Samtaler med venner av Sally Rooney

SKARPT PORTRETT AV EN UNG KVINNE

 

Jeg følger en del youtubere og bookstagrammere fra utlandet og derfor hadde jeg hørt om bøkene til Sally Rooney en god stund før jeg endelig fikk lest dem selv. Aller først leste jeg den norske utgaven av Normal people som fikk tittelen Alle andre på norsk og den har vært på flere langlister til ulike utenlandske litteraturpriser den siste tiden, blant annet den internasjonale Manbookerprisen.
Jeg ble så begeistret for den boken at jeg bare måtte få med meg debutboken hennes også. Jeg kan si såpass at jeg ikke ble skuffet for dette var veldig bra og Sally Rooney har herved fått seg en ny fan.

 

samtaler med venner

Handlingen i Samtaler med venner foregår for det aller meste i Dublin hvor vi møter den 21 år gamle litteraturstudenten Frances som ved siden av studiene er praktikant i et forlag. På fritiden skriver hun poesi som hun fremfører sammen med venninnen og  den tidligere kjæresten Bobbi.

Frances og Bobbi deltar på samme tilstelninger som resten av Dublins kulturelite og omgåes titt og ofte kjendiser og fremstår mye mer kultiverte og voksne enn det de egentlig er.

Frances er en heller innadvendt type og har en nokså kjølig  og distansert fremtoning mens Bobbi er veldig utadvendt og er veldig selvopptatt som type, hun får fort nye venner og alle virker å like henne.
Frances ser på seg selv som en kommunist og vil ikke tjene mer enn det som gjennomsnittet tjener mens Bobbi som kommer fra en rik familie virker å gjøre et slags opprør mot dette i måten hun snakker og oppfører seg på. Likevel er det ingen av jentene som syntes det er problematisk å motta penger fra foreldrene sine hver eneste måned.

De treffer ganske så snart ekteparet Melissa og Nick, hun er forfatter mens han er en kjent skuespiller og ti år eldre enn både Frances og Bobbi. De fire utvikler etter hvert et slags vennskap. Det er bare det at Bobbi er småforelsket i Melissa mens Frances ganske snart innleder et seksuelt forhold til Nick. Og etter hvert som romanen skrider frem får vi et godt innblikk i det følelsesmessige kaoset som foregår inne i hodet til Frances og hun fremstår ikke lenger med denne kjølige distansen hun gjorde til å begynne med.

Jeg holder akkurat på å fortelle Melissa at vi forguder henne,sa Bobbi.
Melissa målte meg kjapt med blikket og fant fram en pakke sigaretter.
Jeg tror ikke Frances forguder noen, sa hun.
Jeg trakk på skuldrene,hjelpeløst. Jeg drakk opp gin og tonic-en og skjenket meg et glass hvitvin. Jeg ville at Nick skulle komme tilbake så jeg kunne se på ham over kjøkkenbenken. I stedet så jeg på Melissa og tenkte: Jeg hater deg. Den tanken slo meg ut av det blå, som en vits eller et utrop. Jeg visste ikke engang om jeg virkelig hatet henne, men ordene føltes og lød riktige, som teksten til en sang jeg med ett kom på.

S.64/65

 

Ut i fra det jeg har skrevet til nå kan det kanskje virke som dette er en roman hvor alle har vært i buksene på alle når siste ord i romanen er sagt. Vel, det er Sally Rooney det her er snakk om så selvfølgelig har hun mye mer å by på enn bare hvem som har hatt seg med hvem.
Ja,den handler om unge kvinners vei inn i voksenlivet og den handler om kjærlighet men den er ikke uten dybde eller substans av den grunn. Dessuten tar den for seg flere relasjoner enn bare de Frances har til både Bobbi og til Nick.

For Rooney tegner etter hvert et portrett av en ung kvinne som har mye å stri med, for Frances er en kvinne med et veldig plaget sinn.
Frances har en forestilling om at hun hele tiden må ha noe smart å si, at hun må fremstå som denne ironiske personen som ingenting biter på. Hun innbiller seg også at de som er rike og vellykkede ikke har de samme plagene som «vanlige dødelige», men som hun skal erfare så blir de rammet på lik linje som alle andre.

Det blir slitsomt for henne å opprettholde denne fasaden som etter hvert også sprekker og vi får små hentydninger til at hun driver med selvskading når det psykiske presset blir for stort i et forsøk på å ha kontroll på noe i det minste. Etter hvert forstår vi egentlig hvor «messed up» hun virkelig er, og deretter får hun vite at hun er syk.

Etter to utgivelser berømmes Rooney allerede for dialogene hun har i bøkene sine og det er nettopp dialogene som driver handlingen fremover og som gjør dette til en vanskelig bok å legge fra seg. Hun har tatt seg god tid når hun skapte karakterene og i tillegg til Frances får vi et solid innblikk i Nicks liv men også i Bobbis. Selv andre bikarakterer i romanen som vi møter i en kort periode føler jeg at jeg ble rimelig godt kjent med.

Rooney gir oss lesere et troverdig og godt innblikk i to unge kvinners inntreden i voksenlivet og hun gjør det på en slik fantastisk måte. Følelsene til disse to kvinnene og da særlig hovedpersonen kommer så godt frem og de er til å ta og føle på. Rooney formidler med en så stor lunhet og varme og ikke minst klokskap som hun ikke skulle ha gjort annet hele livet. Hun har litt Jane Austen over seg, en moderne sådan.

Det skulle ikke forundre meg om noen av bøkene hennes,enten de hun allerede har skrevet eller de hun forhåpentligvis kommer til å skrive i fremtiden blir en klassiker. Og at en av bøkene hennes har blitt nominert til flere litterære priser er ikke det minste rart. Jeg ser med stor glede frem til neste bok ført i hennes penn.

 

Rooney har skrevet en skarp men også tildels humoristisk kjærlighetsroman jeg anbefales på det aller sterkeste.

 


Forlag:Cappelen Damm
Origintal tittel:Conversations with friends
Norsk tittel: Samtaler med venner
Forfatter:Sally Rooney
Oversetter: Tiril Broch Aakre
Format:Innbundet
Sideantall: 328
Utgitt:2017
Min utgave:2018
Kilde: Kjøpt

 

Forfatter

Sally Rooney CD
Foto: Jonny Davies

Sally Rooeny er født i 1991 og er en irsk forfatter. Hun debuterte som forfatter i 2017 med romanen Conversations with Friends. Forfatterens andre roman Normal people kom ut i 2018. Hun har tidligere publisert i en rekke litterære tidsskrifter, blant annet Granta og The Dublin Review.

 

 

HILSEN BEATHE

4 kommentarer om “Samtaler med venner av Sally Rooney

  1. Når jeg svarte på kommentaren hos meg, måtte jeg slite for å huske hva denne handlet om, til tross for at det er knappe året siden jeg leste/hørte (ifjor engang). Lydbokforbannelsen muligens. Fort inn. Fort ut. Meen, etter å ha lest omtalen din husker jeg det meste, også at jeg likte den langt bedre enn jeg trodde (forrige kommentar). Innviklet stuff. Skal legge litt ekstra innsats i å få tak i Normal People.

    Liker

    1. Ja, du virket noe lunken til den i kommetarfeltet ditt så godt å høre at du likte den godt. Den andre er minst like bra, jeg er litt usikker på hvilken jeg liker best av dem. Den er jo Booker også så da blir det Booker-kryss om du leser den.

      Liker

Kommentarer er stengt.