Skam sesong 2: Noora & sesong 3: Isak av Julie Andem

De har kommet på løpende bånd denne høsten,Skam-bøkene, som er manuset til den populære tv-serien som hadde sin siste episode i slutten av juni 2017. Jeg skrev om Eva fra sesong 1 i dette innlegget og nå er det Noora  og Isak sin tur.

 

skam nooraSesong 2 handler om Noora som er favorittkarakteren til Julie Andem skal jeg tro på «rykter» som gikk for et par år siden. Men det kan godt være at hun er det, jeg vil tro hun er den karakteren som har fått mest tid på skjermen i de sesongene hvor hun var bikarakter. Hun er også den som fikk flest episoder i sin sesong, feministen Noora med rød leppestift.

Noora Amalie Sætre som skolens største rundbrenner William faller for i slutten av sesong 1 og hvem kan glemme #williammåsvare som gikk som en farsott i sosiale medier våren 2016. Det var omtrent på den tiden at jeg for alvor «oppdaget» Skam og lite ante jeg den gang hvor hektet jeg skulle bli noen måneder senere.

Det går mye i russebuss og «vanlig» tenåringsstoff i denne sesongen også. Vilde,Sana,Chris,Eva og Noora er kanskje den kuleste jentegjengen EVER. Men sesongen tar også opp både spiseforstyrrelser og ikke minst så kommer ikke Noora utenom at hun faktisk blir hodestups forelsket i William til tross for at hun har kjempet mot dette lenge.

Viktige tema som seksuelle overgrep er også et tema som blir tatt opp, og måten Noora håndterte situasjonen i etterkant fikk faktisk mye ros av kripos.

Noora har hele tiden fremstått som den som har kontroll og hun er hele tiden politisk korrekt,men i løpet av sesongen må også hun vise at hun er sårbar og at hun har feil hun som alle andre.

Personlig er ikke Noora min favoritt selv om jeg syntes hun har mange kule kommentarer både i sin egen sesong men også i den første. Nå banner jeg sikkert i kirken men den kjærlighetshistorien mellom henne og William tror jeg ikke helt på, jeg føler at det er noe som skurrer der. Og derfor har jeg ikke heiet noe særlig på dem underveis heller.
Men jeg kan ikke snakke om sesong 2 uten å ta med det fine samholdet det er i jentegjengen og ikke minst den legendariske 17.mai -talen som William skrev ferdig for Noora. Den er vel verd å få med seg.
Det er også litt av Ibsens Nora i Skam Noora og det er ingen tilfeldighet at hun og William leste nettopp «Et dukkehjem» sammen i den siste episoden av sesongen. Men som jeg har sagt så er Eva enda nærmere Ibsens Nora enn det Noora er.

Dette manuset inneholder i likhet med det første scener som aldri ble spilt inn eller av grunner ble utelatt og  jeg må si at det var veldig synd at ikke de mange scenene med Isak og Eskild ble spilt inn eller vist på tv. Alle som har sett sesong 2 husker at Noora klaget over at det bodde noen i kjellerboden deres, og det kom vel frem i en av de siste scenene i sesong 2 at det var Isak. Her får man også scner når Isak og Eskild ble kjent på Insta og møttes på en gaybar hvor Isak ble dårlig. Vi vet jo fra sesong 3 at han ikke ville bo hjemme med sin psykisk syke mor etter at både faren og søsteren stakk fra dem.

Disse scenene i tillegg til påskespesialen var kanskje det aller beste!

Som svoren Skam-fan er disse bøkene gull verd å få med seg for det er så kult å lese Julie Andems kommentarer og se hva hun har tenkt i de ulike scenene.

Det kom noen bloopers like før jul og her er link til sesong 2.

 

https://tv.nrk.no/serie/skam/sesong/5/episode/2/avspiller

 

skam sesong 2:Noora skrevet av Julie Andem,240 sider, utgitt 2018,leseeks

 

SÅ ER DET ENDELIG TID FOR MIN FAVORITTSESONG, SESONG 3 OG ♥♥♥ALT ER LOVE ♥♥♥

 

skam isak.jpegSesong 3 handler om Isak og hans issues i forhold til sin egen sekualitet hvor han selv også har fordommer mot det å være homofil. Dette har det vært hintet om helt siden sesong 1 hvor han i en periode hadde «en ting» for kameraten Jonas. Du vet, han som var sammen med Eva.

Sesong 3 var den mest intense sesongen EVER og da tenker jeg ikke bare på gode skuespillerprestasjoner men det var også den sesongen hvor det for det aller meste var fokus på hovedpersonen uten innblanding av andre karakterer sine issues slik det var i de andre sesongene. Men så bar Isak sesongen sin så fint alene, og delvis sammen med Even selvfølgelig.

Dette manuset starter med aller første skoledag hvor Even ( Isaks utkårede) skal begynne på Nissen og treffer på Sana ute i skolegården og ikke minst får vi scenen hvor han ser Isak for aller første gang og faller pladask selv om han egentlig er sammen med Sonja. Jeg skjønner jo hvorfor man ikke fikk den scenen med i sesong 3 for da hadde det kommet frem at Even og Sana kjente hverandre og det var litt hysj hysj til litt ut i sesong 4… men fy fa…… det hadde vært kult altså!

Det var også mange sider med Noora og William som jeg er sjeleglad for ikke kom med på skjermen for jeg syntes hun fikk nok plass slik som det var.

Det var også en scene mellom Even og Isak hvor Sonja er samtaleemne, denne kunne godt å ha vært med /spilt inn.

Utrolig kjekt å lese disse og det var som å gjenoppleve sesongen på nytt og det er like bra nå som det var høsten 2016 hvor jeg ikke fikk ordnet noenting til jul før siste episode av sesongen var over 16 desember. Men altså hvem kan glemme den fantastiske kjærlighetshistorien mellom disse to guttene? De falt pladask for hverandre første gang de så hverandre men så trakk Even seg unna i den fantastiske garderobescenen hvor Isak nettopp hadde sagt at livet hans var bedre uten psykiske syke folk rundt seg. Han tenkte på moren sin som var syk og som plagde han med meldinger døgnet rundt. Even som er bipolar tok jo dette til seg og holdt seg unna selv om han var opp etter ørene forelsket i Isak.

Årets tv-øyeblikk dette året gikk til den legendariske scenen hvor Isak stormet ut av kirken til tonene fra Nils Bech etter en sms han hadde fått av Even og han løper gjennom byen for å treffe sin elskede. Dette er scener jeg aldri glemmer, for et fantatisk skuespill det var av disse to guttene.

Sesong 3 ble ikke overraskende den sesongen som gjorde hele Skam-universet kjent over hele verden og i etterkant av serien har jeg fulgt flere Youtubere som har sett og elsket serien på lik linje med mange her hjemme også. Even og Isak eller EVAK ble også kåret til årets tv-par av et magasin borte i USA og jeg var blant dem som satt døgnet rundt og stemte i flere uker for å sikre dem seieren!

Evak må være et av de mest fantastiske tv-parene som noen gang har vært og det er både fordi skuepillerne hadde en fantastisk kjemi og ikke minst så spilte de veldig godt, men ikke minst så skyldes det Julie Andems fantastiske prestasjoner ved skrivebordet. Den damen kan dette med å skrive og «se» ting som fungerer bra.

Grunnen til at Skam har blitt så populært er måten det er laget på og da tenker jeg både på måten de publiserer korte og lenge klipp som samles sammen til en episode hver uke, men også at karakterene er der folk flest er, på sosiale medier og man kan følge dem som man følger vennene sine. Men det har også med å gjøre at det er filmet som det skulle vært en dokumentar, alt er tonet ned og hvert eneste antrekk har en spesiell betydning. Spesielt syntes jeg dette gjorde seg gjeldende i sesong 3.

Jeg legger ved link til bloopersene fra sesong 3 her, men sant og si så ble jeg litt skuffet over disse. Jeg hadde forventet mer utelatte scener og ikke så mye back stage som jeg ikke interesserer meg så mye for.

Men jeg kan da ikke snakke om Skam og sesong 3 uten å ha med en aldri så liten collage av EVAK!

EVAK BEG.jpg

 

Bloopers til sesong 3

https://tv.nrk.no/serie/skam/sesong/5/episode/3/avspiller

 

Da gjenstår det bare å få lest manuset til sesong 4 som er den sesongen jeg likte minst, men det betyr ikke at den ikke hadde sekvenser som jeg likte godt. Jeg må få med meg den også siden jeg har lest de andre.

Og har du ikke sett serien ennå så har du faktisk gått glipp av noe. Serien er ikke bare en tvserie for ungdommer, den har faktisk hjulpet mange over hele verden og det skal man slett ikke kimse av. Jeg skal på ingen måte rippe opp i hvor mange ganger jeg har sett sesong 3 men det er ikke få og vi skriver tre siffer…..!

 

 

Three down-one to go!

skambøkene.jpg

Skam sesong 3:Isak skrevet av Julie Andem, 176 sider, utgitt 2018, leseeks

 

Forfatter

JulieAndem9_foto Daniel Nilsen McStay
Foto: Daniel Nilsen McStay

Julie Andem er født i 1982 og er en norsk manusforfatter,regissør og TV-produsent. Før Skam jobbet hun med serier som SaraMia og Jenter. Sammen med Mari Magnus vant hun Gullruten i 2016 for årets inovasjon for Skam, det året vant serien hele 5 priser på Gullruten, Gullruten 2017 for beste manus-Skam, og Gullruten 2017 for beste regi –Skam. Samt at hun var nominert for beste manus Tv-drama for Gullruten 2018. Hun fikk også Peer Gynt-prisen i 2017 for Skam.

 

HILSEN BEATHE

 

4 kommentarer om “Skam sesong 2: Noora & sesong 3: Isak av Julie Andem

 1. Lykke til Beathe, vet at dette blir en høydare for deg. Jeg har som nyttårsforsett å se en serie og det er Ferrante sine bøker 🙂

  Liker

  1. Litt usikker på du ønsker meg lykke til med men takk! 🙂 Jeg skulle lest bøkene i den serien først ofr den har jeg også lyst til å ha med meg. Du må jo se «Birdbox» også, når du først skal titte litt på tv.

   Liker

 2. Jeg har fått med meg litt av hva serien går ut på, men ikke sett den, og har ingen planer om å lese bøkene ennå. Ønsker deg et fantastisk nytt leseår :))

  Liker

  1. Takker for det, Birthe! 🙂
   Nei,disse bøkene blir nok ikke et «must» for deg som ikke har sett eller var hekta på serien. Dette er nok mer oe for svoren fans.

   Et riktig godt nytt leseår til deg også!

   Liker

Kommentarer er stengt.