Å bera nakne nyklar av Per Helge Genberg

 

ET LITE STYKKE NORGE I EN LITEN BOK!

 

Du vet den reklamefilmen for melkesjokolade jeg har hentet litt av overskriften fra?
Den som er selve symbolet på Norge og som får oss til å ønske at man hadde en gård et eller annet sted i vårt landstrakte land? At det nærmest skulle vært en menneskerett?
En sånn følelse satt jeg med når jeg leste denne boken, bare at her har man byttet ut kyrne med sauer.

Leste kortprosateksten og debutboken til forfatteren,Finna kyrkjedøra i meg, for ganske nøyaktig et år siden, den likte jeg såpass godt at jeg ble veldig nysgjerrig på årets utgivelse, og jeg ble definitivt ikke skuffet. Fjorårets bok lånte jeg på biblioteket men den skal skaffes for Genberg fortjener å stå i hyllen, det er helt sikkert.

å bera nakne nyklar.jpegÅ bera nakne nyklar er en fortelling fra forfatterens egen barndom og oppvekst samt hans betraktninger om stedet,hendelser og slekten som voksen mann.

Boken begynner med disse ordene,Eg er barnet som gruvlar. Eg er mannen som minnest. Kjærleik og henn og redsle er i meg.
Fjella vil fortelje vakre historier. Skogane vil svara om tryggleik, bekken plystre ein varsam song, og stigen over tunet vil teie.
Alle vil bera fram sitt minne.
Og eg vil vera tornane mellom blada.

Han forteller om livet på gården og menneskene som bor der. Og det skinner fort gjennom at alt var på stell hjemme hos dem for det fantes verken fyll eller vold av noe slag. Men likevel kunne det virke som de voksne hadde glemt dette med kjærlighet mellom de voksne og i stedet overrøste de den over både gård og gutt.

Om det ikke var kjærlighet å spore mellom de voksne her så skinner det gjennom at jeg-personen har en enorm kjærlighet til gården, landskapet rundt og ikke minst til dyrene.

I likhet med den første boken så får vi også her et innblikk i ensomheten han følte når han vokste opp,adskilt som han var fra andre barn. Savnet etter alt han ikke fikk oppleve fordi han ikke fikk ta del i alt det jevnaldrene gjorde, men samtidig fikk han oppleve mye som andre ikke fikk ta del i. Dette er han selvfølgelig meget takknemlig for.

Kjærligheten hans til dette stedet er til å ta og føle på, så bra skriver han om minnene sine. Noen ganger er det bare helt nydelig og andre ganger er det noe sårt over det hele i tillegg.

Han minnes oldeforeldrene sine som ikke husket bryllupsdagen sin og han minnes faren når han lå for døden og ordene han selv ikke orket å si før det var for seint. Eg blir ein som som vik unna å vise kjærleiken sin sjennom å halde hendene eller stryke over panna.
Men kanskje ikke så rart med tanke på at familien mest sannsynlig ikke har vært av det snakkesalige slaget og ikke utrykket kjærligheten sin noe særlig. Og dette kan han ha «lidd» litt under.

Han minnes også den gangen han fikk brev fra kjæresten sin,han som i dag er ektemannen, og denne lille boken kan også sees på som en kjærlighetserklæring til ham.

I likhet med den første boken så finnes det mye kjærlighet til både mennesker, dyr og ikke minst gården og landskapet. Her kan det virke som han har gått litt mer i dybden på slektshistorien enn det han gjorde i den forrige boken som handlet mye om det å være homofil på bygden i et kristent samfunn.

Denne har noe av den samme oppbyggingen som den forrige boken og det føltes som å lese dikt. Han har et poetisk språk og derfor passer det fint å legge boken opp på denne måten. Og jeg må si at det er ganske så imponerende å få til å skrive en fullverdig roman på litt over 60 sider og da får man attpåtil en slektshistorie, en livshistorie og et lite stykke norgeshistorie med på kjøpet.

En aldeles nydelig roman som jeg ser frem til å lese flere ganger selv om jeg har lest den to ganger allerede. En bok å bli glad i. Jeg håper Genberg har mer på lager!

 

ANBEFALES!


Forlag:Vigmostad og Bjørke
Tittel:Å bera nakne nyklar
Forfatter:Per Helge Genberg
Format:Innbundet
Sideantall:64
Utgitt:2019
Kilde:Leseeks

Forfatter

Per helge genberg
Foto:Vigmostadbjorke.no

Per Helge Genberg er født i 1959 og er en norsk bonde,byråkrat og forfatter. Han har hovedfag i Nordisk språk og litteratur. Han debuterte i 2018 med kortprosaboken Å finne kyrkjedøra i meg.

 

HILSEN BEATHE

6 kommentarer om “Å bera nakne nyklar av Per Helge Genberg

  1. Hmm.
    Jeg er egentlig ikke fan av slike små lyriske romaner, eller som regel klager jeg over at det burde stått noe annet enn roman på forsida, meen, jeg liker sauer og skog og melkesjokolade jeg, føler meg dratt mot boka, nesten mot min vilje. Du får den til å høres så fin ut. Den er sikkert fin. Leselyst vakt. Ikke sånn at jeg styrter til butikken, men nok til at jeg holder øynene åpne….

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.