Til tross for at forfatteren har skrevet mest krimbøker så er det de andre romanene hans jeg har tatt for meg til nå. Både romanen Pornomania og Det vi skjuler viser skyggesider ved samfunnet vårt og handler om personer som på ulike måter står utenfor «normen» i dagens samfunn og sånn er det i hans nyeste roman også.
Hovedpersonen i Rottenes opprør er den unge Andreas som når boken begynner bor sammen med faren og moren på Ekeberg i Oslo. Den store villaen de bor i har er farens barndomshjem og arv. Faren sliter psykisk og er for det meste hjemme og moren jobber som lærer.
Det er tydelig at det er moren som er «gluet» i familien, den som holder de to andre oppe. Far og sønn nærmest konkurrerte om hennes oppmerksomhet.
En natt skjer det tragiske at huset brenner ned og moren omkommer. På grunn av noe tull med forsikringen må de to bosette seg i campingvognen like ved ruinene og fra den dagen går det bare èn vei for Andreas og det er nedover.
Først føler han skam fordi han bor i den slitte campingvognen hvor de må stjele strøm fra andre og gjør det han kan for å skjule hvordan han bor for klassekameratene. Etter hvert går det sport i å leve så primitivt som mulig, og i en periode bor han ute i skogen like ved siden av der det tidligere bodde romfolk. I søppelet som ligger der finner han et rottereir,noe han umiddelbart fatter interesse for.
Fordi faren har nok med seg selv og sin sykdom blir Andreas plassert i et fosterhjem av barnevernet og tilbringer kveldene og nettene på rommet foran pcen. Han logger seg inn på forskjellige datingsider og får kontakt med mange vakre kvinner. Det utveksles en god del bilder og det prates mye om sex, og siden dette er en side hvor man må betale for å sende meldinger bruker Andreas en del penger på dette. Foran pc-skjermen lager Andreas seg en «perfekt» verden og han føler seg vel og ikke minst «sett». Alt er såre vel helt til han èn dag får tilsendt et bilde han har fått før fra en annen kvinne og hele verden raser rundt ham enda en gang.
Interessen for rottene og deres adferd er der like fullt og gjennom NAV får han jobb som en slags lærling hvor han blir med rottefangeren Johan på oppdrag og sette ut feller o.l. På denne måten lærer han enda mer om rottenes adferd og ikke minst hvordan de kan gjøre skade…
Andreas flytter etterhvert ned i kloakken og er mer komfortabel der enn han er ute blant andre folk. Etter hvert utvikler Andreas et hat mot de som har alt og han går lei av å leve i skyggen av disse og en dag bestemmer han seg for å bruke kunnskapen han har opparbeidet seg om rotter og gift til å hevne seg på de som har alt,de rike….
Jeg ble besatt av et ønske om å drepe Den svarte rotta, og jeg kom tilbake flere kvelder i uka. Først forsøkte jeg med klappfelle, men han forsto at den var farlig. Sannsynligvis hadde han spist den samme måten hele livet, så hvorfor skulle han utsette seg for fare ved å prøve noe nytt? Heøøer ingen andre rotter gikk i klappfellen.
S.77
Atter en gang har Husby Sæther skrevet en sterk og tildels rå roman om hvordan livet kan fortone seg for en ung gutt som er satt på siden av samfunnet. Om hvilke alvorlige konsekvenser morens dødsfall fikk for resten av livet hans. Hvordan motgang kan få en ellers normal ung mann til bikke over og ville skade andre på den måten som her blir gjort.
Helt fra begynnelsen av får vi innimellom servert en tekst i kursiv så det er ingen hemmelighet at Andreas blir fengslet for gjerningene sine. Denne versjonen av ham er ganske så barsk og full av hat mot andre. Han har mange folk i ryggen som mener det samme som han om det råtne samfunnet vi lever i og hans støttespillere er villig til å gjøre ganske mye ugang for å fremme deres sak for dette er «rottenes opprør».
Den Andreas vi blir kjent med fra begynnelsen av boken er en litt annen, det er mer en sårbar ung mann som på grunn av mange leie omstendigheter mister helt fotfeste her i livet. Han er ensom, lengter seg syk etter moren, og det går så langt at han velger å leve et liv som er jævligst mulig fordi han ikke lenger har noe ønske om å bli minnet på hvor godt livet faktisk kan være. Slik det var når moren levde. Han vil ikke ha det godt.
Dette er en ung mann som blir sviktet av alle og for hver menneskelig relasjon han søker til så går ting galt, og av og til fryktelig galt. Andreas får aldri bearbeidet sorgen etter tapet på moren sin og det er selvfølgelig forferdelig trist for ikke å si grusomt og får dessverre uante konsekvenser.
Dette er ikke en roman for sarte sjeler for det er tildels ganske råe beskrivelser av et par sexscener og detaljerte beskrivelser fra kloakken er kanskje ikke noe for alle heller. Det var litt ubehagelig til tider men jeg ble overraskende nok fort vant med det og gikk ikke noe mer til det.
Skremmende nok følte jeg sympati med Andreas nærmest uansett hva han gjorde,det er tydelig at forfatteren ville at vi skulle like hovedpersonen. Når det er sagt så er det jo ikke slik at alle er bare vonde eller bare gode, og av og til er det slik at omstendigheter vi blir utsatt for bringer frem det aller verste i oss. Ikke at jeg tror alle kunne utøvd vold og terror mot en hel by slik Andreas gjorde. Men noen bikker det over for.
Jeg ikke forsvare det han gjorde men til en viss grad kan jeg forstå ham. Han ble utsatt for ekstreme påkjenninger og det måtte få utløp på en eller annen måte.
Jeg tenker at romanen også kan sees på som et stikk til dagens samfunn hvor forskjellene mellom de fattige og de rike stadig blir større og at samfunnet har blitt kaldere enn det var bare for få år siden.
Husby Sæther er flink til å trekke frem de som av ulike grunner står på utsiden av «normen» i dagens samfunn og setter problemstillinger på agendaen på en rå og brutal måte, jeg tenker at det gjenspeiler slik det faktisk er. Derfor blir det et ærlig og troverdig bilde av en situasjon som godt kunne utspilt seg i virkeligheten også.
Om du ikke har lest romanene til Husby sæther så foreslår jeg at du gjør nettopp det selv om det er tøff lesing.
Anbefales!
Forlag:Solitude
Tittel:Rottenes opprør
Forfatter: Eirik Husby Sæther
Format:Ebok
Sideantall:198
Utgitt:2019
Kilde: Leseeks/Kindle
Forfatter

Foto: Julie Pike
Eirik Husby Sæther er født i 1984 og er en norsk politietterforsker og krimforfatter.
Han debuterte som forfatter i 2012 med krimboken Lobotomisten. Deretter kom Heksedoktoren i 2013 og Judaskysset i 2015. Han har siden 2015 gitt ut fem bøker, derav to krimbøker og tre andre romaner.
HILSEN BEATHE
[…] Beathes bibliotek har også skrevet et innlegg om Rottenes opprør. Hennes omtale finner du her. […]
LikerLiker