selv om boken ikke nådde helt til topps her hos meg denne gangen.


Forlag: Goliat
Original tittel: Seven lies
Norsk tittel: Syv løgner
Forfatter:Elizabeth Kay
Oversetter: Kristina Quintano
Format:Innbundet
Sideantall:346
Utgitt:2020
Min utgave:2020
Kilde:Leseeks

Forfatter

Foto:Charlie Hopkinson

Elizabeth Kay er en engelsk forfatter som til vanlig jobber som redaktør ved Penguin Random House. Romanen Syv løgner er hennes debutroman.

HILSEN BEATHE

2 kommentarer om “Syv løgner av Elizabeth Kay

  1. Da jeg leste omtalen din tittet jeg opp og frem, og fikk sannelig øye på boken i hyllen min. Lover å glemme at det egentlig er en psykologisk thriller, og innstille meg på roman, da blir det sikkert veldig bra sommerlesning ut av det.
    Ha en super dag Beathe!

    Liker

    1. Ja,som roman med elementer av Psykologisk «thriller» er den helt grei og kanskje litt «spennede» til og med. Blir kjekt å høre hva du syntes om du bestemmer deg for å lese den.

      Liker

Kommentarer er stengt.